Zacusca de peste este un pic mai aparte, se serveste preponderent in Delta Dunarii. Gustul este asemanator cu o conserva de peste in sos tomat, ca sa faceti o prima impresie. Iata mai jos descrisa o reteta traditionala, asa cum se prepara intr-o bucatarie din delta.
Ingrediente reteta culinara Zacusca de peste – zacusca din fitofag
- Ceapa calita – am pus cam 1 kg
- Morcovi rasi – caliti si ei odata cu morcovul, 500-600 gr
- Ardei copti – cam 2 kg
- Bulion – 1 borcan 400 gr
- Ulei – cam 500 ml
Mod preparare reteta culinara Zacusca de peste – zacusca din fitofag
Pestele: eu am avut un fitofag, cam 3 kg, dar fara cap si coada s-a redus la jumatate. Se pune la cuptor acoperit bine cu apa, iar aici la cantitatea totala de apa se adauga otet, adica 3 parti apa, 1 sfert otet) plus sare, foi dafin, piper. l-am lasat acoperit cu folia de aluminiu cam 2 ore, 2 ore jumatate, dupa asta, cand se raceste, il dezosezi, arunci tot ce e de aruncat si-l dai de doua ori prin masina de tocat.
In timpul cat pestele e la cuptor, calesti ceapa, morcovul, coci ardeii (daca nu sunt deja copti), apoi ardeii se dau si ei prin masina de tocat.
In final le unesti pe toate, adica peste zarzavaturile calite, se adauga pestele, bulionul si se mai dau pe foc pana cand uleiul iese la suprafata semn ca zacusca e gata. In tot cazul de la adaugarea bulionului pana cand uleiul se ridica la suprafata nu mai dureaza mult. Bine e sa se petreaca totul la cuptor ca asa se evita pericolul lipirii. Mie mi-au iesit cam 9-10 borcane.
Adaugat de: Mihaela M