22 C
Tulcea
15 iunie, 2018

Zonele carstice din Dobrogea – Pesteri din Dobrogea de Nord

Calcarele ocupa 13% din suprafata Dobrogei. Ele sunt in mare parte acoperite de o cuvertura de loess, aparand la zi numai acolo unde aceasta a fost indepartata prin eroziune. Pe aceste calcare s-a grefat o mare diversitate de forme de relief, inclusiv forme carstice : “inselberguri”, “canarele”, ceaire, peste 59 de pesteri lipsite de concretiuni, carst fosil, etc., care sporesc interesul oamenilor de stiinta si al turistilor, mai ales dupa descoperirile facute recent in sudul Dobrogei, in pestera Movile.
In ciuda puternicei sale dispersari – sub forma de petice sau fasii alungite pe vai – calcarul dobrogean ocupa 953 km², ceea ce reprezinta peste 21% din suprafata regiunilor calcaroase din Romania. Din diagrama  distingem o distributie a calcarelor pe teritoriul Dobrogei in functie de varsta geologica ce marcheaza aceste straturi.
Triasicul, o perioada reputata a fi generatoare de calcare, a dus si pe teritoriul Dobrogei la depunerea unor stive importante de calcare si dolomite, cum se vede si din diagrama de mai sus (cu albastru).
Un alt ciclu sedimentar generator de roci carbonatice este neojurasicul si neocretacicul, care reprezinta al doilea strat important pe care pot fi cantonate pesterile(cu maro).
Al treilea strat (cu galben) care-l gasim in Dobrogea apartine formatiunilor neozoice, considerate post tectonice, gasindu-se ca atare in bazine formate dupa principalele evenimente structurale.
Cele trei tipuri de calcare se gasesc distribuite si in Dobrogea de nord,  unde au luat nastere o serie de pesteri cu dezvoltari nu prea mari dar importante din punct de vedere morfogenetic.
Se disting – in ciuda estomparii prin denudare sau fosilizare – trei tipuri morfogenetice de carst in Dobrogea: carstul golas (holocarstul), carstul golas si acoperit (de tranzitie) si carstul acoperit, fosilizat (merocarstul, criptocarstul).

In Dobrogea de nord intalnim calcare devoniene si triasice, in Dobrogea centrala ele apartin jurasicului superior iar in Dobrogea de sud sarmatianului. Ele sunt in mare parte acoperite asa cum s-a mai aratat de o cuvertura de loess, aparand la zi numai acolo unde aceasta a fost indepartata prin eroziune.

Tot din punct de vedere litologic calcarele din Dobrogea de Nord, pot fi caracterizate ca fiind calcare in masive izolate suprapuse rocilor impermeabile, exemplificandu-se prin tipul generic: martori de eroziune care sunt masive mai mult sau mai putin izolate.
In prezent se cunosc 22 cavitati, distribuite in 8 zone, ce indeplinesc conditiile de pesteri si o galerie de prospectiune care in urma parasirii a devenit loc de habitat pentru chiroptere si in care au inceput sa se dezvolte speleotemele, aceasta intrand in clasa –speologie miniera. Ne vom referi numai la cateva dintre acestea care au prezentat interes. La unele se poate observa modul de stratificare si cutare acolo unde straturile sunt mai dese si vizibile.
 

© Materiale realizate de catre Prof. Niculae Dobrescu pentru www.info-delta.ro

Localizare pe hartaUltimele articole

Pestera cu butelii

Localizare si cai de acces: Se afla in aceeasi zona. Este ultima dintre pesterile din diaclaza (Fig.1). Are o singura intrare, la ea se ajunge urmand diaclaza spre SSE in acceasi directie pe care este dezvoltata, la aproximativ 100m de capatul NV. Se coboara in diaclaza 6m, dupa care intalnim intrarea, partial colmatata cu prabusiri.…

Pestera din Cotul Fisurii

Localizare si cai de acces: Aceasta se poate gasi lesne in imediata apropiere a P. cu Teava. Este localizata pe peretele estic al litoclazei la 1200 SE(Fig.1). Descriere: Intrarea este asemanatoare celorlalte cavitati, puternic descendenta de dimensiuni: 3/1,7m(Fig. 2). Depunerile loessoidale de pe pardoseala galeriei de intrare, face mai grea inaintarea. Pe directia indicata anterior,…

Pestera cu teava

Localizare si cale de acces: Este situata in litoclaza amintita, la 100 m de P. Mica, sub un pinten de calcar. Intrarea se poate depista numai dupa tubul metalic destul de mare in diametru care se sprijina pe peretele de V (Fig.1). Descriere: Intrarea este descendenta de dimensiuni: 2,5/0,6m si greu accesibila datorita grohotisului format…

Pestera Mica

Localizare si cale de acces: Toate sunt situate in imediata apropiere de P.Galeria de Prospectie. Daca luam ca azimut 1500 SSE. Dupa aproximativ 200m pe drumul negru, in dreapta se deschide o diaclaza, care a fost botezata de unii, impropriu, „crevasa”. Aici sunt cantonate cele patru pesteri din Fisura. Descriere: Prima dintre pesterile din aceasta…

Articole din sectiune

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Cum a fost in minivacanta petrecuta la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ne-a spus Georgian, realizatorul emisiunii "In Carlig", ca vom fi cazati la hotelul Wels nici nu mi-am facut probleme. Ceva in interiorul meu mi-a spus ca totul…