Retete:

    Cherdele

    Categoria: specific dobrogene

    Redactia Info-delta.ro, incearca sa va prezinte o parte din mancarurile ce se preparau pe vremuri ( si inca se mai prepara) in zona Dobrogei de nord. De aceea, a cules pentru dumneavoastra retete direct de la sursa, asa cum au fost ele prezentate de doamnele bucatarese cu care am vorbit.

     
    Una din retetele vechi din Dobrogea de nord, este cea de Cherdele. Ce sunt cherdelele ? Mai pe intelesul nostru, este in fapt o placinta ce se prepara in general atunci cand se facea paine in casa, folosindu-se o parte din aluatul de paine.
     
    Aluatul: apa, sare, drojdie si faina. Se adauga o cana de apa, se da un praf de sare, un cubulet de drojdie si se amesteca. Se toarna faina si se framanta pana se obtine coca. Se lasa aluatul la dospit, acoperit la caldura pana creste.
     
    Umplutura : branza amestecata cu ou si cu verdeata tocata marunt (marar si foi de ceapa verde). 2 maini bune de verdeata, 1/2 kg de branza si 4 oua.
     
    Din coca dospita se intind foi de latimea de aproximativ 10 cm, pe mijlocul acestora se adauga umplutura, se pliaza pe latime si se portioneaza in bucati. Se lasa 10-15 minute la crescut si apoi se aseaza pe o tava unsa cu untura (sau ulei). Dupa aceea, bucatile se ung cu putina untura (sau ulei) pe deasupra si se da tava la cuptorul incins in prealabil. Cand aproape s-au copt, se scoate tava din cuptor si bucatile se ung pe deasupra cu un amestec de iaurt (sau lapte dulce) cu oua. 400 g de iaurt si 3 oua. Apoi se introduce iar tava la loc in cuptor si se mai lasa pana se rumenesc.
     
     
     Materia prima  Aluatul dospit  Amestecul de verdeata
     Verdeata+oua+branza  Compozitia de umplutura  Se intinde aluatul
     Se adauga compozitia  Se pliaza pe latime foile  Se portioneaza
     
     Se unge tava cu untura  Tava gata de cuptor  Amestecul de iaurt si oua
         
    Aproape este gata, se unge
    cu amestecul de iaurt si ou
     Se scoate tava de la cuptor  Iata rezultatul! Pofta buna!

    © Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate


    Adaugat de: Redactia Info-delta.ro
    la 18/02/2009
    Vizualizari 20460 ori

    DISTRIBUIȚI

    20 COMENTARII

    1. Hmm ! Am mancat aceasta placinta acum 3 ani si de atunci am cautat reteta ca sa fac si eu acasa. Ma bucur ca am gasit-o la voi! Felicitari si pentru poze 🙂
      O sa incerc reteta si va spun de mi-a iesit!

    2. Iata ca beneficiind de „asistenta autorizata” am preparat cherdele. Imaginile din timpul prepararii spun totul. Fara sa exageram, va spunem ca au iesit exceptionale! Spor la cherdele si pofta buna!

    3. tare am mai poftit cand am vazut imaginile si descrierea, asa ca am facut si eu 😀 sunt foarte bune si cu siguranta o sa mai fac! nici macar nu-s greu de facut – zic eu, care tocmai am facut prima placinta din viata
      si ca tot se schimba anul, va doresc un an nou plin de bunatati! ;))

    4. Am copilarit cu cherdele, ghiozlomele, placinta cu branza de oi sau telemea de vaca facute cu indemanare de mama mea, de fel din Valea Teilor. Oricum, o astfel de colectie de retete este foarte importanta pentru mine si amintirile mele, si ma bucur ca exista.

    5. Cele mai bune placinte, cherdele(pesmeti); pampusti cu sos de urturoi, miere si nuca; varzar care se face tot gen cherdele cu umplutura din: ceapa, marar, branza, jumari sunt o nebunie si numai la Niculitel se fac.

    6. Pampusti cu sos de urturoi? Varzar? Nu am auzit de ele, desi reteta asta de cherdele am cules-o din vecini (valea Teilor).Sunt chiar curios. Ca sa nu se piarda, ne poti ajuta cu aceste retete?

