Proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2023 este pus in dezbatere publica de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).
CUPRINS:
UPDATE: Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial. Vezi sinteza aici
Va prezentam o sinteza a proiectului de Ordin privind prohibitia pe 2023, in special aspecte ce privesc pescuitul recreativ/sportiv.
Informatii generale despre sezonul de pescuit si perioada de prohibitie 2023
Perioada de prohibitie generala in 2023 pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial este de 60 zile in perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.
Perioada de prohibitie in apele care constituie frontiera de stat se instituie pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin. Pentru apele frontiera de stat cu Republica Bulgaria, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv. Pentru apele care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv.
Dispozitii specifice pentru prohibitia pescuitului 2023 in Delta Dunarii
- Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor stiuca, salau, somn si crap, este permis numai cu eliberarea imediata a tuturor capturilor din aceste specii (catch& release), cu retinerea unui singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3kg, maxim din 2 specii.
- Pescarii ce desfasoara activitati de pescuit recreativ/sportiv pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” nu pot transporta o cantitate de peste mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numarul de zile in care au desfasurat activitatea
- Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este interzis pescuitul cu carlige cu nada tip paragate si pripoane;
- Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este interzis pescuitul recreativ/sportiv pe lacurile si canalele care nu sunt mentionate anexa 3 din Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor nr. 159/1266 din 24 iunie 2011 privind aprobarea conditiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentului de practicare a pescuitului recreativ/sportiv si modelelor penniselor de pescuit recreativ/sportiv in ariile naturale protejate.
- Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” se interzice folosirea oricaror unelte de pescuit in Dunare, in fata garlelor, canalelor si privalelor de alimentare a baltilor, pe o distanta de cate 500 m de ambele parti ale gurilor de varsare, precum si in interiorul acestora, in perioada 1 martie-9 aprilie.
Restrictii pe specii in sezonul de pescuit si prohibitie 2023
- Perioada de prohibitie la stiuca este de la data intrarii in vigoare a ordinului de prohibitie pana la data de 20 martie si in perioada de prohibitie generala, adica 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.
- Perioada de prohibitie la salau si biban este stabilita intre 20 martie – 7 iunie inclusiv;
- Perioada de prohibitie la lin (Tinca tinca), este stabilita intre 7 iunie – 6 iulie inclusiv, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”
- Perioada de prohibitie la scrumbie: vezi proiectul de ordin;
- Perioada de prohibitie la coregon si lipan: este tot timpul anului;
- Perioada de prohibitie la sturioni: tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific;
- Perioada de prohibitie la pastravul indigen, pastravul fantanel si pastravul curcubeu este de la data publicare ordin – 31 martie 2023 si in perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2023;
- Perioada de prohibitie la calcan este 15 aprilie -15 iunie 2023 inclusiv;
- Racul (Astacus leptodactylus), pentru femele, in perioada 1 ianuarie – 9 aprilie, inclusiv si 01-30 septembrie si 01 noiembrie – 10 decembrie, inclusiv, iar pentru masculi, in perioada 01-30 septembrie si 01 noiembrie – 10 decembrie inclusiv, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.
Restrictii pe zone in sezonul de pescuit si prohibitie 2023
- in zonele de protectie pentru resursele acvatice vii (detalii in proiectul de ordin);
- in zonele de refacere biologica pentru resursele acvatice vii (detalii in proiectul de ordin);
- in Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv;
- in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv;
- in raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.
Exemplarele din orice specie de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice capturate in activitatea de pescuit comercial, recreativ/sportiv si familial sub dimensiunile minime legale vor fi eliberate imediat in mediul natural, indiferent de starea in care se afla.
Pentru informatii complete, citeste integral proiectul de Ordin privind prohibitia pe 2023.
Da prohibitia la crap cand incepe si cat dureaza?
Pai ce-ai facut bobitza ca facusem rezervare in Crișan de 1-5 iunie cu mini cacanta de ziua copiilului si Rusalii!!!!
Mmaaammăăă trebuie sa anulez! :(( 🙁
Bună seara și vă mulțumesc pentru promptitudine
Ordin prohibitie 2023 – Restrictii pe specii de pesti in sezonul de pescuit 2023
Perioada de prohibitie la Lin, este stabilita intre 7 iunie – 6 iulie inclusiv
Totuși perioada de prohibiție la Specia lin este cea menționată în ordinul de mai sus nu înțeleg
Nu înțeleg care e diferența intre prohibiția generală si prohibiția pe specii de peste care se aplica ??
da sa scoata [editat] prohibitia asta1 ca in nici o tara nu ieste prohibitie doar la noi atata, sanchi nu se inmulteste pestele dib cauza la pescari sportivi cu cate 2,3 lansete, cat ne tine pe noi acasa 60 de zile il rupe ei cu plase cu setci cu protovoalele la batae oameni lor ai organelor de stat care face abuz de haina statului
Sa nu vada prostii ce fac braconierii lor in perioada asta de aia o inataureaza.
