Sosul tzatziki – sos grecesc a inceput de cativa ani sa apara pe mesele din Delta Dunarii, alaturi de celebrul mujdei de usturoi. Este usor de preparat, merge cu pestele si este in preferinta multor turisti.
Ingrediente reteta culinara sos tzatziki / sos grecesc
- 400g iaurt gras
- 2-3 castraveti de gradina (cei mici) sau un castravete englezesc (cel lung)
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 1 catel de usturoi
- Marar verde
- Sare
- 1 lingura de zeama de lamaie
Mod de preparare reteta culinara sos tzatziki – sos grecesc
Se pune iaurtul la scurs intro sita deasa. Daca folosim castraveti de gradina, aceestia se dau prin razatoarea mare. Daca folosim castraveti lungi, inainte de a se da prin razatoarea mare se indeparteaza mijlocul cu seminte.
Dupa ce s-au dat castravetii prin razatoare, se sareaza si se lasa pentru 10 minute. Castravetii isi vor lasa multa zeama, de aceea vor trebui storsi. Acest lucru se poate face prin presare intr-o sita deasa sau prin stoarcere.
Se toaca mararul si se adauga in iaurtul si castravetii storsi. Catelul de usturoi se da prin razatoarea mica sau se zdrobeste cu clestele de uturoi. Se adauga si uleiul de masline si se amesteca totul. Optional se mai poate adauga dupa gust menta tocata marunt. Ajustati dupa gustul vostru sarea si zeama de lamaie.
Sosul tzatziki se pune la frigider. El se va servi rece. Pofta buna!