0

Strugurele este fructul vitei de vie, in forma de ciorchine.
Denumirea stiintifica : Vitis vinifera

Strugurele este compus din doua parti principale: ciorchinele si boabele. Ciorchinele , numit si rahis este scheletul strugurelui si sustine boabele. El este compus dintr-un peduncul, cu un ax principal, pe care se regasesc ramificatii. Din greutatea totala a unui strugure, ciorchinele reprezinta aproximativ 3-7%, restul din greutate apartinand boabelor.

Boabele sunt alcatuite din: pielita, miez si seminte.

  • Pielita este invelisul exterior, fiind locul de acumulare a substantelor colorate si aromante, indeplinind rolul de a proteja miezul si semintele. Compozitia chimica apielitei proaspete este dominata de apa in proportii ce variaza intre 50 si 80 % , restul fiind substanta uscata. In compozitia chimica a pielitei mai intra: celuloza, substante aromate, tanante, colorante, azotoase.
  • Pulpa contine aproape in totalitate cantitatea de must care este si cea mai bogata in zaharuri. Compozitia chimica a pulpei, este alcatuita din zaharuri, acizi, substante azotoase, substante minerale.
  • Semintele ocupa centrul bobului, fiind de regula in numar de 2-3. Proportia de apa reprezinta doar 25 – 40 % din greutatea semintei, principalul component fiind celuloza. Samanta mai contine substante azotate, tanante, minerale, uleiuri , acizi grasi.

In compozitia strugurilor se regasesc : apa 72%, zahar fermentabil, crema de tartru, acid tartric liber,materii azotate si neazotate, materii minerale, lignoase insolubile, acizi liberi, acizi volatili, tanin, ulei, materii rasinoase, vitamine cum ar fi A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, saruri minerale de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom.

Strugurii sunt un aliment extreme de valoros, datorita acestei compozitii bazate pe importante vitamine si minerale, avand o actiune farmacologica complexa, fiind foarte digest, energic muscular si nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent si decongestionant hepatic, racoritor, diuretic, laxativ, antiputrid.

Consumul de struguri si must este eficace in: afectiuni ale ficatului, pentru ca mareste glicogenuldin organism ; afectiuni gastro-intestinale, ajutand digestia ; afectiuni ale inimii pentru ca stimuleaza nutritia muschiului cardiac ; afectiuni ale rinichilor pentru ca mareste diureza. Strugurii reprezinta materia prima pentru prelucrarea in industria vinicola, fiind folositi la obtinerea unor produse ca: must, vin, distilate, etc.

DISTRIBUIȚI

Ultimele articole

Merlot

Origine : regiunea Medoc, Franta. Face parte din Proles occidentalis Strugurii : au o lungime cuprinsa intre 14-18 cm, cilindro-conici, uniaxiali, boabe dese fara a fi batute. Bobul : sferic, cu un diametru mediu de 14 mm, negru, pruinat, zemos, cu aroma slab perciptibila si mustul necolorat. Samanta :piriforma, uneori asimetrica, colorata in cafeniu-verzui, co o forma aproape ovala.…

Pinot Gris

Origine : soi de origine franceza, fiind considerat o variatie a Pinot Noir. Face parte din Proles occidentalis. Strugurii : au o lungime cuprinsa intre 8 – 12 cm , uniaxiali, forma cilindrica, uneori aripati, cu boabe dese si batute. Bobul : sferic, adesea turtit, cu diametru cuprins intre 12-14 mm, culoare gri-fumurie, miez zemos, dulce-acrisor,nearomat, must necolorat.…

Feteasca Regala

Original: din Transilvania, identificat, in jurul anilor 1920, in podgoria Tarnave, mai exact in comuna Danes. Face parte din Proles pontica. Struguri: cilindrici sau cilindro-conici, uniaripat, compact. Bobul: culoare verde galbuie, forma sferica, cu diametru cuprins intre 17-18 mm. Samanta : - Frunza: frunzele tinere sunt puternic pufoase, frunzele adulte au scame pe partea superioara.…

Aligote

Original : soi de origine franceza. Face parte din Proles occidentalis. Strugurii: au forma cilindrica, cu boabe sferice de culoare verde galbuie. Este un soi de mare productie. Bobul : forma sferica, culoare verde galbuie. Samanta: - Frunza: frunzele de marime mijlocie sau mica, sunt scamoase pe partea inferioara, au marginile pliate catre fata superioara.…

Articole din sectiune

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…