Aceasta reteta ne-a fost prezentata pe viu, de un prieten pescar, localnic din Gorgova, Delta Dunarii. Intamplarea a facut ca acesta sa ne viziteze in timp ce ne pregateam de gatit intr-unul din anii cand campam in dreptul milei 19 de pe canalul Sulina, asa ca a preluat polonicul si s-a pus pe gatit.
Ingrediente reteta culinara Bors pescaresc cu peste marunt
- 1,5 kg peste (crap, somn)
- 0.5 kg peste marunt (biban, albitura),
- 3 cartofi
- 1 ardei gras
- 2 cepe mici
- 2 oua
- Sare
- Verdeata
- Otet
Mod de preparare reteta culinara Bors pescaresc cu peste marunt
Se curata pestele mare, se taie in bucati de 2 degete, se sareaza. Pestele marunt se curata, se spala si se pune intr-un ciorap de tifon, se leaga la gura. O sa intrebati de unde aveam noi tifon in Delta Dunarii. Ok, va spun: tifonul il foloseam ca sa filtram apa din Dunare folosita la mancare.
Se curata cepele si se lasa intregi. Morcovii si cartofii se curata si se taie cubulete. Pestele marunt se pune la fiert impreuna cu morcovul, ceapa si ardeiul. Se adauga sare dupa gust. Cand aproape au fiert legumele se scoate ciorapul de tifon cu pestele marunt, se paseaza pestele si se adauga bucatile de peste mare. In 10-15 minute la fiert, borsul este aproape gata. Se bat ouale intr-un caston si se amesteca treptat cu zeama fierbinte din oala. Se toarna compozitia incet in ciorba.
Se adauga verdeata tocata si se acreste cu otet, bors de putina sau zema de lamaie in functie de preferinte. Se mai da compozitia o data in clocot.
Dupa spusele amicului nostru pescar, aceasta este borsul adevarat de peste (facuta cu peste marunt si apa din Dunare). Va lasam pe voi sa descoperiti daca este asa sau nu.