luni, 14 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Soiuri de struguri din Dobrogea

Strugurele este fructul vitei de vie, in forma de ciorchine. Denumirea stiintifica : Vitis vinifera

strugure tulceaStrugurele este compus din doua parti principale: ciorchinele si boabele. Ciorchinele , numit si rahis este scheletul strugurelui si sustine boabele. El este compus dintr-un peduncul, cu un ax principal, pe care se regasesc ramificatii. Din greutatea totala a unui strugure, ciorchinele reprezinta aproximativ 3-7%, restul din greutate apartinand boabelor.

Boabele sunt alcatuite din: pielita, miez si seminte.

  • Pielita este invelisul exterior, fiind locul de acumulare a substantelor colorate si aromante, indeplinind rolul de a proteja miezul si semintele. Compozitia chimica apielitei proaspete este dominata de apa in proportii ce variaza intre 50 si 80 % , restul fiind substanta uscata. In compozitia chimica a pielitei mai intra: celuloza, substante aromate, tanante, colorante, azotoase.
  • Pulpa contine aproape in totalitate cantitatea de must care este si cea mai bogata in zaharuri. Compozitia chimica a pulpei, este alcatuita din zaharuri, acizi, substante azotoase, substante minerale.
  • Semintele ocupa centrul bobului, fiind de regula in numar de 2-3. Proportia de apa reprezinta doar 25 – 40 % din greutatea semintei, principalul component fiind celuloza. Samanta mai contine substante azotate, tanante, minerale, uleiuri , acizi grasi.

Boabe strugureIn compozitia strugurilor se regasesc : apa 72%, zahar fermentabil, crema de tartru, acid tartric liber,materii azotate si neazotate, materii minerale, lignoase insolubile, acizi liberi, acizi volatili, tanin, ulei, materii rasinoase, vitamine cum ar fi A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, saruri minerale de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom.

Strugurii sunt un aliment extreme de valoros, datorita acestei compozitii bazate pe importante vitamine si minerale, avand o actiune farmacologica complexa, fiind foarte digest, energic muscular si nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent si decongestionant hepatic, racoritor, diuretic, laxativ, antiputrid.

Consumul de struguri si must este eficace in: afectiuni ale ficatului, pentru ca mareste glicogenuldin organism ; afectiuni gastro-intestinale, ajutand digestia ; afectiuni ale inimii pentru ca stimuleaza nutritia muschiului cardiac ; afectiuni ale rinichilor pentru ca mareste diureza. Strugurii reprezinta materia prima pentru prelucrarea in industria vinicola, fiind folositi la obtinerea unor produse ca: must, vin, distilate, etc.

Principalele Soiuri de struguri din Dobrogea de Nord

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

aurora boreală vizibilă din Delta Dunării

Aurora boreală în Delta Dunării

0
Marian Alexandru a surprins recent un fenomen rar în România: aurora boreală, vizibilă din Delta Dunării. Deși acest fenomen spectaculos este asociat mai ales...

RECOMANDAM