Trebuie sa mai spun ca storceacul, adica ciorba de sturion se afla pe cea mai inalta pozitie in topul preferintelor celor ce prefera pestele? Pentru cunoscatori nu mai este cazul. In schimb, pentru necunoscatori trebuie precizat ca storceacul reprezinta absolutul in materie de ciorba de peste.
Buuunn! Acuma ca v-am trezit interesul, sa va mai spun ca storceacul se mai poate prepara si din alta carne de peste, nu numai din sturion. Am testat retete de storceac cu somn, chefal, asta pe langa nisetru.
Buuunn! Daca va riscati sa preparati acasa ciorba impricinata, aici aveti reteta plus completarile cunoscatorilor, daca nu, deschidem lista cu locatiile din Delta Dunarii unde puteti manca aceasta delicatesa:
- Restaurantul Marea Neagra din Sulina (storceac din sturion) – „degustat” cateva castroane, de fiecare data cand sosesc prin Sulina.
- Pensiunea Adriana din Sulina
- Pensiunea Lucia din Sfantu Gheorghe (storceac din chefal) – Mancat, placut, fotografiat, notat.
- Vila Karma din Crisan (storceac din burta de somn) – Mancat respectiva ciorba, e drept ca in Bucuresti nicidecum la pensiunea respectiva. Ca „valoare” este sub cele mancate in delta. O fi de la apa? 🙂
- Pensiunea Delta Mirage din Sulina
- lista ramane deschisa …….
Storceac de somn
Storceac chefal
Asteptam de la voi si alte locatii unde se poate manca aceasta ciorba minunata.
Lista ramane deschisa.
Acum se mananca peste tot in delta. Cu greu mai gasesti o ciorba de perisoare de peste, o ciorba traditionala. Toti turistii vor storceag si toti pregatesc numai storceag
Acum se face storceag peste tot in delta. Si il poti manca si in Bucuresti, Constanta… oriunde!
In prezent, peste tot in Delta Dunarii, orice pensiune, hotel pune pe masa storceag de sturion sau de somn.
Nu prea mananc peste, dar storceac de sturion la „Marea Neagra” in Sulina am mancat de doua ori si mi-a placut foarte tare.
arata excelent…cred ca este si fff buna…tot in zona, lipovenii fac ciorba ruseasca cu multe legume si fara carne…excelenta…si eu stiu s-o gatesc.. 🙂
Adevaratul storceac este cel din nisetru. Din lipsa sturionului, se poate face si din somn,chefal(dar bucatile trebuie sa fie mici ,nu ca cele din imagine}, si chiar burta de crap mare. Conteaza si mana si gustul bucatarului.
Storceag din somn sau alte inventii nu exista! Storceagul se face din sturion.
E ca si cum ai face ciorba de burta fara burta, o inlocuiesti cu varza si-i spui ciorba de burta de varza.
Și somnul e pește, storceagul e asemănător ciorbei de burtă, burta fiind înlocuită cu pește.Reteta originală e cu sturion.Nu se acrește cu borș, ci se drege cu ou, smântană și usturoi.
Ciorbă de burtă, storceagul și ciorbă rădăuțeană au rețete asemanatoare, doar că se prepară cu burtă de vită, pește respectiv pui!