marți, 15 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăArticole diverseCum o dai, tot "nemembru" esti

Cum o dai, tot „nemembru” esti

Dragii mei pescari va anunt ceea ce stiati deja: „Posesorii permiselor de pescuit recreativ-sportiv* pot practica pescuitul recreativ/sportiv pe toate habitatele piscicole naturale, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.”

* Permis de pescuit recreativ-sportiv= permis ANPA

Permisul ANPA poate fi procurat prin 2 metode: printr-o asociatie de pescari sportivi detinatoare de autorizatie de pescuit recreativ/sportiv sau direct de la sediile ANPA din tara.

Cazul 1: ANPA prin intermediul unei asociatii.

Platesti la asociatie cotizatia + contravaloarea permisului ANPA. Adica de la 50 lei in sus. In functie de asociatie, ai sau nu avantaje. In primul rand ridici permisul ANPA de la ei, fara sa te agiti prea mult. Apoi, daca pescuiesti in mod regulat pe habitatul piscicol ce-l are in administrare eu zic ca-i ok. Daca in banii de cotizatie iti mai obtine 1-2 PG-uri (aviz de la Politia de Frontiera), iarasi zic ca-i ok.

Dar nu uita: Chiar daca esti membru al unei asociatii de pescari sportiv si ai inclusiv permisul ANPA, atunci cand vei dori sa pescuiesti intr-o zona care este gestionata de o alta asociatie, vei plati la ei o taxa de pescuit! Pardon, pescuiesti „cu respectarea Regulamentului propriu al asociatiei”. Ca asa-i in tenis! S-a dus pe apa sambetei cu:

Asociatiile si federatiile de pescari sportivi consimt sa-si armonizeze actiunile in vederea implementarii obiectivelor si masurilor din prezentul regulament si isi recunosc dreptul de reciprocitate pentru membrii lor, in vederea practicarii pescuitului recreativ/sportiv, conform prevederilor art. 23 alin (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2008″ citat din Ordinul nr. 15 din 20 ianuarie 2011, Anexa 3, partea V, art.9

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2008  ART. 23  „[…](4) Permisul de pescuit recreativ/sportiv este valabil atat pentru zonele concesionate de asociatia al carei membru este, cat si pentru zonele concesionate de alte asociatii, pe baza de reciprocitate. […]”

Cine sa mai vorbeasca despre „reciprocitatea” din moment ce insasi ANPA spune in comunicatul de pe 21.02.2012 „Asociaţiile sunt obligate să permită accesul la resursele acvatice vii şi la pescarii nemembri, cu condiţia ca aceştia să achite tariful pentru pescuit conform Regulamentului propriu al asociaţiei de practicare a pescuitului recreativ/sportiv.”

Nu faci parte din acea asociatie de pescari sportiv, esti pescar nemembru. Deci platesti la ei ca sa poti pescui in acea zona concesionata de ei de la ANPA. Este clar?

Cazul 2: ANPA direct de la sediile ANPA.

Platesti numai contravaloarea permisului ANPA. Adica 30 lei, vorbind de pretul intreg. Restul de cheltuieli le suporti: deplasare pana la filiala ANPA, pana la sediile Politiilor de Frontiera pentru PG-uri, etc. Ai statutul de pescar nemembru pentru toate asociatiile, deci platesti daca vrei sa pescuiesti in zonele concesionate de la ANPA.

Acuma dragi pescari stati si cantariti un pic cele doua „oferte” de procurare a permisului ANPA si vedeti care va avantajeaza sau dezavantajeaza din punct de vedere financiar. Luati in calcul si tabelul de aici ca sa vedeti Programul si datele de contact ale filialelor ANPA, in vederea primirii documentelor si eliberarii permiselor de pescuit recreativ/sportiv pentru anul 2012.

Sa nu se interpreteze ca avem ceva cu asociatiile de pescari sportivi. Din contra, sprijinim asocierea pescarilor in vederea unui pescuit organizat si civilizat. Numai ca ar fi fost fair-play ca acestea sa recunoasca statutul de membru al unei asociatii de pescari sportivi si sa nu impuna niciun leu taxa acestei categorii. Adica sa recunoasca dreptul de reciprocitate pentru membrii asociatiilor si federatiilor de pescari.

UPDATE 28.02.2012:

Urmare a adresei dumneavoastra, inregistrata sub nr. 1403/23.02.2012 la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, in baza prevederilor legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public va informam:

Permisul de pescuit este valabil in toate habitatele piscicole naturale din Romania. In zonele atribuite prin autorizatii de pescuit recreativ sportiv, unor asociatii se plateste o taxa de acces.

Reciprocitatea intre asociatii se refera strict la anumite acorduri incheiate intre asociatiile de pescari care dau dreptul membrilor sa pescuiasca in zonele pentru care detin autorizatii.

Raspuns ANPA nr.1403/28.02.2012

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

3 COMENTARII

  1. Sa inteleg atunci ca daca imi fac permis de pescuit in Brasov, pentru a pescui in Sibiu trebuie sa platesc o alta taxa catre asociatia din sibiu?!? Deja nu mai inteleg, daca devii membru al unei asoctiatii, si platesti banii catre ANPA, de fapt nu esti membru decat pe judetul in care iti faci permisul?!
    Cred ca in final raman pe ideea de a pescui pe balti private. Cel putin nu imi mai bat capul cu tot felul de asociatii si legistatii pierdute in ceata. Fir intins tuturor!!!

  2. Stati linistiti ca nu au taxe asa de mari, in Maramures una dintre cele doua asociatii au tariful de 3 lei/saptamana, iar cealalta de 1 leu/saptamana, respectiv 6 lei/1 luna, iar cealalta 3 lei/luna; iar pe an 15 lei, respectiv 10 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

aurora boreală vizibilă din Delta Dunării

Aurora boreală în Delta Dunării

0
Marian Alexandru a surprins recent un fenomen rar în România: aurora boreală, vizibilă din Delta Dunării. Deși acest fenomen spectaculos este asociat mai ales...

RECOMANDAM