joi, 10 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăArticole diverseVesti din Delta Dunarii – mai 2016

Vesti din Delta Dunarii – mai 2016

Iata retrospectiva celor mai importante stiri ale lunii mai despre Delta Dunarii si Dobrogea de Nord:

  • De Pasti s-au deschis portile satului pescaresc traditional de la marginea municipiului Tulcea. Satul pescaresc traditional se intinde pe aproximativ 3 hectare si cuprinde case traditionale, un bufet satesc, o cherhana, mori de vant, un centru de informare, constructii ce formeaza un parc tematic sistematizat cu trei alei principale ce incearca sa reconstituie bratele Dunarii, pe fiecare fiind amplasate constructii reprezentative localitătilor din Delta Dunarii. Pretul biletului este 5 lei pentru copii si 10 lei pentru adulti.
  • Nu s-a intamplat in judetul Tulcea dar are legatura: Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” și partenerii săi, Societatea Ornitologică Română și Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” au inaugurat in data de 13 mai 2016, Centrul de promovare și educație despre Delta Dunării și păsări amplasat chiar în incinta Muzeului.
  • Sâmbătă, 21 mai 2016, publicul tulcean și nu numai, a participat la a 12-a ediție a unui eveniment de nivel continental care contribuie la conturarea identității culturale europene, NOAPTEA MUZEELOR. Cu prilejul evenimentului internațional ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, desfășurat în ziua 21 mai 2016, în cadrul proiectului cultural ”Istoria retrăită” implementat de Asociația Pro Noviodunum în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”Tulcea și Asociația ”6 Dorobanți” București, cofinanțat din bugetul local al Municipiului Tulcea, s-a desfășurat activitatea Reconstituirea staționării temporare a trupelor, din vremea Războiului cel Mare (1916-1918)  –  Regimentul 6 Dorobanți „Mihai Viteazul”, care aconstat în amenajarea unei tabere militare în Parcul Monumentul Independenței, la Muzeul de Istorie și Arheologie din cadrul Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea.

Această reconstituire istorică a fost gândită a fi organizată în contextul sărbătorii celor 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial și pe această cale, ne-am dorit ca acțiunea derulată să reprezinte un moment dedicat omagierii sacrificiului făcut de înaintașii noștri.

Tabăra militară a cuprins standuri de prezentare a armamentului, a măștilor de gaze utilizate în timpul războiului, a serviciului sanitar al armatei, un oficiu poștal de campanie și un cabinet fotografic de război.

Deschiderea oficială a bivuacului a fost făcută în prezența întregului detașament al Asociației ”6 Dorobanți”, a Primarului Municipiului Tulcea și a publicului. A urmat prezentarea detașamentului: uniformele soldaților (român, german, otoman, bulgar, rus) care au luptat în Dobrogea în toamna anului 1916, a echipamentului și armamentului folosit de fiecare armată combatantă.

Publicului prezent în număr mare a asistat și la scurte demonstrații de instrucție de front după regulamentele de epocă. Copiii au avut posibilitatea să scrie cărți poștale ilustrate după rigorile epocii și să le transmită destinatarilor, prin intermediul oficiului poștal de campanie. De asemenea, membrii Asociației ”6 Dorobanți” împreună cu voluntarii Asociației Pro Noviodunum, au pregătit o tocăniță ostășească pe care au oferit-o vizitatorilor.

Închiderea taberei militare s-a realizat în cadrul ceremonialului de coborâre a drapelului, desfășurat în fața Monumentului Independenței, cu torțe aprinse, în semn de omagiu pentru soldații care au luptat în Dobrogea acum 100 de ani.

Prin activitatea derulată de ”Noaptea Muzeelor”, Asociația Pro Noviodunum împreună cu partenerii săi a dorit să promoveze imaginea orașului Tulcea, păstrarea și promovarea patrimoniul cultural și tradiției culturale a orașului,prin organizarea unor evenimente inedite, de tip reenactment, ca modalitate de a experimenta istoria. Considerăm că evenimentul a fost un real succes, având în vedere numărul foarte mare de vizitatori (peste 3000). (* sursa comunicat presa Asociația Pro Noviodunum)

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Manastirea Celic Dere judetul Tulcea

Galerii fotografii Manastirea Celic Dere

0
Situată la 30 km de municipiul Tulcea, între satele Poșta și Telita, Mănăstirea Celic-Dere a fost construită către mijlocul secolului al XIX-lea ca mănăstire...

RECOMANDAM