vineri, 24 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDobrogea de NordPesteri Dobrogea de NordZonele carstice din Dobrogea – Pesteri din Dobrogea de Nord

Zonele carstice din Dobrogea – Pesteri din Dobrogea de Nord

Calcarele ocupa 13% din suprafata Dobrogei. Ele sunt in mare parte acoperite de o cuvertura de loess, aparand la zi numai acolo unde aceasta a fost indepartata prin eroziune. Pe aceste calcare s-a grefat o mare diversitate de forme de relief, inclusiv forme carstice : “inselberguri”, “canarele”, ceaire, peste 59 de pesteri lipsite de concretiuni, carst fosil, etc., care sporesc interesul oamenilor de stiinta si al turistilor, mai ales dupa descoperirile facute recent in sudul Dobrogei, in pestera Movile.
In ciuda puternicei sale dispersari – sub forma de petice sau fasii alungite pe vai – calcarul dobrogean ocupa 953 km², ceea ce reprezinta peste 21% din suprafata regiunilor calcaroase din Romania.Din diagrama  distingem o distributie a calcarelor pe teritoriul Dobrogei in functie de varsta geologica ce marcheaza aceste straturi.
Triasicul, o perioada reputata a fi generatoare de calcare, a dus si pe teritoriul Dobrogei la depunerea unor stive importante de calcare si dolomite, cum se vede si din diagrama de mai sus (cu albastru).
Un alt ciclu sedimentar generator de roci carbonatice este neojurasicul si neocretacicul, care reprezinta al doilea strat important pe care pot fi cantonate pesterile(cu maro).
Al treilea strat (cu galben) care-l gasim in Dobrogea apartine formatiunilor neozoice, considerate post tectonice, gasindu-se ca atare in bazine formate dupa principalele evenimente structurale.
Cele trei tipuri de calcare se gasesc distribuite si in Dobrogea de nord,  unde au luat nastere o serie de pesteri cu dezvoltari nu prea mari dar importante din punct de vedere morfogenetic.
Se disting – in ciuda estomparii prin denudare sau fosilizare – trei tipuri morfogenetice de carst in Dobrogea: carstul golas (holocarstul), carstul golas si acoperit (de tranzitie) si carstul acoperit, fosilizat (merocarstul, criptocarstul).

In Dobrogea de nord intalnim calcare devoniene si triasice, in Dobrogea centrala ele apartin jurasicului superior iar in Dobrogea de sud sarmatianului. Ele sunt in mare parte acoperite asa cum s-a mai aratat de o cuvertura de loess, aparand la zi numai acolo unde aceasta a fost indepartata prin eroziune.

Tot din punct de vedere litologic calcarele din Dobrogea de Nord, pot fi caracterizate ca fiind calcare in masive izolate suprapuse rocilor impermeabile, exemplificandu-se prin tipul generic: martori de eroziune care sunt masive mai mult sau mai putin izolate.
In prezent se cunosc 22 cavitati, distribuite in 8 zone, ce indeplinesc conditiile de pesteri si o galerie de prospectiune care in urma parasirii a devenit loc de habitat pentru chiroptere si in care au inceput sa se dezvolte speleotemele, aceasta intrand in clasa –speologie miniera. Ne vom referi numai la cateva dintre acestea care au prezentat interes. La unele se poate observa modul de stratificare si cutare acolo unde straturile sunt mai dese si vizibile.

Pesterile din Dobrogea de Nord, judetul Tulcea

© Materiale realizate de catre Prof. Niculae Dobrescu pentru www.info-delta.ro

Localizare pe harta a pesterilor din Dobrogea de Nord

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

muzeul ivan patzaichin mila 23

Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23, Delta Dunarii

0
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, construit pe locul casei părinților lui Ivan Patzaichin din satul Mila 23, omagiază realizările excepționale ale...

RECOMANDAM