vineri, 13 septembrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Cherdele

Una din retetele vechi din Dobrogea de Nord, este cea de cherdele. Ce sunt cherdelele? Placinte din aluat dospit, umplute cu o compozitie din branza, placinte care pe vremuri se faceau in casele dobrogene atunci cand se prepara painea.

Cum se prepara aluatul pentru cherdelele dobrogene

Apa, sare, drojdie si faina. Intr-un vas mai adanc se adauga o cana de apa, se da un praf de sare, un cubulet de drojdie si se amesteca. Se toarna „in ploaie” faina si se framanta pana se obtine coca. Se lasa aluatul la dospit, acoperit la caldura pana creste.

Cum se prepara umplutura pentru cherdelele dobrogene

Branza amestecata cu ou si cu verdeata tocata marunt (marar si foi de ceapa verde). 2 maini bune de verdeata, 1/2 kg de branza si 4 oua.

Mod de preparere reteta culinara Cherdele

Din coca dospita se intind foi de latimea de aproximativ 10 cm, pe mijlocul acestora se adauga umplutura, se pliaza pe latime si se portioneaza in bucati. Se lasa 10-15 minute la crescut si apoi se aseaza pe o tava unsa cu untura (sau ulei). Dupa aceea, bucatile se ung cu putina untura (sau ulei) pe deasupra si se da tava la cuptorul incins in prealabil. Cand aproape s-au copt, se scoate tava din cuptor si bucatile se ung pe deasupra cu un amestec de iaurt (sau lapte dulce) cu oua. 400 g de iaurt si 3 oua. Apoi se introduce iar tava la loc in cuptor si se mai lasa pana se rumenesc.

Galerie fotografii preparare cherdele dobrogene

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

21 COMENTARII

  1. Si noi in sudu Basarabiei am copilarit cu cherdele (posmezi, pampusti), ghiozlomele, placinta creata cu branza de oi sau telemea de vaca facute cu cu mult drag de maica-mea mea si bunica. Le mai preparam si astazi. Pentru familia noastra este o amintire frumoasa. Multumim mult celor care au postat reteta de cherdele.

  2. Chiar azi ma pun sa imi fac cherdele, imi aduc aminte cand le facea mama sau mamaie , impreuna cu paina la cuptorul din ograda. ( Caugagia- Tulcea)

  3. mama mea face cele mai bune cherdele,in copilaria mea le cocea in cuptor special facut in curte) atunci cand facea painesi erau delicioase,reteta este asmanatoare cu cea de mai sus(Balabancea -Tulcea)

  4. imi amintesc cu mare drag zilele copilariei mele cind matusa mea (bunica a murit cind aveam 5 ani) de cite ori facea paine facea si pesmeti (cherdele) era ca un ritual,iar pesmetii erau nelipsiti. (sudul Dobrogei satul Viile sau Beilic (nume vechi) la cuptorul turcesc si mancam cu saramura de peste sau raci (rosii uscate si ardei),
    si nelipsita calavie (painde coapta calda, fierbinte din cuptor cu zahar si vin rosu de butuc), ghiozlomele, nalagate, ghizmane si chiroshci (macaroane cu brinza insa se fac din foaie de taietei care se lasa la uscat la soare si apoi se rupe si se pastreaza in saculeti de panza) si saramura din peste uscat (peste de marime mare in special crap (pt ca are mai putine oase) se sara si se usca loa soare pentru lunile geroase de iarna, iar cind se prepara se tinea citeva ore in apa pt a il hidrata si a mai scoate sarea din el, se facea saramura de peste sau se manca asa uscat ca aperitiv la u8n pahar de vin rosu cind zapada eraz cit casa!

  5. Pampuste facea si mamaia mea; este aluat de paine modelat in rulouri, se aranjeaza in forma de spirala in tava si se cresteaza; dupa ce se coace, se rup bucatele, care se inmioaie intr-un sos facut din sare, usturoi zdrobit, apa si ulei.

    Pampuste cu miere si nuca n-am avut placerea, dar probabil ca seamana cu mucenicii.

    Varzarile se umpleau cu varza murata calita, taiata fin si jumeri (de-asupra nu se pune iaurt cu ou).

    Mamaia mea era din Bestepe, poate se fac altfel in alte parti.

  6. Dragii mei, sunteti geniali, ca dati astfel de retete, care ne amintesc de bunatatile facute de mamicile noastre.Imi amintesc, de cherdelele facute de mamica mea, care le facea cu mult drag si ne indemna sa mancam din ele.Dumnezeu sa o odihneasca!

  7. Cele mai bune placinte, cherdele(pesmeti); pampusti cu sos de urturoi, miere si nuca; varzar care se face tot gen cherdele cu umplutura din: ceapa, marar, branza, jumari sunt o nebunie si numai la Niculitel se fac.

  8. Am copilarit cu cherdele, ghiozlomele, placinta cu branza de oi sau telemea de vaca facute cu indemanare de mama mea, de fel din Valea Teilor. Oricum, o astfel de colectie de retete este foarte importanta pentru mine si amintirile mele, si ma bucur ca exista.

  9. tare am mai poftit cand am vazut imaginile si descrierea, asa ca am facut si eu 😀 sunt foarte bune si cu siguranta o sa mai fac! nici macar nu-s greu de facut – zic eu, care tocmai am facut prima placinta din viata
    si ca tot se schimba anul, va doresc un an nou plin de bunatati! ;))

  10. Iata ca beneficiind de „asistenta autorizata” am preparat cherdele. Imaginile din timpul prepararii spun totul. Fara sa exageram, va spunem ca au iesit exceptionale! Spor la cherdele si pofta buna!

  11. Hmm ! Am mancat aceasta placinta acum 3 ani si de atunci am cautat reteta ca sa fac si eu acasa. Ma bucur ca am gasit-o la voi! Felicitari si pentru poze 🙂
    O sa incerc reteta si va spun de mi-a iesit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

salupe rapide excursie delta dunarii

Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi

0
Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi. Nu poți înțelege taina canalelor sale înguste, șoaptele stufului legănat de vânt și liniștea amurgului într-o...

RECOMANDAM