vineri, 21 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Ghiozomele – Poale-n brau

Ghiozomele dobrogene. Nu stim care este radacina etimologica a acestui cuvant, dar asa li se spune in zona dobrogeana. In zona moldovei am inteles ca li se mai spune „Poale-n brau„, iar in alte regiuni „placincioare„. Dar cu siguranta fiecare regiune si-a personalizat reteta de „poale-n brau”. Noi, am cules versiunea dobrogeana a acesteia.

Cum se prepara ghiozomelele – poale-n brau, reteta dobrogeana

Modul de preparare este simplu, fara ingrediente complicate, asa cum se preparau pe vremuri: simplu.
Aluatul, cum se prepara: faina, apa, sare, 1 ou si untura. Se bate oul cu putina sare, se adauga o cana cu apa, o lingura de untura de porc sau ulei si apoi sa adauga faina. Se omogenizeaza compozitia prin framantat pana se obtine o coca. Se lasa coca la odihnit 10 –15 minute, apoi se portioneaza facandu-se niste cocoloase un pic mai mari ca un ou.
Acestea se intind de marimea unei farfurioare. Pe jumatate din coca intinsa se adauga compozitia formata din branza si ou amestecate. Se pliaza partea libera de compozitie peste partea incarcata si la capete se lipesc marginile cu ajutorul degetelor, prin rasucire. Se prajesc in tigaie, in untura incinsa (sau ulei), la foc moderat pana sa rumenesc si pe-o parte si pe cealalta.
Se servesc atat calde cat si reci, in functie de preferinte simple, cu zahar, dulceata, iaurt, smantana etc.

 

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

VA RECOMANDAM

4 COMENTARII

  1. ca mai toate mincarurile romanesti sint turcisme Dar bune ! toate sint raspindite in zona balcanilor cu mici variatiuni Expl: ciorba ( corba -sorba ), ciorba de burta ( mincarea de toata ziua a spahiilor ) mamaliga (muhlama – initial din griu ) ,sarmale ( sarmak ),chiftele ( kofte ), mici ( kuru kofte / cevap ),piftia ( quaris -initial aspic de peste ),ciulama ( cullama ),musaca (musakka / musaqqa,a ) ,ardei umpluti ( ? ),pilaf ( pilav ),pastrama ( pastramaa ),halva ( halvah ) ,rahat ( lukum / rahat al holqum )baclava (baklava )shaorma ( shawarma ) Astea sint turcesti dar daca as putea pune accentele corecte atunci pronuntia devine extrem de apropiata cu a noastra Mai sint si multe altele luate de la altii si ma intreb care este mincarea noastra traditionala ? in vol 9 a lucrarii ,, impresiile calatorilor straini in tarile romane ,, se pomeneste de saracia gastronomiei romanesti mentionind ca ,, aveau de toate dar nu stiau a face nimic bun cu ele ,, iar ca mincare populara se spunea ca era saramura iute de gaina cu mamaliga si vin cit cuprinde

  2. Sunt f.bune ! Am „crescut cu ele ” Din pacate mama a decedat in 2006 si nu stiu sa fac foile , am gasit o solutie cu foi cumparate .In privinta termenului care defineste acest preparat , la noi (Valea Teilor ) li se spunea ghiozmanele !

  3. O varianta etimologica (cel putin in familia mea) a acestor placincioare este „ghiozlomele”. Mama facea foi mai subtiri decat cele ce se vad in poza, fara ou si fara adaos de grasime in aluat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Complex lacustru Roşu-Puiu

Complexul lacustru Roşu – Puiu

0
Situat în județul Tulcea, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, acest complex acvatic este delimitat de:Vest: Canalul Crișan - Caraorman și grindul Caraorman; ...

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0