14

UPDATE 04.02.2019. A fost publicat in Monitorul Oficial ORDINUL nr 54/76 din ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2019. (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85/04.02.2019)

UPDATE 10.12.2018. A fost publicat proiectul de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2019. 

Vezi cateva puncte de interes si noutati din prezentul Proiect de Ordin de prohibitie pe 2019.


In urma discutiilor purtate intre reprezentantii pescarilor din Delta Dunarii si cei ai ARBDD, s-au creionat cateva propuneri ce privesc prohibitia pescuitului pe 2019. Astfel, s-a propus ca perioada de prohibitie sa fie decisa in functie de temperatura apei si de zona in care se aplica. De exemplu in anumite zone din Delta Dunarii, pestele intra in perioada de reproducere cu o luna mai devreme decat perioada generala decisa de catre ANPA (Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura).

Se discuta ca lacul Isac din Delta Dunarii sa devina zona pilot in ceea ce priveste pescuitul C&R (prinde si elibereaza), o zona dedicata exclusiv pescuitului recreativ/sportiv . Cat despre sistemul de pescuit recreativ/sportiv al stiucii in Delta Dunarii instituit in 2018, sistemul C&R (prinde si elibereaza), se pare ca a fost pe placul pescarilor (probabil celor profesionisti), asa ca se doreste si in 2019 un pescuit recreativ/sportiv controlat al stiucii in Delta Dunarii cu o retinere de maxim 2 exemplare/pescar/zi care sa nu depaseasca impreuna cele 5 kilograme legale.

Sunt vesti ca in 2019 am putea avea pescuit sportiv si la crap. Adica in regim C&R (prinde si elibereaza). Sa nu mai spunem ca se discuta si varianta ca in 2019 de a avea catch and release la crap si stiuca in Delta.

Sa speram ca in creionarea proiectul de ordin de prohibitie pentru 2019 vor fi implicate si Asociatiile de pescari sportivi/recreativi nu numai cele de pescari profesionisti, astfel incat sa existe un echilibru intre pescuitul recreativ si cel comercial in Delta Dunarii.

DISTRIBUIȚI

14 COMENTARII

 1. Dar despre perioada pentru zona de la Dunare care constituie frontiera cu Serbia nu scrie nimic. Sa intelegem ca atunci perioada este 11 aprilie -09 iunie si aici ? Ar fi o noutate, avand in vedere ca in anii precedenti perioada pentru acesta zona a fost la exceptii sau a fost mai scurta decat cea generala.

 2. Ducetiva si spanzurativa cu proectele dumneavoastra ca si asa delta nu mai are peste decat guvizi si platica si aia mica au furat tot autorizatii vostri. Eu daca am fost in Delta am mancat conserve, ca nu am prins nimic nu am venit cu peste acasa si cred ca nu o sa mai vizitez delta anuasta si ca mine o s-o faca multi amatori de pescuit NIMIC in delta.

 3. In atentia Guvernatorului: Domnule guvernator ce face dvs cu aceste solutii creative in ceea ce priveste pescuitul in Delta Dunarii sunt doar niste paleative, adica pacientul are cancer si ii tot faceti morfina. Delta este sleita de mai toate resursele pe care in muninatia ei le are. Pestele in Delta a ajuns la niste effective minimale unele specii efectiv pe in pragul extinctiei. S-a ajuns la mana naturii astfel incat in anii in care pescuitul iarna nu este posibil din cauza conditiilor potrivnice (iernile 2016-2017 si 2017-2018) pestele are ocazia sa se regenereze si astfel in anii 2017 si 2018 s-a putut pescui rezonabil. Iarna aceasta, vremea a permis pescuitul profesionist si in Delta sunt efectiv setca langa setca, deci predictia mea este ca la anul se va pescui foarte prost catre deloc.
  Delta are nevoie de 3 ani de prohibitie totala pentru toate tipurile de pescuit, timp in care trebuie dezvoltate proiecte pe fonduri europeene pentru a da de munca localnicilor. Slava domunului sunt atatea de facut de la decolmatari la infrastructura care s-a dezvoltat mai mult pe hartie.
  In ceea ce priveste masurile pe care le-ati initiat anterior in legatura cu limitarile de viteza ale barcilor, ele ar trebui transformate in interzicerea circulatiei pe canalele secondare ale barcilor tip „Corsar” care au invadat delta si care efectiv distrug mediul.
  Stiu ca masuri de tipul celor pe care le-am mentionat v-ar atrage nepopularitata dar cred ca un bun manager al Deltei in aceste vremuri de restriste nu poate sa fie popular.
  Cu stima
  Bogdan Gavriliu

 4. Citesc si ma minunez ce scrie un editor pe pagina de facebook Digi Constanta, citez:
  „De anul viitor, pescarii vor putea lansa undiţele la apă, în Delta Dunării, şi în perioadele de prohibiţie. Singura condiţie este ca peştele prins să ajungă înapoi, în apă. Decizia a fost luată la întâlnirea pe care federaţiile de pescari, guvernatorul Deltei şi Asociaţiile de profil au avut-o ieri, la Constanţa. Pentru prima dată, pescarii au fost de acord şi cu desemnarea unor zone de cruţare a peştilor pe anumite trasee de pe braţele deltei, unde nu vor mai fi puse plase de pescuit.”

