0

In cele ce urmeaza vom face cateva referiri pe intelesul tuturor despre alegerea lansetei de spinning atunci cand pescuim la rapitori in Delta Dunarii sau pe Dunare la naluci artificiale.

Delta Dunarii a fost si va ramane pentru mine cel mai bun loc de pescuit la rapitori de la noi din tara. Pe langa pescuitul pe natural, aici ai ocazia sa pescuiesti si in incinte administrate privat, locuri unde poti captura exemplare record de stiuca, somn, salau sau biban.

Primul sfat este sa nu veniti in Delta Dunarii cu o singura lanseta de spinning. Personal, la fiecare partida de pescuit in Delta am in barca cateva lansete dedicate pescuitului la biban (cu putere mica) si de salau, stiuca (cu diverse actiuni si putere functie de greutatea nalucii folosite). Daca bugetul nu va permite, macar 2 lansete trebuie sa aveti in dotare, una sa pescuiti la biban si cealalta la salau si stiuca. Sa nu mai zic de probabilitatea ca in sejurul vostru sa rupeti unica lanseta din dotare si astfel sa ratati partida de pescuit.

Pe lacurile si canalele din Delta Dunarii, pescuitul la rapitor nu difera in general de cel practicat pe lacurile si baltile de la noi din tara. Deci lansetele folosite sunt aceleasi. Treaba se schimba atunci cand veti dori sa pescuiti pe Dunare.

Puterea lansetei depinde desigur de greutatea nalucii folosite. Lansetele de spinning pleaca de la o putere de aruncare mica (0,ceva grame) numite lansete ultra light si pana la o putere de aruncare ce depaseste 100g, numite lansete extra heavy.

Sunt momente in care veti folosi naluci mari sau veti dori sa dati in curentii puternici ai Dunarii si atunci va trebui sa armati cu un jig greu ce poate ajunge si la 100 g pentru a tine naluca pe fundul Dunarii. De aceea trebuie sa alegeti intelept lanseta de spinning pentru un astfel de pescuit. Tot la alegerea lansetei trebuie sa tineti cont si de modul in care ea lucreaza naluca. Astfel, o naluca care vibreaza puternic sau opune o rezistenta mare in apa datorita paletei si aici vorbim de helic-uri, spinnerbait-uri, va supune lanseta la un efort mult mai mare, asa ca este obligatoriu sa aveti destula rezerva de putere pe ea, sau sa treceti pe o lanseta de casting. Daca folositi o naluca ce depaseste puterea lansetei, acest lucru se va simti imediat, atat la aruncare cat si la recuperarea acesteia, facand dificil pescuitul, daca nu imposibil. Sa nu mai punem la socoteala probabilitatea mare de a rupe lanseta.

Personal folosesc la pescuitul de rapitori in Delta Dunarii lansete cu actiune fast (rapid) si extra fast (foarte rapid), cu puteri ce pornesc de la 5g si ajung la 42g, lungimi de la 1.80m si pana la 2.70m pe care le folosesc in functie de unde pescuiesc, de pe mal sau din barca, pe lac sau pe canal si la ce pescuiesc.

Avand aceste informatii minime nu mai ramane decat sa va alegeti lanseta potrivita, functie desigur si de bugetul disponibil si sa o echipati cu o mulineta corespunzatoare, care sa echilibreze intreg combo.

DISTRIBUIȚI
Etichete: ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune