Atat de simpla si atat de usoara e aceasta reteta, incat cred ca o poate face oricine, cu conditia sa pescuiasca (sa cumpere) stiuca. Daca o cumparati, sa nu fie congelata ci proaspata!
Si nu mai are sens sa mai ascund sursa de inspiratie: este vorba de renumita emisiune a lui Radu Anton Roman.
Ingrediente:
Unt, Sare, Piper, Vin alb, Paine toast, Ficati de stiuca
Ei bine, aici e vorba de cate stiuci beneficiati si de ce “calibru” e fiecare stiuca, pentru ca in functie de ele si de marimea lor, aveti mai multi sau mai putini ficaciori.
Fata de emisiunea lui Radu Anton Roman, unde a pregatit ficatul unei singuri stiuci, eu am avut posibilitatea sa prind 7 stiuci, destul de mari, care aveau ficateii maricei. Si am incercat sa-i gatesc pe toti.
Si din cauza aceasta, unii ficaciori de stiuca, au fost prea brutal scosi din pantecele pestelui si au rupt si fierea care s-a spart si a “compromis” ficatul stiucii. Dar nu-i bai! Am reusit sa recuperez dintre maruntaiele aruncate ale stiucilor (nu aruncate in gunoi, ci doar aruncate deoparte), ficateii a 4 sau 5 stiuculite. Dupa cum se vede in poze, ficatii de stiuca au o culoare mai mult apropiata de culoarea laptilor de peste, decat a unei culori clasice de ficaciori (maroniu inchis).
Asa cum spunea si Radu Anton Roman acesti ficatei sunt o delicatesa pe care pescarii din Delta o cunosc foarte bine si o pretuiesc mult de tot.
Am spalat ficateii cu multa apa rece (nu am folosit si maruntaiele, ca nu stiam ce o sa iasa. Poate data viitoare o sa incerc si varianta lui Radu Anton Roman!).
Preparare:
Dupa ce am spalat foarte bine ficateii de stiuca in apa rece, am incins o tigaie in care am adaugat untul. Conform retetei lui Radu Anton Roman, la un ficatel de stiuca, se adauga 50 de grame de unt. Eu am pus aprotimativ 70 de grame pentru toti ficaciorii si a fost suficient.
Lasam sa se incinga untul si punem ficaciorii la prajit. Saram si piperam dar nu prea mult! Prajim circa 2-3 minute, intorcand ficaciorii de pe o parte pe alta!
Cand sunt rumeniti, peste ficatei am turnat si putin vin alb sec si mai lasam sa “fiarba” circa 1 minut, pentru a face si un sos specific.
Scoatem ficaciorii intro farfurie si punem cateva felii de paine (toast) in tigaia in care avem “aroma ficatilor” amestecata cu sosul de unt si vin, pe care l-am obtinut in tigaie.
Ficaciorii se servesc pe feliile de paine pe care le-am prajit in “sosul” de ficaciori.
Adaugat de: Marcel Iorga