Retete:

    Salata de icre de stiuca

    Categoria: mancaruri fara peste

    Dupa parerea mea salata de icre de stiuca este in topul preparatelor din icre de peste. Metoda de preparare este simpla, trebuie sa ai un pic de indemanare si rabdare atunci cand “freci” icrele cu ulei.
     
    Pentru acest deliciu pescaresc am folosit 280 g de icre de stiuca, o ceapa medie, zeama de la o lamaie, un praf de sare, putina apa minerala si aproximativ 300 ml de ulei de floarea soarelui. Reteta nu este fixa, o adaptezi dupa gustul tau. Astfel poti sa lungesti compozitia folosind mai mult ulei, sau sa adaugi miez de paine inmuiat in lapte (sau apa), poti sa faci salata mai acrisoara, sa pui mai multa ceapa, totul se adapteaza in timpul prepararii pana ajungi fix pe gustul dorit.
     
    In Delta Dunarii asistam la prepararea acestei salate de catre o doamna bucatareasa si o dadeam inainte cu intrebari de genul: cati ml de ulei puneti? Cata lamaie? Si primeam raspunsuri de genul: Ulei … nu stiu, pana se incheaga asa frumos. Lamaie? Ia gusta .. iti place? Da! Pai atat ii trebuie! Asa ca am inteles ca nu este indicat sa prepari o salata de icre de peste dupa o reteta fixa ci sa o adaptezi din mers ca sa-ti fie pe plac. Prepari, gusti si adaptezi. Trebuie doar sa ai ingredientele de baza si sa le asamblezi cu grija, cu manuta ta fara mixer sau blender.
     
    Revenim la secretul prepararii salatei de icre de stiuca. Se amesteca cu o lingura de lemn icrele cu ulei. Uleiul se toarna putin cate putin, amestecandu-se intr-un singur sens, astfel incat se formeaza o maioneza. Fata de celelalte icre (caras, crap), cele de stiuca sunt mai “cleioase” asa ca este posibil sa aveti nevoie de putina apa minerala pentru a le amesteca mai usor cu uleiul. Consistenta maionezei o dati voi din cantitatea de ulei si eventual din adaosul de miez de paine. Retineti ca aceasta salata de icre nu are aceeasi consistenta ca celelalte salate de icre ci este mai moale.
     
    Dupa ce am obtinut compozitia dorita se toarna zeama de la lamaie, asa usurel pana obtinem gustul dorit.
     
    Apoi adaugam ceapa tocata cel mai marunt posibil. Si aici va orientati in functie de preferinte. Mai multa ceapa, mai putina sau deloc.
     
    Ca idee, mie imi place ca salata de icre sa fie acrisoara bine, cu multa ceapa si cu o mare densitate de icre. Din acest motiv am folosit putin ulei, preferand calitatea in locul cantitatii.
     
    Sa nu uit: daca cumva nu se mai leaga uleiul atunci cand invartiti lingura prin icre inseamna ca s-a taiat compozitia. Aici am explicat cum se repara icrele taiate.
     
    Pofta buna!
     
     Icre de stiuca  Se incepe prepararea  Se adauga ulei
     Se amesteca  Consistenta dorita  Se stoarce o lamaie
     Se adauga zeama de lamaie  Se toaca ceapa marunt  Se adauga ceapa dupa gust
    Se amesteca compozitia Salata de icre de stiuca Salata de icre de stiuca

    © Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate


    Adaugat de: Redactia info-delta.ro
    la 02/08/2012
    Vizualizari 13670 ori

    DISTRIBUIȚI

    Va propunem sa incercati si retetele

    3 COMENTARII

    1. Cum se pot prepara icrele din conserva? As dori sa gasesc o reteta de a le face deoarece sunt foarte puternice la gust pt. a le consuma direct. Multumesc anticipat.

    2. Buna Ioana, eu am folosit numai icre de stiuca proaspete sau sarate si tinute la congelator. Nu am cumparat icre din comert. Daca sunt prea puternice la gust le poti combina cu cu gris fiert sau paine.

    3. Buna.
      Stiu ca este putin off topic dar, am nevoie de ajutor! Am icre de crap congelate(luate din comert la galetusa de 1kg).
      Am scos o cantitate app 100g, le-am lasat sa se dezghete, le-am scurs. Apoi le-am preparat in mod obisnuit ca pe cele din supermarket(Negro). Problema e ca nu se ingroasa. Imediat ce pun mixerul in ele in 10 secunde de mixat devin apoase…adaug putin suc de lamaie si apoi ulei in fir subtire…Nu se taie, uleiul se inglobeaza dar compozitia ramane foarte moale… Care ar putea fi cauza, ce nu am facut oare corect? Am folosit inclusiv gris si paine inmuiata in lapte…. Nu au ajutat cu nimic. Multumesc!

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Va recomandam sa cititi

    Cum a fost in tura cu canoea din Delta Dunarii

    Am ramas dator sa va impartasesc experienta mea din Delta Dunarii cu canoea. Initial a fost vorba sa ne urcam intr-un caiac dublu, dar cand am vazut la mal canoea mi s-a parut mai spatioasa si mai eleganta asa ca am ales canoea. Pentru ca e…

    Degustari de vinuri la Crama Dobrogeana - Alcovin Macin

    Nu stim cum se intampla dar de fiecare data cand facem cate-o tura prin Dobrogea de Nord, inevitabil ajungem si pe la Crama Dobrogeana din Macin. Unde mai pui la socoteala ca de fiecare data oamenii de acolo ne intampina ca niste adevarate gazde cu bucate…

    Ultima Frontiera, regal la stiuca

    Daca nu ai pescuit niciodata, nu ai cum sa intelegi ce tremur iti taie respiratia la pleoscaitul cozilor si sunetul ascutit al franei, cand esti atacat la capatul sperantelor tale de cate un monstru mult visat. Dar totusi poti sa ti dai seama cum adrenalina curge…

    Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

    Aici va spuneam ca in minivacanta din delta am stat la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ma aflam pe plaja din fata hotelului am realizat de fapt ca anul trecut am publicat intr-o sectiune din site o fotografie ce…