0

Principala ramura a pastoritului traditional practicat in Dobrogea a fost oieritul. Dupa venirea comunismului, treptat, importanta oieritului a scazut in favoarea cresterii bovinelor, iar incepand cu anul 1990 si cresterea bovinelor a fost in mare parte abandonata, animalele fiind lasate sa creasca in salbaticie in Delta Dunarii (,,pastoritul in balta’’).

Uneltele folosite la lucru de la stana:
Toate vasele din lemn folosite de ciobani erau facute din lemn de stejar sau de brad.

  1. Caldarile de muls – vase facute din lemn de stejar si de brad, dar mai mult din lemn de brad.
  2. Ciubarele – vase mari din lemn in care se inchega laptele. Aveau marimi cuprinse intre 10-300 de litri. Erau facute de dogari.
  3. Ciubarul de inchegat lapte – vas din doage de lemn stranse cu cercuri din fier, cu urmatoarele marimi: diametrul de jos- 60 cm, diametrul de sus- 80 cm, inaltimea- 60 cm.
  4. Putina – vas din doage de lemn stranse cu cercuri de fier, de forma tronconica, folosite pentru pastrat branza peste iarna. Putina avea inaltimea cuprinsa de la 0,60- 1,50 metri si diametrul de 0,40-0,60 metri.
  5. Linul pentru branza – construit din lemn, cu dimensiunile: latimea de 1 metru si lungimea de 1,5 metri si inaltimea de 25-30 centimetri. Era folosit pentru facut cas. La fel ca linul pentru struguri, numai ca nu avea marginile asa de inalte. Linul pentru struguri avea marginile 1-1,10 metri.
  6. Capacul linului pentru branza – are suprafata linului. Se lasa o toleranta la marginile linului cat sa poata trece capacul in jos, ca sa preseze casul.
  7. Budineiul – vas din doage de lemn stanse cu cercuri de fier, cu forma de trunchi de con. Diametrul de jos are 0,40 metri, diametrul de sus 0,25 metri, iar inaltimea de 1,20 metri. In partea de sus are un dop care se poate scoate. Dopul are pe mijloc o gaura prin care trece un bat rotund. Batul are la capatul care intra in budinei o placa de lemn rotunda, groasa cam de 2 centimetri, cu gauri.
  8. Crinta – e un uluc lat de vreo 30 de centimetri, adanc de 20-25 centimetri si lung de 2 metri, 2 metri si ceva. In crinta se tine branza in saramura aproximativ 12 ore, dupa care aseaza in putina la pastrare.
  9. Lopatica – era folosita pentru spintecat casul si pentru amestecat chegul in lapte. Facuta din lemn, cu lungimea de aproape un metru si lata de vreo 6 centimetri.
  10. Cazan pentru fiert zer – vas facut din tuci adica fonta, nesmaltuit. Inncapeau in el 70-80 de litri de zer
  11. Tripetul – este un suport din trei brate drepte, mari, din fier, unite sus unde este si un carlig de care se prinde cazanul pentru fiert zer. Capetele neunite se infig bine in pamant, jos, in jurul focului. Cu cat cazanul era mai mare cu atat si dimensiunile tripetului erau pe masura cazanului.
  12. Cujba – un par din lemn (singer, creste ca niste nuiele), solid, care se infige lateral, inclinat, in pamant, deasupra focului. De cujba, se agatau la fiert zer, cazane de dimensiuni mai mici, 15-20 de litri.
  13. Bata ciobaneasca – facuta din lemn de frasin, salcam, singer. Se calcula sa fie mai jos de umeri cu doua palme. Capatul era incrustat frumos cu diverse motive reprezentand animale, pasari sau flori.
  14. Biciul – se facea din fasii de piele de vaca. Se impletea rotund, in ,,8 fire’’, mai gros la capatul care se tinea in mana, subtiindu-l spre capatul care pocnea.
  15. Foarfecele de tuns oi – foarfece facut din metal, de catre mesteri fierari.
  16. Tesala – scula din lemn, cu dinti de metal, folosita pentru tesalatul cailor.

In gospodariile ciobanilor din practicarea pastoritului se obtineau urmatoarele produse: lapte, branza, lapte acru, urda, unt, si smantana si lana. Din prelucrarea laptelui principalele produse obtinute erau braza si urda.

Extras dintr-un articol semnat Valeriu Leonov, cercetator stiintific ( © toate drepturile rezervate) email: leoetno@ yahoo.com

Galerie foto oieritul:

Fotografii © Valeriu Leonov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…