Ok, nu este tocmai o reteta autohtona, insa cum se gasesc si pe la noi midii vii (in cochilie), am zis sa va prezint o reteta traditionala greceasca si anume Midii in sos de rosii si branza feta sau Midii in sos Saganaki.
Ca orice reteta cu midii nu este dificil de realizat, trebuie doar sa respectati cativa pasi.
CUPRINS:
Ingrediente reteta culinara Midii in sos de rosii si branza feta – Midii in sos Saganaki
- 1 kg midii proaspete (vii in cochilie)
- 50 ml vin alb sec
- 80 g branza feta de oaie si/sau capra
- 300g sos de rosii grecesc (vezi mai jos cum se prepara)
- jumatate de ceapa
- 1 lingurita oregano (uscat)
- 3 linguri ulei de masline
- 1 praf de ardei iute (dupa preferinta)
- patrunjel verde
- Sare dupa gust
Mod preparare reteta culinara Midii in sos de rosii si branza feta – Midii in sos Saganaki
Midiile se sorteaza, se curata bine si se spala in apa rece. Se sorteaza in sensul ca se indeparteaza midiile ale caror cochilie este deschisa, semn ca sunt alterate. Se vor folosi numai acele midii cu cochilia inchisa. Apoi, intr-o tigaie inalta se incinge 1 lingura de ulei impreuna cu vinul alb. Se adauga midiile si se pune capacul sa se inabuseasca pret de 5 minute timp in care mai amestecam din cand in cand. Se scot midiile intr-un castron. Urmeaza a doua sortare, midiile ale caror cochilie NU s-a deschis la fierbere se indeparteaza. Se folosesc numai acele midii cu cochilia desfacuta, semn ca au fost vii. Pastrati sosul rezultat.
Acum, in tigaie caliti in 2 linguri de ulei, ceapa tocata marunt. Dupa preferinta se adauga si un praf de ardei iute sau ardei tocat marunt. Adaugati sosul rezultat de la fierberea midiilor si sosul de rosii grecesc. Adaugati oregano si branza feta sfaramata in bucatele de diferite dimensiuni. Lasati compozitia astfel rezultata sa se omogenizeze un pic la foc, amestecati si adaugati si midiile fierte. Reteta-i gata, la servire se orneaza cu putin patrunjel verde tocat. Pofta buna!
Cum se prepara sosul de rosii grecesc
Pentru aceasta reteta este musai sa preparati un sos de rosii grecesc. Pentru aproximativ 300 g de sos avem nevoie de urmatoarele:
- 1 kg rosii
- 2 catei usturoi
- 1-2 linguri ulei masline
- 1/2 lingurita zahar
- 1/2 lingurita oregano (uscat)
- 1 bucatica baton scortisoara (1.5-2 cm)
- 1 foaie dafin
- 1 praf de ardei iute (dupa preferinta)
- Sare dupa gust
Se decojesc rosiile, dupa ce au fost crestate si introduse in apa clocotita pentru cateva secunde. Rosiile astfel decojite, cu cotorul indepartat se paseaza in blender. Intr-o tigaie inalta (sau oala) se incinge uleiul si se rumeneste un pic usturoiul tocat marunt. Se adauga rosiile tocate si restul de condimente (zaharul, oregano, batonul de scortisoara, foaia de dafin, sarea si praful de ardei iute). Se amesteca din cand in cand si se lasa compozitia la foc pentru aproximativ jumatate de ora, la inceput cu un foc mai aprig, apoi mai domol. Se scoate dafinul si scortisoara se lasa sosul un pic la racit si apoi se da iarasi la blender.
Adaugat de: Gina