Chiftele din peste in sos (chiftele marinate). Este un fel de mancare des intalnit in gospodariile din Delta Dunarii. Gustul deosebit il da carnea combinata de peste slab cu peste gras.
CUPRINS:
In trecut, in Delta Dunarii baza compozitiei chiftelelor de peste era avatul, un peste rapitor, cu o carne slaba, gustoasa, insa cu foarte multe oase. Asa ca avatul intra in bucatarie cu dedicatie pentru chiftele. In general la chiftele se foloseste peste mai mic si peste fara valoare economica (avat, platica, rosioara, fitofag)
De obicei, gospodinele prepara in aceeasi transa si chiftele simple si chiftele marinate in sos, preferat de rosii.
Daca ti-e pofta de niste chiftele de peste si nu ai cum sa ajungi in Delta Dunarii, iata o reteta simpla
Ingrediente necesare reteta culinara Chiftele din peste in sos
• 500 g Carne de peste, din mai multe specii
• 2 oua
• 2-3 linguri de faina
• 2-3 linguri de ulei
• usturoi maruntit
• piper macinat, cimbru de casa, sare
• patrunjel verde
Cum se prepara reteta culinara Chiftele din peste in sos
Se curata pestele, se indeparteaza capul (este bun la ciorba impreuna cu coada), se spala bine si se lasa intr-un vas sa se scurga apa, se taie in felii mici. Se scot oasele vizibile, in special cele mari. Se dau bucatile de peste prin masina de tocat de 2-3 ori. Trecutul de mai multe ori prin masina de tocat este esential pentru a toca cat mai marunt oasele mici
Peste carnea de peste bine tocata se pune usturoi maruntit, piper macinat, cimbru de casa, sare, 2 oua, 2-3 linguri de faina, 2-3 linguri de ulei. Se amesteca foarte bine toate ingredientele impreuna si cu patrunjel marunt tocat, apoi se fac in forma de ousoare si se prajesc in ulei la foc potrivit in uleiul deja incins.
Cum se prepara sosul pentru chiftelele din peste
Sosul: intr-o tigaie se adauga 2-3 linguri de ulei, se incinge, se adauga suc de rosii sau pasta de tomate, se lasa la fiert 5-10 minute cu un pic de sare si piper macinat. Daca sosul se ingoasa prea mult adaug putina apa la fiert.
Se aseaza chiftelele in platou si se toarna sosul peste ele, apoi se orneaza cu patrunjel marunt.