marți, 18 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăRetete culinareStorceac (Storceag)

Storceac (Storceag)

Storceac (Storceag) este o ciorba de peste (sturion) ce se mananca intr-un singur loc din Romania si anume in localitatea Sfantu Gheorghe, judetul Tulcea. Daca nu aveti posibilitatea acasa sa preparati aceasta ciorba, musai sa va duceti intr-o vara in Delta la Sfantu Gheorghe sa mancati aceasta delicatesa.

Avem nevoie de peste (sturion), ceapa , morcov, cartof, ardei gras, sare, marar. Pestele, se curata de intestine, se spala bine si se taie rondele de grosimea a doua degete. Se pune apa la fiert si cand s-a infierbantat se adauga capul de sturion si putina sare. Se lasa un pic la fiert si se adauga apoi zarzavatul taiat mic (ceapa, morcovul, ardeiul gras) ca dupa 15 minute de fiert sa adaugam cartofii taiati cubulete mici si rondelele de sturion. Se mai lasa la fiert inca 15 minute.

La sfarsit, dupa ce s-a mai racit un pic ciorba se drege cu smantana amestecata cu ou (galbenusul) si zeama de ciorba. Se adauga marar tocat marunt.

© Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate

Galerie fotografii reteta culinara storceac (storceag)

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

VA RECOMANDAM

39 COMENTARII

  1. Dar sa ti se dea la Sulina saramura de novac in loc de crap, si sa-ti mai bage si la plata un mujdei si o cola ca a gresit calculatorul, cu toate ca nu le-ai mancat sau baut. Si storcegul avea un deget de carne de somn.Asa spunea ca este, ca nu puteai sa-ti dai seama ce era. Restaurant Marea Neagra Sulina. I-am cam inbacsit cu vizitele!

  2. Storceagul de sturion este cea mai buna ciorba de peste mancata de mine vreodata. Am reprodus cu succes reteta cu un sturion nu prea mare luat de viu de la magazin. Mi-a iesit un storceag exceptional.

    De completat la reteta ca trebuie sa bati numai galbenusul de ou cu smantana si treptat sa pui zeama de ciorba in amestec (ca la ciorba de burta) dupa care se rastoarna in oala.

  3. Este o ciorba extraordinara. In acest an am mancat si eu pentru prima oara. Nu prea ma impac cu mararul, dar acum am facut o exceptie. Cu siguranta voi prepara ciorba asta si in bucataria mea.

  4. La gazda in Sfantu Gheorghe. Nu de sturion cum mi-as fi dorit ci de somn. Cica este pe aproape. O ciorba exceptional de buna!
    Ma bate gandul sa vin anul asta cu un sturion cumparat din magazin la gazda din sf ghe ca sa-mi faca aca cum trebuie un adevarat storceag!

  5. am mincat si eu in sf.gheorghe.bun dar cind am mincat la gazda facut din crap(nu a avut probabil acces la sturion) cu toate zarzavaturile culese din gradina- proaspete a fost ceva de nedescris de delicios .nimeni nu stie sa gateasca pestele ca dobrogencele.nota 10 pentru doamna Felicia.vom revenii cu drag.

  6. Si eu am mancat storceag la M. Neagra la Sulina de mai multi ani; este cu sturion si cu acrita cu zer; deosebita, foarte buna!
    Dar pentru ca originea acestui preparat vine de la ucrainienii din Sf. Gheorghe – Delta, am inteles fara zer, am sa incerc sa merg de sarbatoarea de Sf. Gheorghe la originile romanesti a storceagului pentru a participa la serbarea storceagului.
    Fiecare preparat poate fi imbunatatit si deriva de la forma initiala ceea ce nu e rau!

  7. Valeriule ! Cum iti explici preturile exorbitante la preparatele din peste de la Restaurantul Marea Neagra cand Dunarea e la 10 metri ? O portie de storceac la 17 – 19 lei ? Plus ca nu au ciorba clasica de peste ci doar cu somn sau nisetru ?

  8. Am servit cina la restaurantul Marea Neagra, cu siguranta cel mai bun restaurant din delta, nu atat pentru prestanta ospatarilor cat pentru prospetimea pestelui care este servit la restaurant, acesta fiind aprovizionat zilnic cu materie prima. Recomand sincer.

