marți, 28 iunie 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pestera de la Stanca

Localizare si cale de acces: Aflata pe curba de nivel de 60m, accesul la aceasta pestera se face urmand cursul raului Taita, in amonte, versantul drept al dealului Consulul Mic, in extremitatea vestica a acestuia, la circa 3 km de localitatea Izvoarele. Pentru a ajunge la aceasta se metine drumul de-a lungul vaii Taita spre V, pornind din dreptul P. De la Moara, pe curba de nivel. Dupa circa 1,5 Km ajungem la baza peretelui ce adaposteste Pestera de la Stanca(5010/1).
Descriere: Cantonarea acesteia se afla intr-un petic de calcar triasic de grosime nu prea mare.
Intrarea este de tip aven(put) si este necesara o scarita de 5 m pentru abordarea saritorii.
Este o cavitate labirintica, de tip fosil, cu o dezvoltare de 60 m pe directia NNE- SSV, cu multe intrari, galerii scurte si largi, care unesc sali spatioase si puternic luminate, datorita tavanelor prabusite. Majoritatea galeriilor sunt paralele pe directia amintita, exceptie facand doua dintre ele ce intretaie intreg sistemul, una are iesire la baza peretelui vestic, iar cea de a doua cu inaltime mica se deschide spre directie NV si inainteaza circa 6m spre talvegul vaii Taita.
Conditii de vizitare: Nu prezinta dificultati majore. Datorita „ferestrelor” din pereti lumina este prezenta in toate galeriile,facand aproape inutile sistemele de iluminat, insa e necesar echipamentul de protetie.

Galerie fotografii Pestera de la Stanca

© Material si imagini realizate de catre Prof. Niculae Dobrescu

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Noul cuantum al amenzilor in Delta Dunarii – proiect Hotarare de...

0
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a publicat pe site-ul sau proiectul de Hotarare a Guvernului privind actualizarea cuantumului amenzilor prevazute la art. 13 din Legea...