Nu a inceput bine anul si deja se vehiculeaza cateva vesti mai mult sau mai putin benefice, depinde cum privesti lucrurile.
Prima, cea mai mediata, cea mai dezbatuta si cea mai interpretata este cea a plajelor salbatice din Delta Dunarii. Vorbim de fapt de intentia declarata a ARBDD de a reglementa activitati economice in sase zone cu plaje din judetele Tulcea si Constanta, zone ce se afla in perimetrul Rezervatiei Delta Dunarii. Ce inseamna “activitati economice” in viziunea domnului guvernator al RBDD Lucian Eduard Simion? Pai, “Nu discutam de constructii. Se va pune o umbrela, se va vinde apa plata, se pun niste toalete ecologice. Vor fi asigurate niste conditii minime de gestionare a deseurilor, cineva îsi va asuma cheltuirea unor bani.” Deci nu vorbim de constructii de restaurante, pensiuni, hoteluri sau alte minunatii de genul …. „Dobrogea se va imbogati cu 6 noi statiuni”. „Activitatea care se va desfasura acolo o vom gestiona in parteneriat cu primariile… Ideea e sa ajungem intr-un parteneriat, nu sa concesionam, Doamne fereste, unor particulari”, a precizat Lucian Eduard Simion.
Domnia sa ne asigura ca administatia Rezervatiei va realiza un studiu de impact, prin care se va stabili suprafata optima pe care se poate face plaja fara a deteriora zona de ecosistem. Vor fi suprafete mici, de ordinul a 100 sau 300 de metri liniari, in niciun caz zeci de hectare. Se vor stabili reguli si se va sti foarte clar ce ai voie sa faci acolo si ce nu ai voie sa faci si cum ai voie sa faci.
Mai jos aveti comunicatul de presa emis de catre ARBDD in data de 26.01.2016
„Propunere de schimbare a destinaţiei unor segmente de plaje din arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
Având în vedere o mai eficientă armonizare a situaţiei reale din teren cu necesităţile de protejare a unor ecosisteme specifice, conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) propune efectuarea unui studiu de impact privind suprafeţele din zona costieră, cu statut de plaje sălbatice, din perspectiva activităţilor turistice ce se desfăşoară în fiecare an în aceste zone. Cele 6 zone avute în vedere sunt situate în zona de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) fiind localizate în Sulina, Sfântul Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia şi Portiţa.
În funcţie de rezultatele şi concluziile acestui studiu, pentru zonele în care se va constata că sunt antropizate şi că desfăşurarea activităţilor economice nu presupune un impact negativ de mediu, se va fundamenta solicitarea şi măsura în care este necesară schimbarea destinaţiei din plajă sălbatică în plajă turistică – pentru fiecare caz în parte – fără însă a se pune problema scoaterii acestor zone din administrarea ARBDD.
Forma sub care se propune administrarea pe viitor a acestor zone este cea de parteneriat cu autorităţile locale, în condiţiile de autorizare impuse de legislaţia specifică aplicabilă pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Suprafeţele avute în vedere vor fi determinate de studiul de impact şi nu vor fi mai mari decât cele în care s-au practicat aceste activităţi până în prezent.
Ca autoritate de mediu, ARBDD va stabili toate normele şi regulile impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi sezoniere de aşa manieră încât să permită o cât mai bună protejare a ecosistemelor sensibile din zonă.
Propunerea rezultată va fi supusă analizei Consiliului Ştiinţific şi Consiliului Consultativ de Administrare şi va fundamenta o Hotărâre de Guvern ce va fi înaintată spre verificare şi avizare Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. „
A doua veste vine tot de la conducerea RBDD si face referire la reglementarea locurilor de campare in Delta Dunarii. Tinand cont ca din anul 2010 locurile autorizate de campare in Delta le numeri pe degetele de la o mana, consideram benefica o revizuire pozitiva a acestora. ”Locurile existente în momentul de fata sunt foarte putine, nu sunt bine gestionate. Am introdus o intentie de proiect, pe strategia de dezvoltare a Deltei Dunarii, prin fondurile alocate acum prin programele operationale. Cred ca în maximum trei saptamani vom avea o discutie cu absolut toti primarii sa stabilizam aceste locuri de campare în Delta Dunarii. De preferat ar fi ca fiecare comunitate sa-si poata gestiona un astfel de loc”, a precizat guvernatorul.