Ce ai vrea sa pregatesti cand cumperi din piata de peste, un crap viu, de tip Salonta? Ei bine, sunt multe optiuni, dar de data asta am vrut sa fac crapul la cuptor!
Si daca tot il fac la cuptor, oricum il fac cu sos de rosii, dar mai adaug de la mine ceva mai exotic: ghimbir (pe care il ador din punct de vedere al condimentului) si lemongrass!
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 1 crap de 1,200 kg
- 3-4 linguri de ulei de masline
- 4 cartofi medii taiati cubulete
- 1 lamaie feliata subtire
- 1 ceapa alba medie taiata solzisori
- 1 cutie de rosii taiate cubulete in sos propriu
- 1 cutie de ciuperci champinon intregi
- 1 fir de lemongrass tocat
- 3-4 cm de ghimbir taiat rondele
- 3-4 catei de usturoi, taiati in felii subtiri
- 100 ml de vin alb sec
- 200 ml de apa (o cana)
- 1 salata verde
- 1 lingura de otet balsamic pentru salata
- 1 lingura de ulei de masline pentru salata
- sare si piper dupa gust
Preparare:
Pentru inceput, curatam pestele. Eu n-am avut ce curata, pentru ca am ales un crap de Salonta, care nu a avut nici macar un solzisor pe el. Voi daca ati ales crapul cu solzi, va rog sa-l „epilati” de toti solzii.
Eliminam si intestinele. Spalam bine pestele in apa rece, pana curatam bine interiorul lui. Il punem pe un prosop de hartie pentru a sterge si elimina apa de pe el.
Incingem cuptorul la 180ºC. Intro tava de cuptor, pe care o stropim cu jumatate din cantitatea de ulei de masline, adaugam cartofii taiati bucatele si ceapa alba taiata solzisori.
Pregatim si celelalte ingrediente necesare: lamaia taiata feliute, lemongrassul taiat in rondele (aveti grija sa scoateti partea mai „tare” pe care o prezinta lemongrasuul si folositi doar partea „moale” a acestuia), ghimbirul taiat rondele, rosiile taiate cubulete si sosul acestora.
Peste acest pat de legume, punem pestele pe care intre timp l-am crestat din loc in loc. In crestaturile facute introducem lamaia, usturoiul si ghimbirul. Facem acelasi lucru si pe partea cealalta a pestelui. In interiorul pestelui punem aceleasi condimente. Acum putem presara sarea si piperul peste peste pe ambele parti exterioare cat si in interiorul lui.
Turnam restul de ulei de masline peste peste si il ungem usor. Cubuletele de rosii din conserva noastra, le punem peste peste, sosul de rosii il turnam in tava. Adaugam ciupercile si cateva firicele de lemongrass. Turnam si vinul si apa in tava.
Acoperim tava cu o folie de aluminiu.
Introducem tava in cuptor si o lasam la copt la 180ºC timp de 40 de minute.
Dupa ce trec cele 40 de minute, scoatem tava din cuptor, scoatem folia de aluminiu si reintroducem crapul in cuptor, la aceeasi temperatura, pentru inca 15 minute, pentru a se rumeni si a prinde o crusta frumoasa de culoare aurie.
Dupa ce s-a rumenit bine, crapul se scoate din cuptor si il lasam 5 minute sa se odihneasca intrun platou.
Dupa aceea, il transam.
Montajul pe farfurie se face foarte simplu: cate o bucata zdravana de peste, cu cartofii, ceapa si ciupercile din garnitura, cu sosul de rosii si de vin, din abundenta!
Alaturi, putem asorta preparatul cu o salata verde proaspata peste care am stropit otet balsamic si ulei de masline si sare dupa gust!
Crap cu rosii si ghimbir la cuptor in sos de vin …. Done!
Adaugat de: Marcel Iorga
CE CRAP LA TAVA , FACEA MAMAM MEA +ELENA+ , DUMNEZEU SA O ADIHNEASCA IN PACE …
CRAP , CAT TOATA TAVA
APOI , A VAZUT LA CINEVA , CA-L PORTZIONA , SHI IL FACEA SHI EA LA FEL , FELII , DE CRAP …
ERA O ROUA , IN GURA .
SHI CE SHTIUCI UMPLUTE , CHIFTELUTE DE PESHTE …SCORDOLEA …ACEEA DE NISETRU USCAT , ERA O BUNATATE SARAMURA DE PESHTE .CASTROANE DE ICRE DE SHTIUCA …SHALAU,CEGA , PE MAIONEZA ..CE OALE CU CIORBA DE PESHTE .., SCRUMBII LA GRATAR ..
AU FOST O DATA .
CITIND ,MI-AU RASCOLIT AMINTIRILE COPILARIEI MELE , AMINTIREA BUNICELOR SHI MAMEI MELE , MATUSHILOR , CARE LE GATEA , CU RABDARE SHI DRAG ..IN DOBROGEA MEA DRAGA .
A FOST … O DATA DUNAREA , PLINA DE PESHTE …
DOAR ERAM DOBROGENI ,FARA PESHTE … NU MERGEA .