Toata lumea care a mancat in Delta Dunarii bors de peste se intreaba care-i secretul de iese atat de gustos. Ei bine, trebuie sa stiti ca in prepararea unui bors de peste ca in Delta Dunarii exista cateva secrete. In primul rand pestele folosit la bors trebuie sa fie mult, diversificat si foarte proaspat (de aici provenind si vorba ca cel mai bun bors de peste se face cu apa din Dunare). Nu se folosesc multe legume pentru ca ciorba sa pastreze gustul pestelui. Borsul se acreste intotdeuna cu otet, alt ingredient fiind neadecvat.
Pentru ca borsul sa iasa asa ca-n Delta Dunarii aveti nevoie de peste gras: somn, sanger, crap, caras alaturi de peste slab: salau, stiuca, biban. De la pestii mari veti folosi capetele si cozile, iar pe cei mici bucatiti in totalitate.
Pentru ca borsul sa iasa ca-n Delta Dunarii trebuie sa-l preparati la ceaun, la foc de lemne. Puneti ceaunul la foc cu apa calculata cat sa depaseasca cu putin pestele. Adaugati legumele, ceapa taiata solzisori, cartofi taiati cubulete si cand acestea s-au patruns adaugati incet pestele si rosii taiate si ardei grasi. Cand pestele incepe sa fiarba adaugati o lingura de sare si doua de otet. Potriviti la sfarsit borsul de sare si otet dupa gust si adaugati verdeata tocata marunt.
Traditional se serveste mai intai pestele scos pe un platou cu mujdei de usturoi , iar apoi se serveste borsul dres si el cu mujdei.
Spor la gatit!
…Borșul de pește din Deltă te vindecă,te trezește la viață…Fascinant!!! Poftă bună!!!
Deja am pus oala pe foc ..