Reteta aceasta reprezinta debutul membrilor Redactiei info-delta.ro in “arta culinara la foc de lemne” . A fost preparata pentru prima oara in Delta Dunarii in anii ’90 sub indrumarea si supravegherea unui “bucatar expert” din Mila 23. Un bors pescaresc cu orez facut din niste amarati de carasei si 2-3 bibanei. (de .. asta prinsese-m la acea vreme).
CUPRINS:
Ingrediente reteta culinara Bors pescaresc cu orez
- 1,5 kg peste (crap, somn si alte specii)
- 3 cartofi
- 1 ardei gras
- 2 cepe mici
- 1 cescuta orez
- Sare
- Verdeata
- Otet sau bors de putina sau zeama lamaie
Mod de preparare reteta culinara Bors pescaresc cu orez
Se curata pestele, se taie in bucati de 2 degete, se sareaza .Se curata cepele si se lasa intregi. Morcovii si cartofii se curata si se taie cubulete. Legumele si orezul se fierb in oala, adaugandu-se treptat: la inceput morcovul, ceapa si ardeiul, orezul si apoi cartoful. Se sareaza dupa gust. Cand aproape au fiert legumele se adauga bucatile de peste. In functie de puterea focului, in 10-15 minute ciorba este aproape gata. Se adauga verdeata tocata si se acreste cu otet sau zema de lamaie in functie de preferinte. Se mai da compozitia o data in clocot.
Modul de servire, asa cum am vazut la lipovenii din Delta: se scoate pestele din ciorba si se aseaza pe un platou. Mai intai se serveste pestele cu mujdei si apoi zeama. Se face un mujdei de usturoi ce se dilueaza cu un polonic de zeama de ciorba.
Mancarea saracului pescar(bors cu orez)
la borsul pescaresc nu se pune orez,reteta nu a fost descoperita in anii 90, si mult mai devreme