Un sos extraordinar ce poate insoti orice fel de peste facut la gratar sau la tigaie (nu prajit). Desi suna un pic mai extravagant, este foarte simplu sa preparati un sos Vierge.
Ingrediente necesare prepararii sosului Vierge
- Ulei de masline extravirgin
- Lamaie
- Rosii
- Ceapa rosie
- Ceapa verde
- Usturoi
- Busuioc vede / patunjel verde
- Sare, piper
- Capere
Cum se prepara sosul Vierge
Pentru inceput se toaca in bucati mici rosiile. Eu am folosit rosii cherry pentru ca sunt mai aromate, lasand cateva mai micute taiate in doua.
Intr-un borcan am adaugat cam 50 ml ulei de masline extravirgin cu zeama de la jumatate de lamaie mica. Am pus capacul si am agitat pana la omogenizare. Gustati, daca vi se pare prea acra, dregeti cu surplus de ulei. Daca nu, adaugati surplus de zeama de lamaie. Compozitia obtinuta am turnat-o peste rosii.
Am tocat marunt cateva fire de ceapa verde, alaturi de jumatate de ceapa rosie mica, cateva frunze de patrunjel (sau busuioc) si putin usturoi (1/2 dintr-un catel). Toate acestea le-am adaugat in bolul cu rosii.
Se pot adauga si cateva capre (de la borcan).
Compozitia se da la foc mic, foarte putin timp fara sa dea in fiert (cat sa se incalzeasca un pic), amestecand foarte usor. Insoteste rece fileurile de peste, fripturile la gratar. Sa aveti pofta!