Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a deschis calendarul de activitati de celebrare a evenimentelor de mediu din acest an prin desfasurarea, in data de 2 februarie 2018, a activitatilor de marcare a Zilei Mondiale a Zonelor Umede, atat in Tulcea cat si pe teritoriul rezervatiei.
Urmand recomandarile propuse de Conventia Ramsar, precum si tema acestui an- ”Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane”- Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a inceput seria de activitati de celebrare a Zilei Mondiale a Zonelor Umede impreuna cu un grup de elevi de la Liceul Tehnologic Topolog, printr-o vizita la Polderul Zaghen, mini – delta de la marginea orasului Tulcea. Vizita in teren a oferit prilejul observarii aglomerarilor de pasari, identificarii acestora cu ajutorul lunetelor ornitologice si a determinatoarelor de pasari, intelegerii importantei zonelor umede pentru o viata sanatoasa. La Centrul de Informare si Educatie Ecologica de la sediul ARBDD, elevii au discutat despre semnificatia si tema evenimentului de mediu fiind salutati si de Guvernatorul RBDD, domnul Malin-Matei Musetescu.
Tot la Tulcea a avut loc o activitate gazduita de Scoala Gimnaziala Alexandru Ciucurencu, organizata in parteneriat cu Asociatia Euro Tulcea si Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea, la care au participat elevi si cadre didactice de la scolile din municipiu.
In deschiderea programului a fost transmis mesajul Secretarului General al Conventiei Ramsar, Doamna Martha Rojas Urrego, cu prilejul Zilei Mondiale a Zonelor Umede, acesta fiind urmat de prezentarea insemnatatii evenimentului, prezentarea sustinuta de voluntarii Asociatiei Euro Tulcea despre importanta zonelor umede urbane in asigurarea si mentinerea vitalitatii oraselor.
Au fost discutate mesajele cheie corelate devizei acestui an – ”Zonele umede mentin orasele viabile”:
• Zonele umede urbane mentin viabile orasele, asigurand multiple beneficii, cum sunt: controlul inundatiilor, rezerve de apa, filtreaza reziduurile, spatii verzi si reprezinta mijloace de trai.
• Zonele umede urbane trebuie sa fie integrate in planurile de dezvoltare durabila ale oraselor si nu privite ca o risipa de terenuri.
• Orasele trebuie sa adopte politici si actiuni care sa ajute la conservarea si promovarea zonelor umede urbane.
De asemenea, elevii au prezentat zonele umede existente la limita Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si beneficiile aduse de acestea comunitatilor locale din imediata lor apropiere.
Reprezentantii ARBDD au vorbit despre Proiectul „Reconstructia ecologica in polderul Zaghen din Rezervatia Biosferei Transfrontaliere Delta Dunarii Romania/ Ucraina”, finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, ca un bun exemplu de actiuni care sprijina conservarea si promovarea zonelor umede urbane. Proiectul derulat in apropierea orasului Tulcea, in implementarea caruia Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost partener cu Primaria Municipiului Tulcea, a avut ca obiectiv general conservarea diversitatii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de flora si fauna salbatica din zona lacului Zaghen, restabilindu-se astfel functia de retentie a apei, functia de suport a biodiversitatii, functia de retentie a nutrientilor, functia estetica a zonei.
Activitati similare de celebrare a evenimentului de mediu au avut loc si pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii cu participarea elevilor si cadrelor didactice ai scolilor din localitatile Sulina, Crisan si Chilia Veche, in coordonarea responsabililor Centrelor de Informare si Educatie Ecologica ale ARBDD din localitatile respective.
Marcarea datei de 2 februarie, prin cele cinci actiuni derulate cu participarea unui numar total de 175 de elevi si cadre didactice din Tulcea si localitati din teritoriul rezervatiei, a reprezentat un prilej pentru acestia de a afla despre rolul si importanta evenimentului de mediu, precum si despre zonele umede din apropierea orasului Tulcea.
Sursa comunicat presa ARBDD