duminică, 23 iunie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pestera de la Stanca

Localizare si cale de acces: Aflata pe curba de nivel de 60m, accesul la aceasta pestera se face urmand cursul raului Taita, in amonte, versantul drept al dealului Consulul Mic, in extremitatea vestica a acestuia, la circa 3 km de localitatea Izvoarele. Pentru a ajunge la aceasta se metine drumul de-a lungul vaii Taita spre V, pornind din dreptul P. De la Moara, pe curba de nivel. Dupa circa 1,5 Km ajungem la baza peretelui ce adaposteste Pestera de la Stanca(5010/1).
Descriere: Cantonarea acesteia se afla intr-un petic de calcar triasic de grosime nu prea mare.
Intrarea este de tip aven(put) si este necesara o scarita de 5 m pentru abordarea saritorii.
Este o cavitate labirintica, de tip fosil, cu o dezvoltare de 60 m pe directia NNE- SSV, cu multe intrari, galerii scurte si largi, care unesc sali spatioase si puternic luminate, datorita tavanelor prabusite. Majoritatea galeriilor sunt paralele pe directia amintita, exceptie facand doua dintre ele ce intretaie intreg sistemul, una are iesire la baza peretelui vestic, iar cea de a doua cu inaltime mica se deschide spre directie NV si inainteaza circa 6m spre talvegul vaii Taita.
Conditii de vizitare: Nu prezinta dificultati majore. Datorita „ferestrelor” din pereti lumina este prezenta in toate galeriile,facand aproape inutile sistemele de iluminat, insa e necesar echipamentul de protetie.

Galerie fotografii Pestera de la Stanca

© Material si imagini realizate de catre Prof. Niculae Dobrescu

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Porumbel gulerat – Columba palumbus

Porumbel gulerat – Columba palumbus

0
Generalitati: Este o specie de pasăre de talie medie, fiind mai mare decât porumbelul domestic.Descriere: (38 - 45 cm) . Penajul său general este...

RECOMANDAM