joi, 18 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pestera Mare

Descriere: Pestera Mare este cea de-a treia pestera si cea mai mare din aceasta zona. Dezvoltarea acestei pesteri este de 139 m si denivelare de -8,4m.
Intrarea este descendenta si „ne intampina” cu o saritoare de -1,7m. Galeria se bifurca, ambele ramificatii ocolind un pilier, inaltimea medie este de 2m. Blocurile masive de piatra din aceasta sala sunt rezultatul prabusirii tavanului. Ca formatiuni de dizolvare a rocii, pe alocuri, pe pereti este intalnit montmilch.
Daca se intra in aceasta sala in timpul anotimpul rece, poate fi intalnit un decor specific, cu stalactite, stalagmite, perdele ce se intind pana in podea si coloane care „sprijina” tavanul – toate acestea fiind formate prin inghetarea apei de infiltratie.
Forme parietale – lingurite – care apar atat pe pilier cat si pe peretii galeriilor, acestea provin din excavatia neregulata produsa de curgerea apei de infiltratie, in regim turbulent.
Sala mare se continua, pe sub un bloc inalt de 2m, cu o galerie ce nu depaseste inaltimea de 1m si cu o lungime de 11m.
Aceasta galerie este intrerupta de un horn care este considerat intrarea B (6m), intrare inaccesibila pe vreme ploioasa datorita stratului de argila de la intrare.
Legaturile celor 2 galerii ale Pesterii Mari cu hornul (aven) sunt supuse colmatarii, datorata depunerii de aluviuni aduse de apa de precipitatii. Galeria are inaltimea medie asemanatoare cu cea anterioara hornului. Din aceasta galerie plina de blocuri de calcar prabusite din tavan se ajunge intr-o sala care pare a fi capatul pesterii. Continuarea se face, urcand o saritoare de 2,4m aflata intr-o galerie adiacenta. Spre finalul pesterii galeria principala prezinta 2 ramificatii.
Galeria care se deschide in dreapta la aproximativ 90o (11) de cea principala, se termina in „fund de sac”. Dezvoltarea continua pe directie NNV cu o sala de mica inaltime, dupa care se ingusteaza si devine impenetrabila(12).
Galeria care are tendinte sa reprezinte continuarea dezvoltarii, punctul reprezentat cu X are inaltimi mici si dupa aproximativ 8m se inchide. In aceasta portiune se mai gasesc mici diverticule, unele inaccesibile si altele colmatate de stratul de argila si sol de suprafata, deoarece grosimea tavanului de calcar se diminueaza pana la disparitie, se pot observa radacinile vegetatiei de suprafata.
Apa de condens este prezenta in special in partea de inceput a dezvoltarii, iar spre capat umiditatea este scazuta.
Profilul de temperatura poate sa scoata la iveala contactul galeriei principale cu exteriorul prin cele trei deschideri ale pesterii. In dreptul acestora temperatura are o usoara crestere, marcand schimbul convectiv cu exteriorul.
Conditii de vizitare: Cei 140m, care insumeaza lungimea galeriei principale, saritori si galerii laterale, sunt usor de parcurs, exceptie facand portiunea de taras ce urmeaza hornului de 6m, si care face legatura cu restul cavitatii. Ca si in celelalte cazuri nici aici nu fac exceptie echipamentul format din combinezon, casca de protectie si sursele de iluminat.
Datorita portiunilor foarte inguste si cu inaltimi mici efortul depus va fi destul de epuizant, pentru cei care nu au o experienta in materie.

Localizare pe harta Pestera Mare

Galerie fotografii Pestera Mare

© Material si imagini realizate de catre Prof. Niculae Dobrescu

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

2 COMENTARII

  1. 45°06’13.7″N 28°56’59.9″E coordonatele pentru pesterile din Dealul Curcuz. Eu le-am cautat de mi-au iesit ochii, nu le gaseam fara ajutorul ciobanilor. Sper sa va fie de folos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM

Resort hotel cormoran uzlina delta dunarii

Resort Cormoran

0