Mare dreptate ai nea Gheorghe asta face parte din hotia lor, in nici o tara din europa nu e prohinitie, doar la noi, noi il lasam sa se inmulteasca si il prinde Bulgari ukrainieni ca la ei nu e prohibite
O intrebare va rog. Din cate stiu crapul chinezesc ,novac ,sanger ,crap argintiu in fine speciile de crap chinezesc sunt specii invazive si din ce am inteles ele nu se supun ordinului de prohibitie. Intrebare: se poate da la peste dupa speciile respective in perioada de prohibitie???
Pe an ce trece este din ce in ce mai bine. Cum poți sa reții 1 bucata pe zi din maxim 2 specii fara sa depaseasca 3 kg, când ele sunt 4? 1/2 știuca + 1/2 salau sau 1/2 crap +1/2 somn?? Daca presupunem ca nu toti angajatii ARBDD au liceul la zi, cum demonstrezi ca ai retinut din cele două specii prevazute in ordin si nu din celelalte două? În cazul crapului dimensiunea minima legala este de 35 cm măsurată cap pana la baza cozii, aprox 2,5 kg. Pentru pescarul sportiv ar rămâne sa pescuiască în marja de 500g (asta da pescuit). M-am pregătit pentru sezonul de pescuit 2023, mi-am cumpărat un cantar electronic și o pila. Dacă prind un exemplar putin peste 3 kg îl iau la pila și-l coafez la 3 kg. Dacă asa se dorește de inteligenții care fac legi asa o sa facem.
Luați în discuție și posibilitatea mutării prohibiției cu o zi. Luni 10 aprilie ( mergem și noi de Florii la apă ), până pe 8 iunie de ex, că e la mijlocul săptămânii!!?
Pe 9 sunt Floriile! Nu s-ar putea muta prohibiția de pe 10 aprilie?
Cât despre moși, gândiți-vă la tăticii, bunicii … voștri.!
Daca s-ar permite pescuitul la stiuca in prohibitia generala toti fomistii ar pescui la lingura fix in locul de bataie al crapului … hai sa-i lasam macar sa se impuieze in legea lor ca si asa sacosa ne este mult prea larga…
Stiuca depune odată și cum să mai fie a doua oară în prohibiție cu peștii pașnic? E ilegal 2 prohibitii OMULE la aceeași specie nu înțelegi? Să facă controale că de asta sunt plătiți.
am mai facut un comentariu mai devreme da nu l-a afisat a fost sters, dece trb sa avem noi prohibitie? in nici o tara nu este prohibitie doar la noi, sanchi nu se mai inmulteste pestele ca vine pescarul cu 2-3 lansete ai sa o lasama in mama ei de hotie prohibitia asta are alta rost cat ne tine pe noi acasa 60 de zile isi fac hoti din functiile statului treburile au oameni lor care baga setci km intregi asa ca nu are cine sa-i mai vada asta e rolul prohibitiei la noi in tara daca ai doare burta asa de fauna si daca vrea sa se inmulteasca pestele sa interzica pescuitul comercial 5 ani nu pescuitul recreeativ, sportiv, sanchi se inmulteste la noi si il prinde bulgari mai jos si ukrainieni aha…
Până apare în monitorul oficial și intră în vigoare,ordinul de prohibiție și zonele interzise de pescuit pe anul 2023,se poate pescui oriunde ?
Da bine spus am fost anul trecut pe Dunăre mai precis Moldova-Noua și am întâlnit un pensionar care era de 3 săptămâni acolo și bine înțeles că nu era tocmai legal pt că era în perioada de prohibiție dar ce sa faci asta e Romania totul e posibil La mulți ani și fire întinse !!
Setca interzisa ! Braconajul pedepsit mai aspru! Interzicerea unor ambarcatiuni cu motoare mari si introducerea unor limite de viteza ! Mai ales pe canale ! Controale si iar controale !
Sa ridicat restrictia privind eliberarea ln totalitate a celor patru specii , somn,salau , stiuca crap ?
Se doreste, partial, insa vedem cum va aparea in 2023 in versiunea finala, cea aprobata in Monitorul Oficial.
Acum este in vigoare restrictia.
Cum este posibil să plătesc parcare autoturism de două ori ptr.aceasi zi? O dată la la aparat in Tulcea și o dată la niste pădurari de la „baza forestieră”,însoțiți de jandarmi-15 lei pe zi,plus cort 15 lei pe zi.Daca aș ști că acești bani sunt folosiți ptr.ecolocizarea Deltei,aș fi mulțumit,dar sa intre în buzunarele altora ,nu sunt de acord.
Toate acestea s-au întâmplat în zona Murighiol.
Am renunțat la pescuit in Delta Dunării,mai ales că și peștele este tot mai rar…..
Asociațiile de pescuit trebuie sa digitalizeze și centralizeze situația permiselor de pescuit!
Sunt digitalizate si centralizate.
Pescuiesc pe râul Moldova și există o acțiune sistematică de distrugere a faunei piscicole.In afara de balastiere care se afla din km in km, există braconieri care nici nu știu cum se face o montura!Se ocupa doar cu braconajul.Propun că celor depistați sa nu li se elibereze permise de pescuit pe o perioadă de minim 5 ani, amenzi consistente iar la recidivă, dosar penal.
