De cativa ani tot ma invart ca “ajutor de bucatar” la prepararea drobului, dar uite ca in viteza pregatirilor mesei de Paste nu am reusit sa pun cap la cap etapele retetei ca sa v-o prezint. Cu scuzele de rigoare pentru lipsa elementului artistic ce nu insoteste fotografiile atasate la reteta, viteza bat-o vina, iata cum se prepara reteta culinara dobrogeana drob de miel.
Se spune ca-i drob dobrogean pentru ca este facut din miel din Dobrogea si ingredientele sunt amestecate de maini de dobrogeanca. Nu cred ca-i o reteta fixa, luati-o pe principiul cate bordeie, atatea obiceiuri, atatea gusturi. Nici gramaje nu am cum sa va dau daca doriti acest lucru. Nu va speriati, a face drob de miel nu-i mare filosofie, doar sortati si amestecati ingredientele lasandu-va purtati de gustul care-l preferati.
Ingrediente reteta culinara Drob de miel – reteta dobrogeana
- Carne de miel de la burta acestuia
- Organe de miel
- 1 prapur
- 4 oua
- Frunze ceapa verde
- 2 legaturi patrunjel
- 1 legatura marar verde
- Sare, piper negru, boia dulce si cimbru
Mod preparare reteta culinara Drob de miel – reteta dobrogeana
Dintr-un miel se pun deoparte organele (exceptie rinichii – ce merg bine facuti la cuptor, putin ficat si cateva intestine – ce merg bine la ciorba) si carnea de la burta. 4 oua pentru amestecul tocaturii si daca doriti drob cu ou fiert inauntru inca 4 oua. Aproximati carnea cat sa incapa in formade cozonac. Frunze de ceapa verde, de la vreo 8 – 10 fire medii, doua legaturi de patrunjel verde si una de marar verde. Sare, piper negru, boia dulce si cimbru dupa gust. Sa nu uitam de prapur (Membrana care inveleste diferite organe interne ale corpului, in special stomacul si intestinele – dex).
Organele se pun la fiert. Separat se fierbe carnea. Separat se fierb si matele. Nu ma intrebati de ce, dar asa am fost pus sa le fierb (sper ca nu ati uitat de calitatea mea de ajutor de bucatar). Apoi sunt date prin masina de tocat prin sita mare. Noi am avut si putin plaman de porc ce l-am amestecat in tocatura. Ups! Am stricat reteta? Sigur ca nu. Sare, piper, boia si cimbru dupa gust. Apoi am adaugat toata verdeata tocata marunt si cele 4 oua crude. Totul se amesteca bine pana se omogenizeaza. Asa, traditional cu manutele.
Nu va trebuie tava speciala de drob. Incape compozitia foarte bine in forma de cozonac. Nu tapetati forma cu ulei, unt, untura pentru ca nu este nevoie, compozitia lasandu-si destul de multa grasime. Nu va chinuit sa scoateti prin diferite metode gustul de miel. Daca nu vreti sa aiba gust de miel faceti drob din carne de porc sau alte animale.
Dupa ce am terminat partea cu “nu” continuam adaugand tocatura in tava (am pus inainte in forma hartie de copt apoi am intins prapurul), pe lungime se ingroapa oule fierte (decojite desigur) si se inchide tava cu restul de prapur. 30 de minute la cuptorul incins si gata!
Scurgeti grasimea din tava si dupa ce se raceste scoateti drobul din forma. Se pune la frigider si in ziua de Paste va fi exceptional! Pofta buna si Paste fericit!
Adevarat ati spus: „Nu va chinuit sa scoateti prin diferite metode gustul de miel. Daca nu vreti sa aiba gust de miel faceti drob din carne de porc sau alte animale.”
Ori faci drob din miel ori nu 🙂