Bibanii curatati de solzi, branhii si mate se gatesc pe placa, pe sare grunjoasa. Legumele la fel, se coc pe sare grunjoasa. Separat se face o supa in care cand sunt gata pestii ii aruncam in oala cu supa. Legumele se curata de pielita, se toaca marunt si se pun langa pesti in oala. Se toaca 1-2 legaturi de patrunjel verde proaspat si se pune la saramura. Se pune capacul peste saramura fierbinte si se lasa asa 30 minute sa se raceasca si sa faca „schimb” de arome. Pofta mare !
Cum se curata bibanii de solzi?
Exista mai multe variante. Unii folosesc furculita, dar este greu. Eu am o curatitoare de solzi din otel inox cu zimti in forma usor de banana. Daca pestele este proaspat se curata ca si solzii de crap. Mai este varianta oparitului dar nu recomand ca este posibil sa pierzi si pielea care este mega valoroasa la gust.
La metoda oparitului, fierbeti apa la clocot, bagati cu atentie pestele in apa clocotita pret de 2-3 secunde dupa care solzii cad …. cu riscul sa cada odata cu pielea. mai era si o a patra varianta, aceea a jupuitului dar este ok doar cand vreti fileuri curate fara piele. Taiati langa cap pe o parte si pe cealalata, scoateti toate aripioarele usor cu un cutit de filetat si apoi de la cap prinzand cu un cleste trageti si pielea se desface cu tot cu solzi.
Adaugat de: Valentin Vijelie Oprisanescu