    7. Dragii mei, sunteti geniali, ca dati astfel de retete, care ne amintesc de bunatatile facute de mamicile noastre.Imi amintesc, de cherdelele facute de mamica mea, care le facea cu mult drag si ne indemna sa mancam din ele.Dumnezeu sa o odihneasca!

    8. Pampuste facea si mamaia mea; este aluat de paine modelat in rulouri, se aranjeaza in forma de spirala in tava si se cresteaza; dupa ce se coace, se rup bucatele, care se inmioaie intr-un sos facut din sare, usturoi zdrobit, apa si ulei.

      Pampuste cu miere si nuca n-am avut placerea, dar probabil ca seamana cu mucenicii.

      Varzarile se umpleau cu varza murata calita, taiata fin si jumeri (de-asupra nu se pune iaurt cu ou).

      Mamaia mea era din Bestepe, poate se fac altfel in alte parti.

    9. imi amintesc cu mare drag zilele copilariei mele cind matusa mea (bunica a murit cind aveam 5 ani) de cite ori facea paine facea si pesmeti (cherdele) era ca un ritual,iar pesmetii erau nelipsiti. (sudul Dobrogei satul Viile sau Beilic (nume vechi) la cuptorul turcesc si mancam cu saramura de peste sau raci (rosii uscate si ardei),
      si nelipsita calavie (painde coapta calda, fierbinte din cuptor cu zahar si vin rosu de butuc), ghiozlomele, nalagate, ghizmane si chiroshci (macaroane cu brinza insa se fac din foaie de taietei care se lasa la uscat la soare si apoi se rupe si se pastreaza in saculeti de panza) si saramura din peste uscat (peste de marime mare in special crap (pt ca are mai putine oase) se sara si se usca loa soare pentru lunile geroase de iarna, iar cind se prepara se tinea citeva ore in apa pt a il hidrata si a mai scoate sarea din el, se facea saramura de peste sau se manca asa uscat ca aperitiv la u8n pahar de vin rosu cind zapada eraz cit casa!

    10. Stiu reteta de la bunica mea din Telita ,in post umplea cu varza calita sau cu un piure picant de cartofi …immmm, o nebunie!!!!!!!!

    11. mama mea face cele mai bune cherdele,in copilaria mea le cocea in cuptor special facut in curte) atunci cand facea painesi erau delicioase,reteta este asmanatoare cu cea de mai sus(Balabancea -Tulcea)

    12. Chiar azi ma pun sa imi fac cherdele, imi aduc aminte cand le facea mama sau mamaie , impreuna cu paina la cuptorul din ograda. ( Caugagia- Tulcea)

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Va recomandam sa cititi

    Cum a fost in tura cu canoea din Delta Dunarii

    Am ramas dator sa va impartasesc experienta mea din Delta Dunarii cu canoea. Initial a fost vorba sa ne urcam intr-un caiac dublu, dar cand am vazut la mal canoea mi s-a parut mai spatioasa si mai eleganta asa ca am ales canoea. Pentru ca e…

    Degustari de vinuri la Crama Dobrogeana - Alcovin Macin

    Nu stim cum se intampla dar de fiecare data cand facem cate-o tura prin Dobrogea de Nord, inevitabil ajungem si pe la Crama Dobrogeana din Macin. Unde mai pui la socoteala ca de fiecare data oamenii de acolo ne intampina ca niste adevarate gazde cu bucate…

    Ultima Frontiera, regal la stiuca

    Daca nu ai pescuit niciodata, nu ai cum sa intelegi ce tremur iti taie respiratia la pleoscaitul cozilor si sunetul ascutit al franei, cand esti atacat la capatul sperantelor tale de cate un monstru mult visat. Dar totusi poti sa ti dai seama cum adrenalina curge…

    Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

    Aici va spuneam ca in minivacanta din delta am stat la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ma aflam pe plaja din fata hotelului am realizat de fapt ca anul trecut am publicat intr-o sectiune din site o fotografie ce…