Poate ca citind aceasta reteta, unii dintre dumneavoastra or sa-si aduca aminte de copilarie, de prajitura pe care o facea bunica din Dobrogea.
Reteta traditionala spune ca se prepara din corasla (primul lapte dat de vaca dupa ce a fatat). In cazul in care nu este la indemana corasla se poate inlocui cu lapte de vaca. Alte ingrediente: 3-4 oua, faina, sare, bicarbonat de sodiu si branza dulce de vaca. Se bat oualele, se adauga corasla (sau laptele), faina si restul ingredientelor, rezultand prin amestecare un fel de coca de consistenta unei smantani mai groase. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu untura si tapetata cu faina in prealabil. Se da la cuptor aproximativ 30 min. Dupa ce a crescut compozitia data la cuptor se unge pe deasupra cu ou batut si se mai lasa la cuptor sa se rumeneasca.
Multumim doamnei Aurora si doamnei Anca din comuna Valea Teilor, judetul Tulcea pentru reteta.
© Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate
Sînt din Ucraina si noi stim de ghisman,se face din coraslă.Când eram mici,in satul meu natal,aproape fiecare casă avea vacă,azi făta vaca la noi-toţi vecinii mincau ghisman de al nostru,peste o săptămînă făta si la vecin-ne duceam la ghisman la ei…Mai erau vremuri…N-am mai mincat ghisman de 25 ani.Dar eram sigură că receta-i de la turci.Multă sănătate si pace la toţi!
Se prepara si in Republica Moldova aceasta prajitura, la noi asa si se numeshte’corasla’ pentru ca se face o data in an ,din prima mulsoare a vacii dupa ce a fatat…din laptele ala gras numit corasla…il prepara mai intii bunica, iar mai apoi si mama, pe cind aveam la tara vaci…. delicioasa prajitura, ceva mai deosebit…. gustul copilariei mele…
Multumesc, Maria Dincov reteta ta, este cea folosita in copilaria mea de mama si bunica, locuiam in Turcoaia, nordul Dobrogei. Aveam si eu bunici in Niculitel din partea tatalui, la care mancam placinte umplute cu varza, carne…Draga, Hugovictor, fiind din zona Macinului eram convinsa ca reteta este turceasca. Multumesc pentru detalii.
Produsul acesta, se numeste „Crema” si este tipic VENETIAN !O spune un fost dobrogean, nascut in nord,crescut pina la 40 de ani in sudul Dobrogei si de 15 ani in Venezia. Mare pasionat de eno-gastronomie.Cum a aparut in Dobrogea ?! Simplu: la 1453, dupa caderea Constantinopole-lui, comerciantii venezieni, s-au mutat la Constanta, fondind actuala „Casa d’Italia” . Printre multe altele, au adus cu ei „pincsa”(un fel de chec),Tiramisu(vestita prajitura) si chiar si sardelele cu ceapa („sarde in saor”). Venezia, este una din cele 4 republici marinare, care au facut Italia de astazi ! Celelalte 3 sint Genova, Pisa si Amalfi.Venezia , era „Repubblica Serenissima”.Tot de la ei mai mostenim si barcile cu fundul plat din delta,si chiar si o forma de varza la cuptor, cu orez. Ceva in stilul „alla Cluj”, dar mult divers . Si (cheste foarte importanta) folosirea „speziilor” (mirodeniilor),la vremea respectiva , ei detinind monopolul in comertul cu mirodenii.De la noi, luau miere,conuri de brad (se fol. in gastronomie),sare,fructe si piei de animale.
ghismana se facea din ce stiu eu din lapte acru de oaie .laptele trebuia sa fie ceva mai innasprit .sa punea oua si ceva brinza un pic d zahar. se facea un aluat ca o smantana groasa ,sepunea ca 2-3 dgete grosime in tava si se dadea la cuptor pana se rumenea frumos . nu mai stiu daca ii punea si cva de crescut ,da` nu cred
BUNICA MEA , DIN PARTEA TATALUI MEU , FACEA ACEST GHISMAN , DAR CU LAPTE DE OAIE …
NU MI-A SPUS RETETA …
II PLACEA FF MULTE MAMEI MELE , AVEA AMINIREA EI , (de domnisoara )CA II TRIMIETEA BUNICA MEREU , CAND L-A CUNOSCUT PE TATAL MEU …
si ,,apoi,casatorita , fiind ,ii cerea mereu bunicii , sa-i faca acest ghisman , de cate ori venea la Isaccea , de la Tulcea , in concedii ..
Ce mai , Dobrogea , este Dobroge … cu specificul ei … de mancaruri ,de clima , de obiceiuri …,oameni , ceva ce nu am gasit in Galatzi , care stau de 54 de ani …
Sanatate , bucurii , pace .
Rodica , Reggio Emilia , Italia
Excelente si arata asa: https://plus.google.com/u/0/photos/106047001188260625770/albums/5739722492531030193
Doamne de cand caut aceasta retetea!De cate ori mergeam la tara ( galati) bunica mea imi facea aceasta reteta delicioasa..ea fiind din dobrogea( pisica)…si imi era dor de retea ei ..ca si de ea:-(
Si mama mea Dumnezeu s-o odihneasca s-a nascut in Niculitel, mai am ceva rude, sunt extrem de legata de zona!
Asta este adevaratul Ghisman ….. are acelasi gust pe care l-am cautat de ani.! Ce coincidenta bunica mea a locuit tot in Niculitel
Ghisman- este o placinta dobrogeana mai speciala , pe care o prepara bunica mea din Niculitel. Va redau mai jos reteta -asa cum am preluat-o de la bunica si pe care o prepar si eu familiei mele -acum in Canada.
Ingrediente pt. o tava de Ghisman.
Faina-500 g
Malai- 100 g
Oua -10 buc (din care 2 pt. blat)
Smantana sau Iaurt -1 Kg
Untura (unt) pt. uns tava
Sare -un praf pt. blat
Bicarbonat de sodiu -1/2 lingurita
Mod de Preparare:
Din faina, 2 oua si o cana de apa calduta, la care adaugam un praf de sare si bicarboonatul stins cu zeama de lamaie -se prepara o coca de consistenta smantanii , care se toarna in tava unsa cu untura sau unt- si va constitui blatul pt. ghisman. Separat se bat restul de oua- cu smantana sau iaurt sau lapte acru- si se toarna usor in tava peste amestecul de blat. Se da la cuptor si se coace la foc potrivit -timp de o ora. Se serveste cald . Este delicios . Pofta Buna !
‘@ mimi: cu putina rabdare, o sa postam exact reteta si imagini de la preparare. Reteta a fost culeasa din „teren”, iar in vara aceasta avem promisiunea ca ni se va prepara aceasta reteta.
multumesc ptr reteta dar bine era daca erau scrise si cantitatile exacte