  Apoi ma uit la clipul ce insoteste stirea si trag concluzia ca acel editor e habarnist si scrie articole precum saorma cu de toate. Nu face diferenta intre perioada de prohibitie si perioada estivala. Nici macar nu s-a informat sa vada despre ce vorbeste guvernatorul. Ca sa nu ramana in ceata ii spun eu: vorbeste despre zona de crutare de pe cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe, zona care este prohibita pescuitului tot anul, incepand cu ordinul de prohibitie din 2018. Restul e saorma cu de toate!

  • Se pare ca cei de la Digi Constanta au avut dreptate, desi secventa de video nu spunea acest lucru. Probabil ca a fost scurtata. In fine, in proiectul de ordin publicat astazi pe site-ul ANPA se spune ca: „este permis pescuitul recreativ tot timpul anului pe cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe, in zonele cuprinse intre km.: 29-44; 49-58; 64-84, numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release).”

 5. io am inteles ca astia din delta nu mai produceau stiuca cat isi doreau si uite asa i.au tocat pe pescarii sportivi, dar acum nici crapul nu le mai ajunge? ce.i mai baieti, nu mai intra crapul la scule? e? pai straduiti.va mai mult si voi, nu va asteptati sa va intre totul de.a gata in sacosa. luati si voi cateva carute de porumb, naditi, treceti pe boilesuri. pai asa se face treaba? cum nu mai prindeti voi indeajuns, hopa! perscarii sportivi sunt cauza, sa nu-i mai lasam sa retina ei sa ne ajunga noua ….

  • Da, in proiectul de Ordin de prohibitie se precizeaza ca pescuitul la crap in Delta Dunarii se va face in regim C&R. Sa vedem cum va fi pana la urma publicat in Monitorul Oficial.

 6. Asta cu lacul Isac din Delta Dunarii sa devina zona dedicata exclusiv pescuitului recreativ/sportiv C&R este de mare senzatie. Numai idei geniale ale prietenilor guvernatorului, pescari de rapitori, care isi doresc in exclusivitate o pista de concurs in delta, moka, ca-ci incintele private sunt scumpe.
  Am prins anul asta un concurs pe lacul Isac, habar nu am cine era organizatorul, erau o gramada de barci. Parca nu mai aveau loc de barca mea desi nu i-am incurcat cu nimic, eram la distanta de ei. L-am explicat la baieti ca nu au inchiriat lacul, ca faptul ca sunt la un concurs nu sunt pe o pozitie privilegiata si ca toata lumea are dreptul sa pescuiasca.
  Asta cu zona dedicata exclusiv pescuitului recreativ/sportiv poate duce la cererea din partea pescarilor profesionisti din delta sa li se aloce zone dedicate exclusiv pescuitului comercial, de ce nu? Si uite asa vom imparti delta dupa ideile geniale ale unora.

 7. 8 zile in toamna asta pe lacurile si canalele din delta. am batut delta in lung si lat. nu am intalnit NICIO salupa de la biosfera, politie de frontiera, jandarmi. NIMIC. ZERO control.
  in salbaticie domina legea junglei. degeaba pui interdictii daca nu controlezi aplicarea lor.

 8. Comercialii vor, zic, propun, totul pe interesul lor, doar al exploatarii, pestele din delta e dreptul lor, e propietatea lor, e jobul lor. In rest nu am vazut din partea lor ceva concret pt dezvoltarea fondului piscicol in delta, nu tu populari, nu tu strategii de dezvoltare, nu tu paza, nimic, doar exploatarea pestelui. A, gresesc, cauta modalitati de a pune bete in roate pescarilir sportivi. Ei, pescarii sportivi trebuie sa elibereze stiuca pt a o proteja, in schimb ce comercialii depasesc cu mult cota aprobata pt capturare. Sa ne amintim ca restrictia retinerii stiucii de catre sportivi a venit in 2018 dupa ce s-a depasit cota la comerciali in 2017 cu peste 47 tone stiuca. Sunt curios care este depasirea din acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cum a fost la Cormoran Resort din Uzlina, Delta Dunarii

Ani de-a randul am vazut din viteza barcii resortul Cormoran, avand drumuri in alte parti ale Deltei si de fiecare data cand am trecut pe langa el mi-am propus sa-l vizitez. Faptul ca a fost un pionierat in turismul din Delta Dunarii, ca in spatele acestui…