0

… este una scurta si directa: pana nu ai facut dreapta sau stanga, de oriunde de pe bratul Sulina, nu poti spune ca ai fost in Delta Dunarii!

Nu de putine ori am auzit diversi ”exploratori” care sustineau sus si tare ca au fost in Delta Dunarii dar, de fapt, ei au fost cu pasagerul de la Tulcea la Sulina… Intr-adevar, mergand la Sulina, tai Delta de la un cap la altul dar nu ai vazut niciuna din minunatiile pe care le ofera cei 3446 kilometri patrati de Delta.

Desi locuiesc la portile Deltei Dunarii – in orasul Tulcea – nu ma pot lauda cu prea multe vizite in Delta Dunarii. Este cam aceeasi relatie ca cea dintre constanteni si Marea Neagra sau brasoveni si munte .

Primul meu contact cu Delta Dunarii l-am avut in vremea copilariei, cand, pustan fiind, ai mei ma duceau sa-mi petrec vacanta de vara la bunici, la Sulina. De acolo, am ajuns la ceea ce a fost pe vremuri Complexul turistic Rosu. Acolo esti fix in inima Deltei Dunarii, inconjurat de lantul de lacuri Puiu – Rosu – Rosulet.

Delta Dunarii este un loc in care trebuie sa te deplasezi musai cu barca. Este un loc in care trebuie sa dormi musai la cort. Altfel nu ai nici o sansa sa auzi vocea naturii.

Nu poti spune ca ai fost in Delta Dunarii pana nu te-ai intors de acolo ciuruit de tantari.

Nu poti spune ca ai fost in Delta Dunarii pana nu te-ai intors de acolo cu minim o poza cu nuferi. Nu poti spune ca ai fost in Delta Dunarii pana nu ai pescuit broaste cu ambalaj de cornuri 7 Days. Nu poti spune ca ai fost in Delta pana cand nu a navalit adrenalina in vene cand ai simtit cum se lupta cu tine stiuca, de la celalalt capat al firului lansetei.

Nu poti spune ca ai fost in Delta pana nu au mancat o ciorba de peste, din rodul rabdarii tale de dimineața de dinainte de a se ”cracana” de ziua si pana seara cand Soarele nu este nimic altceva decat un disc rosu atarnat deasupra orizontului…

Asadar, ai fost in Delta Dunarii? Nu te grabi sa raspunzi, gandeste-te bine inainte…

PS: Nu mai rupe nuferii! Se simt mai bine in apa decat atarnati la gatul tau…

Semneaza Livu Hariton

Fotografii
© Liviu Hariton

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…