miercuri, 9 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăRetete culinareMancaruri cu pestePlachie de crap, somn si caras

Plachie de crap, somn si caras

Reteta poate fi facuta si cu un singur fel de peste dintre cei pe care i-am enumerat. Cel mai folosit este crapul, dar savoarea adevarata a acestui preparat este ca acesti pesti sa fie pregatiti impreuna (ca si la ciorba de peste).

Ingrediente:

  • 1 kg de peste (crap, somn, caras mai mare)
  • 3 cepe mari
  • 4 catei de usturoi
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • faina alba, cat e nevoie (se va inveli pestele in faina)
  • 200 ml suc de rosii
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 lamaie (sucul)
  • sare
  • piper
  • 1 foaie de dafin
  • cateva frunze de patrunjel pentru ornare

Preparare:

Se curata pestii de solzi, maruntaie si indepartam capul pestilor. Se spala bine si se sterg cu prosoape de hartie. Pentru pestii mai mari, ii taiem in bucati, pe cei mai mici putem sa-i lasam netaiati, dar eventual putem sa-i taiem fileuri. Asezonam bucatile si fileurile de peste cu sare si piper. Trecem bucatile de peste prin faina si lasam deoparte.

Incingem o tigaie si adaugam 2 linguri de ulei si lasam sa se incinga si uleiul. Punem bucatile de peste la prajit circa 2-3 minute pe fiecare parte. Scoatem pestele si-l punem intrun vas sa stea la cald.

Mai adaugam in tigaie restul de ulei si punem ceapa taiata in fasii subtiri (solzisori) si asezonam cu sare. Calim ceapa pe foc mic pana devine lucioasa (max. 12-15 min). Adaugam usturoiul, sucul de rosii, vinul, zeama de la lamaie, foaia de dafin si mai tinem pe foc 1 minut ca aromele sa se intrepatrunda.

Pregatim o tava pentru cuptor, punem 1 lingura de ulei si ungem bine tava. In tava adaugam sosul pregatit, din tigaie si pestele.

In cuptorul incalzit la 180ºC, introducem tava si o lasam aproximativ 20 de minute pentru ca pestele sa fiarba si sosul sa scada si sa se lege. Cand uleiul se ridica la suprafata, putem considera ca pestele e facut! Se pune pe un platou, impreuna cu sosul din tava si se orneaza cu patrunjelul maruntit.

Il putem servi langa o mamaliga calda, facuta mai tare, nu prea moale, ca sa putem „tavalii” bucatica de mamaliga prin sos!

Pestele in general se consuma rece, dar noi il preferam cald, abia scos din cuptor!

Adaugat de: Marcel Iorga

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Manastirea Celic Dere judetul Tulcea

Galerii fotografii Manastirea Celic Dere

0
Situată la 30 km de municipiul Tulcea, între satele Poșta și Telita, Mănăstirea Celic-Dere a fost construită către mijlocul secolului al XIX-lea ca mănăstire...

RECOMANDAM