marți, 29 noiembrie 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăRetete culinareMancaruri cu pestePlatica la disc - Adi Hadean

Platica la disc – Adi Hadean

Platica e un peste vitregit de trend, e lasat la o parte, e aruncat din cosul cu bunatati al restaurantelor, chiar si din al celor cu specific pescaresc. De ce? Pentru ca are oase si stimatul client nu stie sa manance fara sa se omoare cu un os in gatlej. In realitate, problema nu-i la client ci la bucatar. Daca bucatarul stie ce trebuie sa faci cu o platica, poate obtine de la ea ce-i mai bun, poate sa o puna in valoare si sa-i dea stralucire, savoare. Ei, dar bucatarii ori nu stiu, ori nu vor sa stie ceea ce stiu oamenii simpli, de pe malul Dunarii, clisurenii care mananca platica de sute de ani si se bucura de dulceata ei. Eu am avut privilegiul de a invata de la un maestru in pregatirea pestelui, un om care nu-i bucatar de profesie dar are avantajul oferit de pasiunea pentru mancare in general si pentru peste in mod deosebit. Stiti ca am fost la Moldova Noua, v-am spus ca Eugen Baleanu ne-a fost si ghid si bucatar (am mancat la el o tocanita de mistret care s-a jucat atat de bine cu ciorba de peste mancata mai devreme incat salivez doar gandindu-ma la asta). De la el am reteta pe care v-o arat azi, platica la disc, pregatita de insusi omul.

Platica se cresteaza pana la sira spinarii (jumatate de centimetru distanta intre taieturi) si se condimenteaza cu sare si piper (puteti sa-i puneti si alte mirodenii, dupa fantezie si gust). Se lasa sa stea asa cam o jumatate de ceas, poate mai bine. Cand discul sfaraie sub greutatea uleiului incins, platica se trage prin faina, apoi se azvarle in ulei. Ca sa stiti la ce-i bun chinul crestarii pestelui: taieturile lasa uleiul incins sa patrunda iute la oscioarele cele mici si subtiri pe care le inmoaie ori le topeste de-a dreptul facandu-le astfel inofensive. Gata, primejdia a trecut, oricine poate sa se bucure acum de minunea asta lasata de Dumnezeu la indemana omului.

Sigur, pana la masa mai e un pas: platica se intoarce si pe partea cealalta, apoi se scoate pe un servetel, sa se scurga grasimea de pe ea.Mamaliga e tovaras potrivit pentru platica. Altul mai bun nu se afla.Ca sa alunece mei bine, platica se scalda in saramura, facuta simplu si aceasta, din apa, otet de mere, sare, patrunjel, piper si ardei iute.

Reteta si imagini oferite de Adi Hadean

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

3 COMENTARII

  1. ‘-imi place mult pestele,am descoperit la Prut platica cea gustoasa,nu prea stiu sa gatesc,o uscam aproape scrum,la cuptor n-am reusit sa-i moi spinii,voi aplica reteta asta cu crestaturile siii…daca-i bun va invit la mine proaspat din Ripiceni,langa baraj Stanca-Costesti sa mincam platica,ca de avut ammm…

  2. NEMAIPOMENIT ARTICOL, INTRADEVAR AM MANCAT ACEST PESTE, FILE ESTE NEMAIPOMENIT DE BUN DAC STII SA-L PREPARI, SI MERGE OK CU MAMALIGUTA. ESTE MA-I BUN CA MULTII ALTII PESTI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Pescarusul cu picioare galbene

Pescarusul cu picioare galbene – Larus michahellis

0
Generalitati: Pescarusul cu picioare galbene este o pasare de talie mare intalnita in apropierea baltilor, a lacurilor si de-a lungul litoralului.Descriere: (52-58 cm) Anvergura...
canalul perivolovca din delta dunarii

Canalul Perivolovca