duminică, 23 iunie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Crap afumat – Alex Farca

La început am avut o dilemă : aveam reţeta dar fotografiile erau dintr-un anotimp un pic mai alb şi plin de …… căldură (ce a grătarului bineînţeles). Aşa că m-am hotărât: am fost la “pescuit”. Am arătat cu degetul, ştiu nu este frumos, domnul “pescar” şi-a luat plasa şi un crap de vreo 2 kile’ a poposit in plasa mea.

Reţeta este simplă.

  • Personajul principal: crapul.
  • Ingredientul principal: răbdarea.
  • De ajutor : usturoi, lămâie, portocală, ierburi.

Se scoate crapul din plasă, se curăţă bine de solzi şi de cele dinăuntru se dă cu sare şi se lasă să se odihnească 30 minute la rece. Între timp se pregăteşte o mini-marinată din usturoi pisat şi transformat în pastă cu sare, zeama de la o jumătate de lamâie; am pus şi zeama de la o portocală. Nu am folosit deloc ulei pentru că personajul principal are suficientă grăsime pe burtică, cât să nu-i mai trebuiască şi un masaj cu ulei. Se amestecă bine şi se adaugă peste peştele ce sta cuminte la sare. Se acoperă bine tot peşte şi se mai lasă 20 de minute să-şi tragă aromele.

Ca să nu stăm degeaba, mutăm toată atenţia noastră către grătar. Înainte de toate punem la înmuiat surcele din lemn de brad şi măr, sau orice aveţi la îndemână. Ştiu că lumea ar putea zice că fiecare lemn are aroma lui, aşa este, dar fiecare cu ce are la îndemână. Pregătim un jar bun şi ……. ne ducem repede la peşte. Îl scoatem din marinată, îl ştergem bine (ca să se prindă fumul de el) şi îl atârnăm (fiecare cu imaginaţia lui) în grătar. Punem peste jar lemnele ude şi lăsăm fumul să imbrace peştele. Din când în când aerul din jurul grătarului devine clar şi limpede, semn că ori mai trebuie pus un lemn ud, ori jar ori de amândouă. La un moment dat am aruncat peste jar un pliculeţ perforat făcut din folie de aluminiu în care am pus busuioc, rozmarin, cimbru umectate bine cu zeamă de portocală, aşa să mai aţâţăm un pic mirosurile.

Aşa cum spuneam la început ingredientul principal este răbdarea : vom lăsa peştele să înoate în fum şi căldură vreo 3 ore, aşa că daca vă grăbiţi mai bine vă uitaţi la altă reţetă cum ar fi aici. Aproape de final ne antrenăm muşchii învârtind într-o mămăliguţă, şi continuăm cu o mujdei vârtos de usturoi cu iaurt (pentru dietă ) sau cu smântână (pentru plăcere) şi aducem de la rece un vin alb sec. Poftă bună.

 Reteta si imagini oferite de Alex Farca din LumeaMare

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Porumbel gulerat – Columba palumbus

Porumbel gulerat – Columba palumbus

0
Generalitati: Este o specie de pasăre de talie medie, fiind mai mare decât porumbelul domestic.Descriere: (38 - 45 cm) . Penajul său general este...

RECOMANDAM