  9. dragilor, de ani de zile bat Delta in lung si-n lat, am mancat si am invatat sa gatesc cu lipovenii si cu haholii, dar, da, aveti dreptate, in ultimii trei ani cel putin o data ajung la Sulina, o zi, pt plaja semi-salbatica si mai ales pt bucatele alese de la MAREA NEAGRA.
    Storceag-ul e monumental, insa nu ratati nisetru si calcan la gratar sau prajit, servit alaturi de o carafa de vin dobrogean glazurata de gheata la 35 de grade afara, nu ratati icrele de stiuca/crap cu ceapa sau crapul/somnul la gratar, si…ar fi multe, dar in principiu nu ratati ocazia de a fi acolo.
    CA RUGAMINTE – NU RATATI NICI O OCAZIE DE A PASTRA DELTA MACAR ASA CUM E ACUM, ORICUM INAPOI NU MAI PUTEM DA, DAR HAI SA LASAM PARADISUL ASTA ASA CUM E EL, ALTFEL COPII NOSTRI VOR RATA UN COLT DE RAI PRECUM SI TOATE BUNATATILE DE MAI SUS.

  10. Decit la Sf.Gheorghe STORCEAG e o bunatate,faceti diferenta intre pestele de la SF. GHE. si alte localitati din delta nu vorbim de restaurante .Chiar si la Sf. Batrani care cunosc bine ,bine Tinerii bucatari !!!!!!!!!!!

  11. DE RETINUT!
    SECRETUL STORCEACULUI ESTE ZERUL DE BRANZA CARE SE ADAUGA IN COMPOZITIE!!!!!!FARA NU E STORCEAG.mai e o reteta la sfantu’ cu suc de rosii.la AMOREL la sulina este deosebit.oricum secretul nu il spune.merita incercat. si placinta cu „GUBAN” de rata muta-pentru cunoscatori…

  12. Am servit aceasta minunata ciorba la Sulina in pensiunea \”Delta Mirage\”,o pensiune noua foarte moderna in care poti manca retete vechi(originale) specifice zonei in care se afla. Tot aici am mancat stiuca umpluta pregatita cu multa daruire de catre personalul restaurantului,dar nu cred ca totul ar fi asa de bun si de gustos fara implicarea patronului domnul Marius,care pune foarte mult suflet in tot ceea ce face.Ii multumesc pentru tot ce ne-a oferit in fiecare zi si ii urez multa sanatate si s-o tina tot asa.

  13. Buna ziua din nou. Fiind pe acest site unde sunt postate si retete culinare, ma gandesc sa-i adresez o rugaminte d-lui Amorel ori personalului domniei sale, daca au primit o incuvintare prealabila in acest sens (prezint scuze daca acesta este doar denumirea companiei ce detine Restaurantul Marea Neagra din Sulina si nu este si numele patronului acesteia), si anume aceea de a ne dezvalui secretul retetei ardeilor murati serviti la Rest. Marea Neagra din Sulina (%otet, %sare, %zahar, %apa). Multumiri anticipate cu speranta ca primim un raspuns favorabil pana cand nu dispar ardeii de pe piata.

  14. Storceac > Sulina > Rest. Marea Neagra >> produs culinar exceptional. Sau cum ii mai spun unii localnici: „supa de burta de peste (sturion/somn). Incercati si cu ardeii iuti (moderat), murati, produsi „in house” de catre cei de la Rest. Marea Neagra. Toate aprecierile pt. patronul firmei „Amorel …”, cea care detine restaurantul, cherhanaua si care construieste noul hotel de 4**** de langa restaurant. Daca doriti si o servire prompta, cu toate ca personalul bucatariei nu reuseste sa prepare atat de repede, pe cat este de mare pofta si nerabdarea noastra, a clientilor, apelati la serviciile ospatarului Dan. Personal consider ca merita asteptarea (in timpul sezonului). Oricum, restaurantul este curat si mult mai ingrijit, din toate punctele de vedere, decat multe altele din Bucuresti ori de pe „exceptionalul” litoral romanesc. De asemenea, mai puteti manca un extraordinar storceac din burta de somn, in Crisan, la Pensiunea/Vila Karma, unde patronul (dl. Gabi Cojocaru) si bucatarul acestuia (Adi), doi „meseriasi” in arta culinara”, iti pregatesc niste preparate din peste si nu numai „de nu te mai saturi” si visezi la ele pana anul viitor cand te vei intoarce acolo. Eu si familia mea ne-am intors de 10 zile din Sulina si de fiecare data cand servim ciorba la masa, invariabil ne aducem aminte si comentam despre acest storceac. Probabil mai sunt si alte asemenea locatii unde preparatele sunt proaspete (nu congelate) si foarte gustoase, precum in cele doua locatii mai sus mentionate. Merita sa va convingeti personal!

