Prin 2005 mancam pentru prima oara in Sfantu Gheorghe, o ciorba senzationala, din sturion. Storceac. Eu am pronuntat storceag, pentru ca asa intelesese-m la prima auditie, insa gazdele m-au corectat rapid: Storceac, cu „C” nu cu „G”. Acum, majoritatea vorbeste de storceag, o denumire ce suna mai comercial, mai bine, mai „turistic”.
CUPRINS:
Ca-i storceac sau e storceag conteaza prea putin, ceea ce-i important la aceasta ciorba este sa fie cu sturion. Nu cu somn, crap sau alte feluri de pesti.
Ingrediente necesare Reteta culinara Storceac (storceag) de sturion
- 400 – 500 g de sturion
- 2 cartofi mari
- 1 radacina de patrunjel
- 1 ardei gras
- 2 morcovi medii
- 1 ceapa mare
- marar (sau leustean)
- 4 linguri de smantana
- 2 galbenusuri ou
- 2-3 linguri otet
- sare
Cum se prepara ciorba Storceac (storceag) de sturion
Nu am pretentii ca am reprodus intocmai reteta originala din Sfantu Gheorghe, stiti vorba aia „cate bordeie, atatea „obiceie„. In plus, nu am avut de unde sa procur zerul acrisor din lapte. Asa ca nu dati cu pietre, ciorba a iesit foarte buna sa stiti.
Nu am avut prea mult sturion la dispozitie, asa ca am pus la fiert cam 4 litri de apa, de ajuns pentru 8 portii de ciorba. Am pregatit legumele si le-am pus la fiert pentru 15 minute, mai intai morcovii cu patrunjelul radacina, apoi cartofii si ardeiul pentru inca 10 minute. Total fiert legume 25 minute.
Am sarat pestele si l-am lasat asa cu sare cat au fiert legumele.
Am adaugat sturionul la fiert si am turnat 3 linguri de otet. Ca idee, aceasta ciorba nu trebuie sa fie nici dulce, nici acra. Pestele l-am lasat la fiert 10 minute.
4 linguri mari de smantana se amesteca cu marar tocat marunt si cu 2 galbenusuri de ou. Am vazut ca se pune si leustean in loc de marar, eu asociez mai bine mararul cu aceasta ciorba. Sau puteti combina si leustean cu marar.
Peste amestecul de smantama cu oua se adauga treptat zeama din ciorba (cateva polonice) si se amesteca, avand grija sa nu branzim amestecul. Apoi se adauga acest amestec in ciorba, tot treptat, incet si amestecand continuu. Inca un clocot si ciorba este gata.
Puteti viziona un video scurt cu prepararea storceacului aici
Reteta de Storceac (storceag) de sturion pas cu pas
Mai puteti sa va inspirati si din retetele de storceac (storceag) de mai jos: