vineri, 1 decembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăArticole diverseVultur plesuv sur in Delta Dunarii

Vultur plesuv sur in Delta Dunarii

Vulturul pleșuv sur (Gyps fulvus) este o pasăre răpitoare de zi de talie mare, din familia Accipitridae, protejată de o serie de convenții internaționale, până de curând considerată o specie dispărută definitiv de pe teritoriul României. Deși, generic vorbind este o pasăre de pradă, practic este o specie necrofagă care se hrănește cu hoituri, având rol de sanitar pe lanțul trofic din arealul de răspândire. Dată fiind anvergura impresionantă a aripilor – până la 2,65 metri, poate parcurge distanțe foarte mari în căutarea hranei din ce în ce mai dificil de găsit pe teritoriul unei Europe cu relativ puține arii naturale.

În data de 24 mai 2015, inspectorii ecologi din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au găsit în perimetrul districtului Uzlina un exemplar de  vultur pleșuv sur (Gyps fulvus) aflat într-o stare de vizibilă epuizare.

Nefiind în stare să zboare, exista pericolul de a deveni o pradă facilă pentru șacalii existenți în zonă așa încât a fost transportat la o locație mai sigură unde, cu sprijinul unui medic veterinar, s-a făcut un set de analize.  Cu această ocazie s-a constatat că vulturul a fost inelat în Israel în luna noiembrie 2014 și are montat un sistem de urmărire prin satelit, pentru monitorizarea deplasărilor și determinarea teritoriului de migrație. După ce s-a luat legătura cu omologii din Israel, s-a trecut la un tratament cu antibiotice și vitamine, urmând să fie îngrijit în continuare până când condiția fizică va permite eliberarea lui în natură.

În ultimii ani, probabil și ca efect al măsurilor de conservare pe plan internațional, a crescut numărul de semnalări ale speciei, inclusiv pe teritoriul Dobrogei, ceea ce poate însemna începutul întoarcerii acestor maiestuoase păsări pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării unde, dat fiind statutul de arie naturală protejată, găsește o zonă propice pentru dezvoltare.

ARBDD mulţumeşte medicului veterinar Dr. Dobre Andra şi inspectorilor ecologi Mihalcea Marian și Iacovici Marcel pentru exemplul dat.

Sursa comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Obținerea permisului de pescuit recreativ ANPA – ghid 2024

0
Practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, se realizează pe baza permiselor emise anual de ANPA și eliberate...

RECOMANDAM

Pensiunea BIANCA din Murighiol

Pensiunea Bianca

0