Cum se pregateste pestele pentru a fi pus la sarat?
Indiferent de specia de peste, dar sa fie mai mare de 1 kg, se curata sau nu de solzi, se taie pe spate, se scot matele, se cresteaza la sira spinarii, se spala foarte bine, apoi se lasa 2-3 ore in apa pentru indepartarea sangelui. Se scoate din apa, se lasa 10-15 minute pentru a se scurge apa, apoi se presara foarte multa sare peste el.
Se lasa 2-3 zile cu sarea respectiva, apoi se clateste si se lasa pe sarma la zvantat. Tine chiar si toata iarna, se serveste fiert, cu cartofi intregi sau puree de cartofi, alaturi de mujdei de usturoi, mamaliguta sau paine.
Haideti sa va spun cum se pun pestii la sarat la noi in delta. Dupa ce au fost sarati si s-au lasat la aer, intr-o camera racoroasa si ferita de rozatoare se aseaza un rand de stuf uscat. Apoi se aseaza pestele sarat si uscat pe el, inca un rand de stuf uscat, inca un rand de peste .. si tot asa. Asa se pastreaza pestele peste iarna, pe stuf ca sa respire.