Storceacul (Storceagul), o ciorba traditionala din Sfantu Gheorghe, are la baza sturionul. Cum acesta este prohibit la pescuit, ca alternativa se poate folosi si chefalul. De fapt, ceea ce am inteles eu de la gospodinele din Sfantu Gheorghe, in general ciorbele de peste cu mult zarzavat le numesc storceac, fara sa se limiteze numai la storceagul de sturion.
Intr-o oala, se pun la fiert: cartof, varza, dovlecel, ardei gras, 1 ceapa. Cand acestea au fiert se scoate din zeama si in alta oala se fierbe timp de 5-7 minute bucatile de chefal, la care se mai adauga cateva rosii tocate marunt. Din oala in care au fiert bucatile de peste se scurge zeama si se adauga in oala in care fierbe zarzavatul.Se mai lasa un pic la foc, se adauga sare dupa gust si se acreste cu putin bors. Dupa de s-a mai racit zeama se adauga pestele. Se poate fierbe pestele impreuna cu zarzavatul, nu neaparat separate, dar chefalul are o carne fragila, ce fierbe si se zobeste repede, deci trebuie sa fim atenti cand amestecam in oala.
Storceacul se poate prepara si “alb” adica fara rosii, sau se poate drege la sfarsit cu smantana si ou.
© Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate
O reteta minunata,sincer sa fiu nicinu stiam ca si din chefal se poate prepara ciorba.