Morunul este un peste marin care traieste in Marea Neagra, Marea Adriatica si Marea Caspica. Morunul este clasificata dupa IUCN ca o specie pe cale de disparitie.
Are corpul masiv, alungit si gros de culoare cenusie-inchisa pe spate si alb pe abdomen, lipsit de solzi, acoperit cu cinci randuri de placi (scuturi) osoase mici longitudinale. Capul este relativ mic cu botul scurt, aproximativ conic, cu gura inferioara semilunara. Buza de sus intreaga, cea de jos intrerupta la mijloc pe un spatiu mare. Are 4 mustati de pe partea ventrala a botului care sunt turtite lateral.
In aprilie-iunie depune icrele in fluvii pe fund argilos si pietris, in curentul apei la adancimi de 8-20 m. Este un peste carnivor. Se hraneste cu larve de insecte, larve de pesti, crustacee si pesti mici.
Descriere – Caracteristici principale:
- Lungime: poate depasi 5 m
- Greutate: poate atinge 2000 kg
- Durata de viata: pana in 100 de ani
Cum pescuim morunul?
Are valoare economica foarte mare si este pescuit pentru carnea gustoasa si icrele lui de coloare cenusie inchisa. Se pescuieste in mare, cu setci fixe, carmace si taliene. In tara noastra, pescuitul de sturioni in habitatele piscicole naturale este interzis conform Ordinului MADR/MMAP nr. 58/462/2021 publicat in Monitorul Oficial nr.278 din 19.03.2021