0
Sa nu credeti ca iarna nu se pescuieste in Delta Dunarii. Lacurile, ghiolurile chiar si unele canale se acopera de gheata permitand pescuitul. Diferente fata de pescuitul pe alte balti sau lacuri din alte zone nu sunt, poate doar tinand cont de mijlocul de deplasare pana la locatia de pescuit.
Inainte de a prezenta echipamentul necesar pescuitului la copca, trebuie sa facem un mic instructaj privind un mod sigur de a nu transforma o distractie intr-un chin.
In primul rand, grosimea ghetii trebuie musai mai mare de 15 cm altfel va riscati sanatatea si mai grav, viata. Sunt persoane (nu si eu) care intra pe gheata cand aceasta are mai putin de 10 cm, dar din experienta proprie nu va recomand. Imbracamintea trebuie sa fie adecvata conditiilor meteo, mai ales la incaltari (sosete groase), pentru ca stationam cateva ore si ne va patrunde frigul.
In dotare trebuie sa mai existe un termos cu ceai fierbinte, va recomand sa nu aplicati metoda ‘tariei’, merge mult mai bine ceva cald.
Ca metoda de gaurie a ghetii se foloseste un sfredel special, dar traditional in delta se utilizeaza toporul. Nu mergeti singur la pescuit la copca riscurile sunt evidente.
In Delta mergeti cu un cunoscator al locurilor (ghid, localnic) pentru ca peisajul cunoscut de voi vara are acum alta infatisare.

Acuma despre echipamentul de pescuit la copca cateva cuvinte.

In Delta, lacurile nu au o adancime mare, ea depasind rar 3 m, de aceea traditional se foloseste un cotor de trestie de aproximativ 1 m, dotat cu un monofilament in mod normal de 0,08-0,10mm (localnicii folosesc diametre mai mari la fire), pluta si carlige de 18, 20 sau momeli artificiale (dandineta, marmusca, brisca).
Cea mai cunoscuta este dandineta : are forma de biluta sau frunza de salcam dotata cu un singur carlig la capat fixat prin lipire sau mobil. Evolueaza pe verticala ori oblic, cu miscari leganate, valurite sau mixte. Se mai poate folosi si o lanseta speciala, de 1 m si putere foarte mica, prevazuta cu mulineta ce are ca scop doar aranjarea firului pe ea ca sa nu se incurce.
Ca momeli naturale frecvente se folosesc libelulele (este bine sa veniti cu ele pentru ca nu prea gasiti), pestisori vii (greu de procurat) dar si bucatele de peste. Oricum ar fi, veniti pregatiti cu momeala potrivita.
Tehnicile de pescuit sunt simple: cea la pluta este clasica iar cea la dandineta consta in miscarea acesteia pe verticala intr-o plaja de maxim 1 m. De preferat sa se faca mai multe gauri in gheata (copci) pentru a descoperi bancurile de pesti. Capturile nu sunt impresionante, frecvent capturand rosioare, bibani, carasi, ciortanici, stiuca.
 
© info-delta.ro
DISTRIBUIȚI
Etichete: ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune