miercuri, 9 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Corban

Corban de miel, este o reteta traditionala a comunitatii grecesti din comuna Izvoarele, judetul Tulcea, reteta culeasa de catre Echipa info-delta.ro.

Corban-ul se prepara de catre femeile in varsta ale comunei Izvoarele de Tulcea, de Sfantul Gheorghe dupa rit vechi. Ca sa intelegem semnificatia acestui ritual, trebuie explicat ca in limba greaca Corban inseamna dar sau ofranda inchinata Domnului. Care este de fapt ofranda? Un berbec sau un miel, specificam ca pentru aceasta traditie se prepara numai ovine de parte barbateasca. Inainte de a se sacrifica animalul, acesta se tamaiaza si i se da sa bea aghiazma, asa cere traditia.
Se sacrifica berbecutul, se jupoaie de piele si se scot maruntaiele. Acestea se curata, se fierb si se toaca marunt, ca apoi sa fie amestecate cu orez, bulgur din grau (spartura de grau), verdeata (ceapa verde si leustean) din abundenta, cimbru, piper, boia si sare.
Umplutura: Separat se fierb organele interne si matela care apoi se toaca. Intr-o alta oala se pune apa la fiert si cand apa a dat in clocot se adauga bulgurul. Dupa aproximativ 10 minute se adauga si orezul la fiert. Fiertura este gata dupa vreo 20 de minute. Peste fiertura se adauga ceapa verde si leusteanul taiate marunt, apoi se condimenteaza cu cimbru, piper si sare. Untura se pune la topit intr-un castronel si cand s-a incins se adauga „la prajit” boia dulce de ardei. Prajeala de boia cu untura va completa umplutura alaturi de organele di maruntaiele tocate.
Cu aceasta compozitie se umple berbecutul si apoi se coase. Se aseaza berbecutul astfel umplut intr-o cratita mare, unsa in prealabil cu untura. capul berbecutului se acopera cu praporul ca „sa nu vada ce i se intampla”. Se acopera berbecutul un aluat de coca si apoi cu frunze de stevie si se introduce intr-un cuptor de lut, de copt paine, cuptor ce a fost incins in prealabil 3-4 ore. La inceputul prezentarii acestei retete, am specificat ca de fapt este un ritual indeplinit de femeile mai in varsta ale satului, care se strang cate 4-6 la un cuptor, astfel ca in cuptor se prepara nu un singur berbecut ci mai multi deodata. Dupa ce a fost introdus berbecutul in cuptor, sau berbecutii, se lipeste capacul cuptorului cu lut (se etanseaza cuptorul) si se lasa asa 3-4 ore la copt. De obicei berbecutii se baga la cuptor in jurul orei 22 si sunt scosi a doua zi de dimineata cand sunt serviti in cadrul unei mese mari, cu multi invitati si cu mult vin rosu.

Galerie fotografii preparare reteta traditionala dobrogeana din miel – Corban

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

VA RECOMANDAM

4 COMENTARII

  1. ‘@vijelie: Cu mielul facut la groapa este alta poveste. Am vazut si eu asta pe vremuri acum vreo 10 ani la o serbare la padure tot de Pasti. Iti trebuie o caruta de lemne si o vadra de vin pana se face. Insa si la asta merita asteptarea.
    Ai dreptate ca in afara de miel se pot umple si alte animale, chiar cand se preparau berbecii s-a bagat la cuptor si o gaina umpluta.

  2. eu fac reteta asta fara sa o stiu mota’mo de undeva… am vazut cand eram copil cum se facea milelul la groapa haiduceste si de acolo m-am inspirat… dupa care am avut okazia sa merg pron bosnia si hertegovina si acolo am intalnit locuri unde se servea miel umplut… am intrebat ce si cum si am mai facut rost de ceva idei… cumulate a dat mereu ceva bun :P. Se mai face la arabiturci… ceva asemanator. pofta mare!!!
    p.s. se poate face asa umplut si iepure, gaina sau alti purcelusi de lapte 😛

  3. Cuvintul corban vine de la limba ebraica si inseamna sacrificiu. Pe timpul templului se aduceau vite , oi si tapi corban sacrificiu lui Dumnezeu de trei ori pe an.
    Mai tirziu, musulmani jertifica berbeci si oi de ziua Id El Corban – Id El Fiter. Cred ca corbanul din Dobrogea e de pe timpul turcilor – musulmani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Manastirea Celic Dere judetul Tulcea

Galerii fotografii Manastirea Celic Dere

0
Situată la 30 km de municipiul Tulcea, între satele Poșta și Telita, Mănăstirea Celic-Dere a fost construită către mijlocul secolului al XIX-lea ca mănăstire...

RECOMANDAM