  15. Abia am desfacut bagajele…mai vreau la Sulina….!Am mancat la Pensiunea Adriana aceasta minunatie precum si chiftele din peste si acum tocmai cautam reteta sa inecerc si eu acasa. La noi in Prahova se face doar bors de peste, dar aceasta ciorbita e…hmmm mi-a venit apa in gura! Sunt convinsa ca nu imi va iesi la fel degustoasa, dar repet reteta pana …ajung la Sulina anul viitor!
    Am mancat si la Restaurantul Marea Negra, nista hamsii supeeer bune,papanasi f. buni, pizza, icre…totul nemaipomentar, pacat ca ospatarii sunt mai mult copii care mai au de invatat. Am nimerit intr-o seara super aglomerata am asteptat comanda , dar am inteles ca nu faceau fata, iar a doua zi la pranz am revenit si am asteptat comanda 1 ora si 20 min, iar ospatarul ne-a adus intai hamsiile cu mamaliga si mujdei si apoi ciorba de burta, a venit cu o supa in plus…iar unul dintre mesenii nostrii a mancat cartofii prajiti cu ceafa de porc la 2 ore dupa ce le comandase!
    Am incercat apoi terasa Perla unde sincer, mancarea mi s-a parut mult mai buna, am facut comparatie… storceagul, papanasii si cascavalul pane… nota 20!si comanda a fost onorata la timp!
    Oricum anul viitor cu siguranta ne vom intoarce la Sulina.

  16. salutare.este adevarat ca tot ce este in meniu la restaurantul ,,Marea Neagra ” este bun si toate preparatele sunt proaspete iar bucataria si si deservirea nota 10.am fost si noi in vara asta si am incercat tot ce era in meniu.ospatarii si ei super dar cel mai tare este Dan .am stat o saptamana si abia asteptam sa venim si anul viitor.

  17. salutare iubitorilor de mancare din peste. sunt din sulina si recunosc , aceasta ciorba este extraordinar de gustoasa. este foarte grasa, deoarece se foloseste carne de sturion ( are multa grasime ) si intestine si ficat de sturion… in special. de aceea se numeste „storceac”. daca nu se foloseau intestinele, devenea o simpla ciorba de peste. in localitatile din delta, majoritatea pensiunilor au asa ceva, iar in sulina mai toti pescarii care pot primi vara in gazda turisti pot pune pe masa aceasta ciorba . se stie ca pescuitul la sturion este interzis doar in romania, dar asta nu ma opreste pe mine(pescar fiind) , sau pe alti pescari , sa aduca pe masa lor , aceasta delicatesa de peste marin, sau sa si mai vanda pe la pensiunile din delta, cel putin cele din sulina toate au asa ceva. recomand si parla mentarilor aceasta minunata ciorba, si ai sfatuiesc sa redeschida pescuitul in romania la sturion. pofta buna!

  18. Adevar grait-au gurile degustatorilor !!! Storceac de sturion… Am mancat vara asta,in Sulina,la Marea Neagra si eu. L-am ales in necunostiinta de cauza,vazand ca si pretul era ceva mai marisor comparativ cu al celorlalte ciorbe de peste(care le-am in zilele ce au urmat) si intr-adevar,e super!!! Are ceva in el… e nemaipomenit intr-un cuvant!!!
    (Restaurantul Marea Neagra… nota 10 la bucatar si la chelneri!!!(desi am prins intr-o seara o aglomeratie teribila ca nu mai dovedeau chelnerii sa i-a comanda decat dupa 20 min… )

  19. Storceacul este nemaipomenit! Eu am mincat prima data la Sfintu Gheorghe acum 10 ani si nu-l ratez de cite ori ajung pe acolo. Tot acum vreo 10 ani, la Ciotica (pe malul marii la S de Sfintu Gheorghe, spre Zatoane), am aflat ca se poate drege/acri cu zer si ca maruntaiele si cartilagiile de sturion sunt foarte gustoase in ciorba, pentru indrazneti…

  20. Dragii mei, iata ca la recomandarile voastre am fost in acest an la restaurantul Marea Neagra din Sulina. Si am comandat asa cum era de asteptat o portie de storceac. Am schimbat si fotografia de la reteta cu aceasta ocazie. Ciorba a fost exceptionala, asa cum mancam acum 3 ani prin Sf. Gheorghe. De fapt, tot ce am servit la restaurant a fost bun si frumos prezentat. Este clar ca o sa revin la ei.

