Retete:

    Ciorba lipoveneasca de peste

    Categoria reteta culinara: mancaruri cu peste

    Ciorba lipoveneasca de peste este una din vedetele bucatariei deltaice, alaturi de storceag-ul de sturion. Local, i se mai spune si „bors lipovenesc de peste” chiar daca nu este acrita cu bors ci cu otet.

    Ingrediente reteta culinara Ciorba lipoveneasca de peste

    Traditia spune ca la baza acestei ciorbe in afara de peste stau doar patru feluri de legume: cartoful, ceapa, ardeiul gras si rosia. Pentru a realiza o ciorba de peste lipoveneasca sunt necesare urmatoarele ingrediente:
    • Peste cat mai diversificat si neaparat proaspat,
    • Cartofi,
    • Ceapa,
    • Ardei gras (rosu, galben, verde),
    • Rosii,
    • Sare, otet, leustean verde.

    Mod de preparare reteta culinara Ciorba lipoveneasca de peste

    Dupa mine, ciorba de peste lipoveneasca este greu de reprodus acasa deoarece gustul deosebit este dat de prospetimea si diversitatea pestelui (somn, crap, caras, stiuca, platica, etc). Pescarii lipoveni fac aceasta ciorba in balta din ce au prins, avand la indemana peste divers si proaspat. Folosesc in general capetele si cozile, restul intrand la prajit. Daca ai ocazia sa mananci o o astfel de ciorba de peste lipoveneasca facuta de pescarii lipoveni pe malul baltii, nu o s-o uiti niciodata. Dar, ca sa ne satisfacem curiozitatea si pofta, pana ajungem in Delta Dunarii, nu ne impiedica nimeni sa mergem la pescarie si sa alegem cateva bucati de peste ca sa facem o ciorba buna de peste.

    Se pune apa la fiert si se adauga legumele, pentru inceput ardeiul, ceapa si cartoful. Cartoful se taie in bucati mari, restul legumelor ca pentru o ciorba normala. Cand aproape a fiert cartoful se adauga bucatile de peste. Acestea sa fie mari si crestate. Dupa ce adaugati pestele nu mai amestecati in ciorba ca-l zdrobiti. Se da sare dupa gust. Dupa ce da ciorba intr-un clocot adaugati rosiile tocate si cateva linguri de otet (2-3 dupa gust) acestea avand rolul de a intari atat pestele cat si cartoful. In general pestele fierbe cam in 10, maxim 15 minute, atunci cand aripioarele se desprind usor, fiind preparat. Se ia oala de pe foc, se adauga din belsug leustean verde tocat si se lasa cateva minute oala acoperita ca sa-si traga toate aromele.

    Traditional, aceasta ciorba de peste lipoveneasca se serveste astfel: se scoate pestele cu cartofii pe un platou, aceasta mancandu-se cu mujdei, apoi se serveste zeama.

    Ca timp de preparare: legumele fierb in maxim 30 de minute, iar pestele undeva la 10 minute.


    Adaugat de: Mirela
    la 14/04/2020
    Vizualizari 879 ori

    DISTRIBUIȚI

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Va recomandam sa cititi

    Am revenit la Resortul Cormoran, un loc foarte potrivit in contextul actual pentru o partida de pescuit in Delta Dunarii

    La jumatatea lunii iunie am calatorit in Delta Dunarii cu intentia de a pescui cateva stiuci, pe natural. Am avut, insa, doua zile de pescuit dificile, in care nici eu si nici alti membri din echipa nu am reusit sa vedem coada pestelui. Am pescuit in…