Dupa parerea mea salata de icre de stiuca este in topul preparatelor din icre de peste. Metoda de preparare este simpla, trebuie sa ai un pic de indemanare si rabdare atunci cand “freci” icrele cu ulei.
Pentru acest deliciu pescaresc am folosit 280 g de icre de stiuca, o ceapa medie, zeama de la o lamaie, un praf de sare, putina apa minerala si aproximativ 300 ml de ulei de floarea soarelui. Reteta nu este fixa, o adaptezi dupa gustul tau. Astfel poti sa lungesti compozitia folosind mai mult ulei, sau sa adaugi miez de paine inmuiat in lapte (sau apa), poti sa faci salata mai acrisoara, sa pui mai multa ceapa, totul se adapteaza in timpul prepararii pana ajungi fix pe gustul dorit.
In Delta Dunarii asistam la prepararea acestei salate de catre o doamna bucatareasa si o dadeam inainte cu intrebari de genul: cati ml de ulei puneti? Cata lamaie? Si primeam raspunsuri de genul: Ulei … nu stiu, pana se incheaga asa frumos. Lamaie? Ia gusta .. iti place? Da! Pai atat ii trebuie! Asa ca am inteles ca nu este indicat sa prepari o salata de icre de peste dupa o reteta fixa ci sa o adaptezi din mers ca sa-ti fie pe plac. Prepari, gusti si adaptezi. Trebuie doar sa ai ingredientele de baza si sa le asamblezi cu grija, cu manuta ta fara mixer sau blender.
Revenim la secretul prepararii salatei de icre de stiuca. Se amesteca cu o lingura de lemn icrele cu ulei. Uleiul se toarna putin cate putin, amestecandu-se intr-un singur sens, astfel incat se formeaza o maioneza. Fata de celelalte icre (caras, crap), cele de stiuca sunt mai “cleioase” asa ca este posibil sa aveti nevoie de putina apa minerala pentru a le amesteca mai usor cu uleiul. Consistenta maionezei o dati voi din cantitatea de ulei si eventual din adaosul de miez de paine. Retineti ca aceasta salata de icre nu are aceeasi consistenta ca celelalte salate de icre ci este mai moale.
Dupa ce am obtinut compozitia dorita se toarna zeama de la lamaie, asa usurel pana obtinem gustul dorit.
Apoi adaugam ceapa tocata cel mai marunt posibil. Si aici va orientati in functie de preferinte. Mai multa ceapa, mai putina sau deloc.
Ca idee, mie imi place ca salata de icre sa fie acrisoara bine, cu multa ceapa si cu o mare densitate de icre. Din acest motiv am folosit putin ulei, preferand calitatea in locul cantitatii.
Sa nu uit: daca cumva nu se mai leaga uleiul atunci cand invartiti lingura prin icre inseamna ca s-a taiat compozitia. Aici am explicat cum se repara icrele taiate.
Pofta buna!
Icre de stiuca date cu un praf de sare si unul de piper! Mancate asa simplu! Caviarul alb! Deliciu!
Eu icrele de stiuca le mananc simple pe paine prajita unsa cu unt! Sunt fantastice! Ca icrele negre.
Niciodata nu amesteci icrele cu paine sau gris, le strici gustul si ulei se pune maximum 100 ml.
Pe vremuri se adauga paine din saracie.
Icrele nu trebuie sa fi o spuma alba in care sa cauti bobul. Nu facem maioneza.
Se pot prepara icrele proaspete?
Nu. Trebuiesc lasate un timp la sare inainte de a fi preparate.
Sunt innebunit dupa salata cu icre de stiuca. Mai ales dupa cea facuta in delta. Nu are egal!
Buna.
Stiu ca este putin off topic dar, am nevoie de ajutor! Am icre de crap congelate(luate din comert la galetusa de 1kg).
Am scos o cantitate app 100g, le-am lasat sa se dezghete, le-am scurs. Apoi le-am preparat in mod obisnuit ca pe cele din supermarket(Negro). Problema e ca nu se ingroasa. Imediat ce pun mixerul in ele in 10 secunde de mixat devin apoase…adaug putin suc de lamaie si apoi ulei in fir subtire…Nu se taie, uleiul se inglobeaza dar compozitia ramane foarte moale… Care ar putea fi cauza, ce nu am facut oare corect? Am folosit inclusiv gris si paine inmuiata in lapte…. Nu au ajutat cu nimic. Multumesc!
Buna Ioana, eu am folosit numai icre de stiuca proaspete sau sarate si tinute la congelator. Nu am cumparat icre din comert. Daca sunt prea puternice la gust le poti combina cu cu gris fiert sau paine.
Cum se pot prepara icrele din conserva? As dori sa gasesc o reteta de a le face deoarece sunt foarte puternice la gust pt. a le consuma direct. Multumesc anticipat.