  21. sunt unul dintre ospatarii de la restaurantul marea neagra..puteti servi cu incredere acest storceac..este foarte bun, mereu proaspat si foarte cautat..unii turisti cand aud ca este supa de peste spun ca nu vor, dar putin fortati sau impinsi de la spate se hotarasc sa incerce si nu le pare rau dupa…puteti sa serviti cu incredere acest storceac si orice alte preparate doriti (nu neaparat numai din peste) la restaurantul marea neagra si nu o sa va para rau…VA GARANTEZ si VA ASTEPT LA SULINA

  22. M-am intors azi(06.06.2010) de la Sulina la Tulcea si pot sa va spun ca am mancat si eu aceasta ciorba de sturion tot la restaurantul Marea Neagra. Foarte buna si cu pestele gustos, personalul amabil, deservire buna, insa va spun ca tulceanca devoratoare de peste un singur lucru: nimic nu se compara cu celebrul bors pescaresc, facut la ceaun, cu mai multe soiuri de peste proaspat prospetel :(caras, crap, stiuca, somn, salau, biban…) si cu mai putine legume decat ciorba clasica.

  23. intr-adevar ceva deosebit! si noi am mancat tot la MAREA NEAGRA, la Sulina! In urmatoarea zi am mancat si o ciorba lipoveneasca, la niste localnici, pe celalalt mal al dunarii, dar nu s-a ridicat la inaltimea storceacului de sturion servit la restaurant, desi am mancat de era sa ne vina rau si acolo! Oricum, iubitorii de retete cu peste chiar au ce incerca in delta! Mussai sa mancati storceac daca ajungeti pe acolo!

  24. Am mancat pentru prima data „ciorba minume” acum cateva zile in SULINA si deatunci ma tot gandesc la ea. Sunt o iubitoare de peste, dar ciorba asta mi-a ramas la suflet si ori de cate ori voi ajunge la Sulina o voi manca cu placere. Pentru cei care ajung in localitatea mentionata v-as recomanda Restaurantul Marea Neagra .Si sa va spun si de ce: Personalul amabil, volubil, zambitor, Curatenie in restaurant, masa servita repede( nu iti creste barba pana vine ospatarul) prestanta si prezenta ospatarilor ridica nota restaurantului ca sa nu mai vorbesc de bucatar caruia ii dau zece cu felicitari nu numai pentru ciorba ci si pentru celelalte prepatate.Lungesc vorba dar merita. eu am cautat pe forum informatii si nu am gasit nimic asa ca m-am gandit ca pentru cei ca mine dornici sa afle ceva despre locul in care urmeaza sa ajunga nu e rau deloc.Merita sa vedeti Sulina si sa savutati storceacul .

  25. ‘@ mircea : reteta este chiar din Sfantu Gheorghe. Si pentru noi a fost o surpriza cand ne-am trezit cu acest meniu pe masa oferit de gazda, asa ca pana ne-am trezit noi sa facem poze nu mai era nimic in farfurii 🙂 . Cu siguranta in vara aceasta vom face poze si le vom posta la reteta.

  26. Prima data … si ultima, am mancat ciorba de sturion (storceac sau storceag .. nu am inteles prea bine) la o gazda din sf. gheorghe acum 4 ani. a fost asa, o „surpriza ” a gazdei si de ce sa nu recunosc si o surpriza pentru mine. foarte buna ce sa mai zic! daca ma mai duc in delta, cu siguranta ca voi cere in meniu si ciorba de cega.(parca din cega era)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Complex lacustru Roşu-Puiu

Complexul lacustru Roşu – Puiu

0
Situat în județul Tulcea, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, acest complex acvatic este delimitat de:Vest: Canalul Crișan - Caraorman și grindul Caraorman; ...

RECOMANDAM