Menționăm că observațiile/propunerile de modificare ale persoanelor interesate, pot fi transmise în termen de 10 zile de la data postării pe site, la adresa de e-mail: anpa@anpa.ro și registratura@mmediu.ro
Lege aberantă, pescuitul comercial a distrus fauna piscicolă.
Propun înființarea de urgenta a centrelor de reproducere și popularea apelor(dunare-delta)
Ca sursa de finanțare propun instituirea unei taxe de eliberare a permisului sportiv, defalcat pe anumite perioade: 1 saptamâna, 1 luna etc.
Asociațiile care eliberează permisele de pescuit fiind obligate sa populeze arealele administrate.
EXISTĂ O SOLUŢIE DE MIJLOC DACĂ NE DORIM CU ADEVĂRAT SĂ AVEM PEȘTE ÎN APELE NATURALE …!!!
… am mai spus-o și am s-o repet până când va fi înțeles de cine trebuie!
Setca interzisă definitiv pe tot teritoriul ROMÂNIEI. PENTRU TOTDEAUNA!
În contrapartidă să li se permită pescarilor comerciali doar vintirul (talianul)…
Li s-a permis să pescuiască cu 10 setci, să aibe voie cu 10-15 vintire… să calculeze specialiştii… nu-mi mai bat capul şi cu asta!
În fiecare an o specie protejată pentru toată lumea!!!
Din setcă nu poţi salva nimic pentru că peştele se „gâtuie”! Din vintir poţi salva orice specie pentru că peştele rămâne viu mai multe zile… Se știe din practică că dimensiunea ochiului de plasă și diametrul firului de poliamidă, în cazul vintirelor, poate preveni distrugerea speciilor valoroase. Simplu!!!
Atunci și pescarul cu lanseta și pescarul comercial, pot în egală măsură să protejeze o specie pe an.
Eu aşa văd rezolvată problema unui pescuit durabil!
Altfel vorbim ca să ne aflăm în treabă și inventăm soluții lipsite total de logică!
Din păcate deciziile se iau la București.
Ordinul este in dezbatere publica, deci pot fi formulate obiectii catre initiatori in termen de 10 zile de la publicare. Adica pana in 31.12.2022
Până nu se vor aloca fonduri generoase și oameni integrii pt control pot sa de-a orice lege,
Cum e posibil la știucă 2 prohibițiia pe an ? Anul ăsta a fost pînă pe 15 martie, la anul vor pînă pe 20 martie . Mai fură din dreptul pescarilor încă 5 zile plus perioada 9 aprilie 7 iunie. Ce deștepți cred că știuca depune de 2 ori pe an? PROHIBITIE PE SPECII e legal nu ce le debutează mințile bolnave ale unor tembele.
Luați în discuție și posibilitatea mutării prohibiției cu o zi. Luni 10 aprilie ( mergem și noi de Florii la apă ), până pe 8 iunie de ex, că e la mijlocul săptămânii!!?
Nu Vilcu am treabă, deși are dreptate, ci cu InfoDelta.
Stabilirea periodelor de prohibitie nu depinde de noi (infodelta) ci de persoane cu competente din cadrul mai multor institutii ale statului.
Noi doar informam persoanele interesate.
La anumite aliniate dați copy/paste,(majoritatea)oare se ia legătura cu asociațiile din teritorii,legat de situațiile din teren?! Un exemplu,Raul Cerna din Hunedoara,este închis pe.o anumită porțiune,de vreo 5,6 ani,lucru ce îi exagerat,vezi doamne,refacere biologică,dar în lipsa controalelor efectul e invers, deoarece pescarii care mai citesc legea și știu că porțiunea e închisă,nu merg la pescuit, și aici mă refer la adevărații pescari care eliberează peștii sub cota,in schimb ” pescarii” nu au nici o treabă,pescuiesc liniștiți,baga la traista tot ce se prinde,iar efectul unei astfel de decizie este exact invers ca aceea pt care este luată….numa bine, sărbători fericite 🎣
Ordinul este in dezbatere publica, deci pot fi formulate obiectii catre initiatori in termen de 10 zile de la publicare.
Se inspira din Ungaria.
Numai ca acolo chiar sunt controale. Nu doar legi.
Ai voie cu doua bețe și 4 pești nobili pe zi.
Nu ai voie sa stai mai mult de 7 zile pe același loc… Deci fără moși de la deschidere pana iarna.
Limite de cm min și max….
Man, ori e eliberare imediata ori e retinere de un exemplar.
Astia gandesc vreun pic?
Da, cam nefericita exprimarea. Speram sa reformulata, ca sa nu dea interpretari
Adica in 2023 in delta, noi pescarii recreativi vor putea retine cate 1 bucata pe zi din 2 specii de crap, somn, stiuca sau salau legal.
Dar sa nu se depaseasca 10kg de pescar pe sejur, sau 15kg de familie pe sejur