vineri, 1 decembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Biserica Sfantul Atanasie – Niculitel

Situata in comuna Niculitel, judetul Tulcea, Biserica Sfantul Atanasie este datata din a 2-a jumatate a secolului al Xlll-lea. Un monument istoric si de arhitectura religioasa, unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult de la noi din tara.

Biserica prezinta turla hexagonala, fatade decorate cu fride pe toata inaltimea, iar la interior mai pastreaza inca fragmente din pictura originala. Initial avea dimensiunile de 11.5 x 6.5m cu un altar semicircular acoperit cu o semicalota.

La inceputul sec. XVI limita vestica a pronaosului a fost extinsa cu 1.3 m si s-a refacut zidul absidei altarului. Pronaosul este din nou marit spre vest cu 1 m in sec. XVII. In 1880 se demoleaza partial zidul despartitor dintre naos si pronaos, acesta fiind inlocuit cu o arcada, se adauga o turla-clopotnita din lemn in extremitatea vestica a constructiei si se reface invelitoarea bisericii.

Biserica a intrat intr-un process de restaurare in anii 1976, acesta finalizandu-se in 1980. In 1998 se incepe refacerea invelitorii, insa lucrarile sunt extinse si la tencuiala exterioara. Lucrarile se finalizeaza in 2000, biserica fiind deshisa ca biserica de cult.

Galerie fotografii biserica Sfantul Atanasie Niculitel 2022:

Fotografii Aurel Stanica

Galerie fotografii biserica Sfantul Atanasie Niculitel

Fotografii info-delta.ro

Fotografii Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea

Localizare pe harta biserica Sfantul Atanasie Niculitel:

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Obținerea permisului de pescuit recreativ ANPA – ghid 2024

0
Practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, se realizează pe baza permiselor emise anual de ANPA și eliberate...

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0