joi, 16 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Momeli pentru pescuit in Delta si Dunare

În articolul de față vom vorbi despre cele mai frecvente momeli folosite atât pentru pescuitul pe Dunăre cât și pentru pescuitul în Delta Dunării.

Dar pentru asta vom clasifica peștii în două categorii: peștii pașnici (crap, plătică, caras) și peștii răpitori (știucă, șalău, biban, somn).

Momeli pentru peștii pașnici

Nu până de mult, cea mai utilizată momeală pentru aceștia o reprezenta rama neagră, sau cum i se mai spune: rama șerpească. Găsită în abundentă în zona mlaștinilor, la marginea canalelor, ea reprezenta o soluție optimă pentru pescuitul crapului, plătică. Datorită anilor secetoși, această momeală a devenit din ce în ce mai inaccesibilă, pentru extragerea lor fiind necesară saparea până la adâncimi de ½ m, ceea ce a reorientat pescarul către alte momeli. Localnicii din Delta spun că acum este mai greu să prinzi un crap la vârgă cu rama șerpească, pentru că „s-au spurcat peștii la altele”. Afluxul crescut al pescarilor în Delta din ultimii ani a adus și o mare diversitate de momeli: mămăligă, boilies, porumbul (sub diferite forme, uscat, conservat cu arome, porumb fermentat). Astfel, în prezent, nu se mai poate spune că te duci în Delta și dai la crap numai cu rama șerpească, pescuitul acestui pește devenind o loterie în ceea ce privește momeala.
O momeală redutabilă pentru plătică și nu numai, este lipitoarea de pământ. Diferită prin coloristică (neagră), față de sora ei, lipitoarea de apă (verzuie), o putem găsi dacă săpăm în malurile afânate și inundate de pe canale. Se poate folosi direct pe ac sau, o metodă mai dificilă de realizat, întoarsă pe dos (se taie la un capăt lipitoarea și cu ajutorul unui betigas se întoarce pe dos). Este o momeală ce cere o oarecare îndemânare deoarece se lipește cu ventuzele de degete în timpul acțiunii de montare pe ac.
Ca o concluzie, la pescuitul peștilor pașnici din Delta sau de pe Dunăre se pot folosi: rame groase (șerpească, albe), lipitori, mămăligă, porumb, boilies și tot ceea ce vă mai inspiră pe dumneavoastră.

Momeli pentru peștii răpitori

Când spunem pești răpitori, noi cel puțin ne gândim la pescuitul cu năluci artificiale, gen linguri, woblere, twistere. Dar există și o clasă de pescari care folosesc peștișori vii și resturi de produse animale pentru capturarea răpitorilor.
Pe Dunăre, datorită curentului puternic al apei, lingurile folosite vor avea greutăți mari 16g-25g iar twisterele vor fi echipate cu jiguri grele de la 18-20 de grame în sus.
Nu trebuie să mai precizăm că trusa cu “jucării” trebuie să fie destul de bine dotată datorită pierderilor cauzate de agățături și rupturi.
Pe lacurile și canalele din Delta, totul revine la normal, alegând lingura preferată a dumneavoastră “cea care prinde” și twistere cu jiguri de calibru normal 4-9 grame.
Culorile acestor năluci variază în funcție de limpezimea apei, în general la pescuitul pe fund sau în ape tulburi folosindu-se năluci cu o cromatică cât mai deschisă (argintate, nichelate, albe) iar în ape limpezi se pot folosi cromatice combinate. Bineînțeles că aceasta nu este o regulă obligatoriu aplicabilă, aici intervenind apetitul și agresivitatea peștilor răpitori, condițiile atmosferice (cer senin, înnorat), vegetația acvatică, îndemânarea pescarului … și de ce nu, norocul.

Ce trebuie reținut este că pe Dunăre se folosesc năluci artificiale de calibru mare.

Articolul Momeli pentru pescuit in Delta si Dunare a fost actualizat in aprilie 2024

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Noua lege a pescuitului 2024

Noua Lege a pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii –...

0
Noua LEGE a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii a fost adoptată de către Camera Deputaților în data de 7 mai 2024, la...

RECOMANDAM