Iata retrospectiva celor mai importante stiri ale lunii martie despre Delta Dunarii si Dobrogea de Nord:
- Domnul Lucian Eduard Simion a fost revocat din functia de guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii printr-o decizie a premierului Dacian Ciolos, publicata in Monitorul Oficial. Atributiile de guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii pana la numirea unui nou guvernator au fost preluate de catre domnul Grigore Baboianu, coordonator al Unitatii de management de proiecte.
- Joi 17 martie 2016, la Universitatea „Ovidius” Constanta, Facultatea de Istorie si Științe Politice, a avut loc Conferinta de lansare a proiectului ”Cartografia cetatilor medievale disparute din Dobrogea”. Proiectul este implementat de Asociația Pro Noviodunum in parteneriat cu Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea „Gavrila Simion”, Facultatea de Istorie si Știinte Politice din cadrul Universitatii ”Ovidius” Constanta, Muzeul National de Istorie si Arheologie Constanta.
- Incepand cu 16 martie 2016 s-a reluat pescuitul la stiuca dupa 35 de zile de prohibitie. Pescuitul la stiuca este permis pana la data de 31 martie in complexul Razelm-Sinoe si pana la data de 9 aprilie in celelalte zone ale Deltei Dunarii si in apele interioare ale tarii.
- Un punct SMURD de prim-ajutor a fost lansat in martie la Crișan. ISU Delta din judetul Tulcea a fost dotat cu salupa fluviala tip Rescue Eagle 1, destinata interventiilor rapide in zona Delta Dunarii pentru asistenta medicala de urgenta si prim-ajutor calificat SMURD. Salupa are toate echipamentele medicale de interventie in situatii de urgenta, semnalizare si comunicatii. In plus, pe lânga salvarea vietilor, va interveni si pentru stingerea incendiilor
- Proiectul „Ecologizarea polderului Zaghen “ se apropie de final intrand in ultima etapa, cea de inundare a zonele stabilite prin proiect. Cota de apa propusa se va atinge in aproximativ 20 de zile. Aceasta este ultima etapa tehnica din proiectul al carui obiectiv este crearea unei zone verzi la marginea municipiului Tulcea. Proiectul “Ecologizarea polderului Zaghen” vizeaza refacerea unor functii ale ecosistemelor acvatice si de zona umeda, pierdute ca urmare a activitatilor antropice efectuate in anii ’70 si care au avut ca scop extinderea suprafetei agricole a Romaniei in detrimentul ecosistemelor naturale. Functiile vizate a fi refacute sunt: functia de retentie a apei, functia de suport a biodiversitatii, functia de retentie a nutrientilor, functia estetica etc. Proiectul este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, Axa Prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii”, Domeniu major de interventie – Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000.