Cum se prepara aluatul pentru Placinta dobrogeana
Pentru aluatul de placinta: la aprox.1 kg de faina se pune o cana cu apa calduta si nitica sare. Se face gaura in mijlocul fainii si acolo se pune apa. Se framanta incetisor pana apa se incorporeaza in faina. Pana acum nimica nou ,dar au fost cateva persoane carora le-am dat reteta si aveau nelamuriri in privinta amestecarii.
Se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de manute si devine elastic.
Mod preparare reteta culinara Placinta dobrogeana
Dupa aia din tot aluatul asta faci un sul pe care il tai in bucati egale. Sa fie 4 bucati sau 6.Fiecare bucata se intinde putin in forma rotunda.Deci: se ia o bucata rotunda, se unge cu ulei deasupra, peste care se pune alta bucata de aluat si se preseaza nitelus pe margini cat sa se lipeasca bine intre ele. Capisci?
Deci tre’ sa-ti iasa 2- 3 palasti din astea rotunde pe care le lasi asa cam cat tragi o pipa si incepi sa pregatesti umplutura din branza (merge si cu mere)
Se framanta branza cu zahar sau fara,cu ouale batute si arome de care vrei. Asaaa…acum urmeaza treaba cu realizatul foii. Pentru asta iti trebuie o masa invelita cu o musama, ca sa vezi de ce: musamaua aia o ungi cu ulei peste tot! Si pe margini. Se pune cate o paleasca din aia de aluat in mijlocul mesei si incepi sa tragi de ea cu palmele pe dedesubt pana se intinde tot aluatul in foita subtire. Foaia asta de placinta dobrogeana uneori depaseste marginea fetei de masa.
Sunt mai multe feluri de a aseza/plia foile de placinta. Adevarata placinta dobrogeana se intinde si se aseaza in tava cu ajutorul merdenelei (un facalet mic si subtire),de aici si denumirea de „merdeneaua dobrogeana”. Eu nu am reusit niciodata sa asez foaia de placinta in tava cu ajutorul merdenelei asa cum o facea si bunica mea. E o adevarata arta si asta.
Apoi se unge bine cu ulei pe toata suprafata aluatului. Dupa care marginile care atarna in jos (nu pe jos!) se ridica cu ajutorul fetei de masa. Le ridici spre interiorul foii,dar sa nu o acopere. Se ung si aceste margini ridicate cu ulei dupa care se presara umplutura pe toata suprafata foii de aluat.In continuare se ridica la fel foaia de aluat cu ajutorul fetei de masa facand-o sul.Se ia sulul incetisor de pe masa si se pune in tava unsa bine cu ulei,in forma de melc.Asa se procedeaza si cu celelalte foi.
Foaia asta de placinta e foarte subtire si de aceea se foloseste fata de masa pt ca,daca s-ar umbla cu manutele,se rupe imediat.Se stropeste bine cu ulei pe toata suprafata si se baga in cuptorul incins. Spor la treaba si la infulecat!
Fotografii reteta culinara placinta dobrogeana
Adaugat de: Leontina Deacu
Multumim pentru aceasta reteta minunata! Este cea mai buna placinta din lume! Numai bine va dorim si mai asteptam retete traditionale ca aceasta!
e super si am luat un 10 din cuza ei!