Este o reteta caracteristica localitatii Sfantu Gheorghe. Perischia cu vezeica inca se mai prepra in seara de ajun de Craciun in casele localnicilor. Sa precizam ce este vezeica pentru cei ce nu cunosc. Vezeica este cartilajul/coloana de la sturion. Ea se colecteaza de-a lungul unui an, in functie de sturionii capturati intamplator in plasele pescaresti, tinand cont ca pescuitul la sturioni este interzis. In cele mai multe cazuri, vezeicile sunt colectate de mai multe familii cu legaturi de rudenie pentru a se putea bucura in ajun de craciun de aceasta placinta traditionala.Gata cu mica introducere, acuma vom dezvalui reteta:De cu seara, vezeicile se pun la inmuiat, pentru ca ele se pastreaza uscate. A doua zi se pun la fiert pan ace se inmoaie asemanator cu macaroanele fierte.Dupa ce au fiert, se scot si se taie bucatele mici de 1 cm.Se caleste miezul tocat marunt de la o varza murata impreuna cu o ceapa medie. Apoi se adauga tocatura de vezeici si se mai amesteca timp de 5 minute intregul continut. La calire, se poate adauga si ½ lingurita de bullion, dar nu mai mult.Aluatul este cel de paine, simplu realizat din faina, apa, sare si drojdie. Dupa ce a crescut (a dospit) se rup bucatele mici ce se intind in forma de discuri de 10 cm. Peste acestea se intinde amestecul calit si se inchid la capete rezultand perischiile. Se aseaza perischiile pe tava unsa cu ulei si se dau la cuptor, dupa ce au fost unse si ele cu ulei. Se tin pana se rumenesc.
In imagine sunt vezeicele puse la uscat.
© Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate