miercuri, 24 iulie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Momeli pescuit somn Dunare si Delta Dunarii

Somnul, cel mai mare peste ce poate fi pescuit la noi din tara, este prezent pe marile rauri si mai ales pe Dunare si in Delta Dunarii. Somnul este un peste rapitor, avand capacitatea de a sta nemiscat mult timp in asteptarea prazii, de aceea prin momelile folosite trebuie sa-l atragem din gropane. Nu cred ca exista vreun pescar care sa nu-si doreasca un dril cu un somn urias. In functie de echipamentul de pescuit ales, iata pe scurt un top al momelilor folosite pentru a captura un somn.

Pestii vii – momeala somn Dunare si Delta Dunarii

Este momeala nr. 1 in pescuitul la somn. Fie carasel, platica, rosioara, obleti, este recomandat ca sa se foloseasca ca momeala acel peste care exista in habitatul unde dorim sa capturam somnul. In Delta Dunarii, cel mai folosit peste pentru capturarea somnului este platica, urmata aproape de rosioara. Pe vremuri se folosea tiparul.

Ramele – momeala somn Dunare si Delta Dunarii

Fie ca se folosesc rame de roua, rame serpesti sau rame groase de balegar, acestea prezentate in forma de buchet reprezinta o momeala redutabila in pescuitul somnului, atat pe ape curgatoare cat si pe cele stationare. In Delta Dunarii, cele mai folosite sunt ramele negre, zise si rame serpesti.

Lipitorile – momeala somn Dunare si Delta Dunarii

Lipitori vii sau lipitori intoarse? Parerile sunt impartite intre pescari. In general se foloseste lipitoarea vie, una pe ac daca este mare, sau 2-3 daca sunt mai marunte. Pentru lipitoarea intoarsa trebuie exercitiu.

Coropisnitele – momeala somn Dunare si Delta Dunarii

Coropisnitele necesita o atentie mai sporita la transport si depozitare deoarece intr-un spatiu redus se lupta si se omoara intre ele. Coropisnita este una din momelile preferate de somn.

Scoicile – momeala somn Dunare si Delta Dunarii

Atunci cand identificam pe fundul raului/baltii scoici, carnea acestora poate fi folosita cu succes la pescuitul somnului, scoica facand parte din meniul acestuia. Din fericire, pe Dunare si in Delta Dunarii este imposibil sa nu gasiti aproape de mal scoici. Ca o recomandare, carnea de scoica se lasa un timp la soare ca sa se intareasca, fixandu-se astfel mai bine pe ac.

Ficat/mate de pasare – momeala somn Dunare si Delta Dunarii

Ficatul de pasare lasat la soare, prinzand astfel un miros intepator de carne stricata, este o momeala la somn folosita de cei care stau bine cu … “ficatul”. La fel se procedeaza si cu matele de pui. Cu cat este mai “imputita” astfel de momeala cu atat creste sansele de a captura un somn.

Multi pescari folosesc feromonii in pescuitul la somn. Ca tehnica, folosind o seringa hipodermica (de insulina) injecteaza lipitorile, ramele, carnea de scoica si chiar ficatul de pasare imputit. Atentie insa la manevrarea acestor fiole/seringi cu feromoni deoarece mirosul este infiorator si daca atingeti hainele cu feromoni, nu mai scoateti mirosul din ele.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor

0
Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor este un subiect complex care implică multiple mecanisme și variabile. Înțelegerea modului în care presiunea atmosferică afectează comportamentul...

RECOMANDAM