marți, 16 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDobrogea de NordTraditii in Dobrogea de NordArhitectura satului Dobrogean - casa

Arhitectura satului Dobrogean – casa

Din punct de vedere arhitectural,zona Tulcei manifesta o larga arhitectura in functie de habitat, de conditiile istorice, de etnia majoritara.

Ca un tipar al satului tulcean, amplasarea caselor nu s-a facut dupa un plan anume, avand o structura neregulata si strazi ce se intretaie, gospodarii amplasate in directa legatura cu caile de acces.
Din punct de vedere al arhitecturii traditionale, privind in aspecte largi, gospodaria casei este compusa din locuinta propriu-zisa si anexele dispuse fie in partea laterala a casei, fie spre fundul curtii. Anexele au o functionalitate bine definita , cu o stransa legatura cu ocupatiile cotidiene: bucataria de vara, grajdul pentru vite, samalacul pentru nutret, saiaua pentru oi, cuptorul.
Temelia caselor este din piatra, peretii sunt din pamant sub forma de chirpici sau ceamur, invelitoarea din lemn, iar invelisul din stuf. Materialele specifice pentru constructia casei sunt: nuielele, pamantul prelucrat sub forma de chirpici sau ceamur, stuful, olana, lemnul. Casele sunt in general cu fatade in culori albe sau albastre, uneori cu elementele decorative ce trimit catre mitologia slava, realizate din scanduri de lemn prin tehnica traforajului.

Intalnim si anumite particularitati cum ar fi: prezenta baii lipovenesti, o constructie separata de locuinta propriu-zisa, instalatiece se bazeaza pe sistemul de tip sauna ; lijanca, un pat de pamant construit langa soba care este incalzit; prispa pe doua laturi si balconul amplasat in fata tindei (gospodaria din Enisala).

La casele vechi, peretele lateral din strada prezinta frecvent o prispa cu stalpi. Casele construite in anii 1920 -1930 au temelie inalta, pridvor fara prispa fiind acoperite cu invelis de tabla. In anii 1950-1960 s-au impus arcadele si colonadele.

Datorita potentialului turistic pe care-l ofera Delta Dunarii, gospodaria din aceasta zona se dezvolta pastrand in general arhitecturatraditionala, in special cea specific locuintei lipovenesti, fiind atractia unui numar mare de turisti romani si straini. In prezent, majoritatea caselor sunt construite din materiale moderne, combinate cu materialele de constructie specifice zonei deltaice, stuful, lemnul.

Galerie foto – satul si casa din judetul Tulcea

Fotografii © Aurel Stanica

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

icre de salau

Încheierea etapei de reintroducere a icrelor de șalău în Lacul Razim...

0
Pe 8 aprilie, campania anuală de repopulare a șalăului în complexul Razim-Sinoe, organizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a ajuns la final....
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM

Pensiunea 4 Salcii din Balteni de Sus

Pensiunea 4 Salcii

0